Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
28 komentara

Preminuo najstariji čovjek na svijetu, imao je 123 godine?

Tajna Apazova dugog života je mlijeko i izvorska voda, a jeo je isključivo povrće iz svog vrta, t je spavao barem 11 sati na dan. Također je izbjegavao televeziju, a nije ni pušio.

Foto: Screenhoot
28 komentara

Apaz Iliev, koji je tvrdio da je najstariji čovjek na svijetu, preminuo je u 123. godini. 

- Doživio je promjenu epoha i generacija, podigao je osmero djece, 35 unuka i više od 20 praunuka. Uvijek je bio ljubazan starac koji je volio život, u što sam se više puta uvjerio kad smo se susreli - napisao je Junus-bek Jevkurov (55), predsjednik Republike Ingušetije u sklopu Ruske Federacije. 

Apaz je, tvrdio je, radio od sedme godine, a počeo je kao pastir. U Ruskom građanskom ratu (1917.- 1922.) borio se za Crvenu armiju, a kad je došao Drugi svjetski rat, smatrao je da je kao 45-godišnjak prestar da bi se borio.

Prije kraja rata Staljin ga je s ostalim Ingušima i Čečenima protjerao u Kazahstan, gdje je živio siromašnim životom.

Bio je i vozač traktora, a tako je upoznao suprugu, također vozačicu traktora, koja je preminula 2014. godine. 

Tajna njegova dugog života je izbjegavanje televizije. Nije pio ni pušio, ali ni posjećivao liječnike, osim kad je u 121. godini operirao mrenu. Jeo je svježe povrće iz svog vrta i domaće sela Guli na Kavkazu. Pio je samo mlijeko i izvorsku vodu, a spavao barem 11 sati dnevno. 

Navodno je imao i sve prirodne zube. Da su njegovi dokumenti sačuvani, Iliev bi nadmašio Japanca Jiroemona Kimura, koji je preminuo sa 116 godina i 54 dana, 

No ovako, njegov slučaj neće biti zabilježen u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message