News

Komentari 4

Preminuo je Tomislav Merčep

Preminuo je Tomislav Merčep

Merčep je bio zapovjednik postrojbe pričuvne policije u Pakračkoj poljani, kojeg je Vrhovni sud Republike Hrvatske 2017. godine pravomoćno osudio na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina

Preminuo je Tomislav Merčep, objavila je Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

Merčep je umro u ponedjeljak navečer u 22 sata, nakon dugotrajne i teške bolesti. Njegova supruga nam je rekla da nema komentara i da ne može ni potvrditi ni negirati vijest, ali vijest nam je potvrdio Branimir Glavaš.

- Čuo sam se sa njegovom suprugom i rekla mi je da je Tomislav preminuo sinoć. Uz moždane udare ranije, završio je i bolnici jer mu je pukao čir. Dobio je i upalu pluća, ali koliko dosad znaju, nije od korone - rekao nam je njegov suborac i prijatelj Branimir Glavaš. 

Merčep je bio pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao 'merčepovci' nije spriječio ratne zločine nad srpskim civilima. 'Merčepovci' su, prema presudi, na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.   

"Nije spriječio ubojstvo 12-godišnje curice Aleksandre, a mogao je"

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je 8. lipnja 2011. optužnicu protiv Tomislava Merčepa zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Presudom Županijskog suda u Zagrebu od 12. svibnja 2016. Merčep je najprije proglašen krivim te osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i šest mjeseci. Vrhovni sud Republike Hrvatske dana 2. veljače 2017. preinačio je presudu suda prvog stupnja u odluci o kazni te okrivljenog osudio na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina.

Tom je presudom Tomislav Merčep, između ostalog, osuđen što je, obnašajući dužnost savjetnika u Ministarstvu unutarnjih poslova, iako je znao da njemu podređeni pripadnici postrojbe stacionirane u Pakračkoj Poljani i dijelom u Zagrebu, nezakonito postupaju neosnovano uhićujući ljude, pljačkajući i zlostavljajući civile te ih ubijaju, nije poduzeo mjere da takva ponašanja spriječi, pa su njemu podređeni pripadnici postrojbe, između ostalog, dana 7. prosinca 1991. u Zagrebu, u Poljičkoj ulici naoružani došli u kuću Mihajla Zeca usmrtili ga, a potom su tijekom noći 7./8. prosinca 1991., koristeći kombi vozilo Ministarstva unutarnjih poslova, odvezli njegovu suprugu Mariju Zec i 12-godišnju djevojčicu Aleksandru Zec na Sljeme i tamo ih usmrtili kod planinarskog doma, koji je tad korišten za smještaj pripadnika iste postrojbe.