News

Komentari 43

'Svi u bolnici su teški slučajevi covida, odgađaju se operacije, imamo 4 djece s lakšom slikom'

'Svi u bolnici su teški slučajevi covida, odgađaju se operacije, imamo 4 djece s lakšom slikom'

Na 'eksploziju' covidom-19 zaraženih pacijenata u Splitsko-dalmatinskoj županiji zbog nesmetanih okupljanja za božićnih i novogodišnjih blagdana upozorio je ranije šef Klinike za infektologiju Ivo Ivić

Splitski KBC trenutno zbrinjava najviše covid pozitivnih pacijenata do sada, na Klinici za infektologiju ih je 208 od kojih je 47 na respiratoru, zbog čega je na lokaciji Križine iseljen još jedan odjel i prenamijenjen u dio covid bolnice.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović zbog pogoršanja situacije održao je press konferenciju.

Svi koji su na bolničkom liječenju su u teškom stanju - rekao je na početku Meštrović. Dodao je da im u Split stiže dodatnih osam medicinskih sestara za rad u respiratornom centru. Rekao je da se privremeno reduciraju redovne operacije kako bi se moglo skrbiti za oboljele od covida, koji su teški slučajevi.

- Budući da sve to nije dovoljno, obavijestio sam i Ministarstvo, tako da u Split dolazi još osam medicinskih sestara izvan Splita i 10 iz našeg doma zdravlja. Moramo raditi hitne operacije, održavati onkološke bolesnike, a sve što nije hitno se mora odgoditi - rekao je Meštrović. 

Naveo je kako je u bolnici i četvero djece zaraženih koronom, ali srećom nemaju tešku kliničku sliku.

Nisu teške kliničke slike, ali morali smo ih hospitalizirati - rekao je. Kazao je da su oboljeli u petom valu u prosjeku osam godina mlađi od zaraženih u prvom valu korone.

- Ovako veliki broj i kliničko stanje bolesnika zahtjevaju dodatni angažman pa smo morali osigurati dodatan prostor na Križinama - rekao je Meštrović i dodao da se jedna klinika premjestila djelomično na Križine, a djelomično na Firule. Dodao je i da će 'medicinske sestre dodatno raditi'.

- Budući da sve to nije dovoljno, obavijestio sam i Ministarstvo, tako da u Split dolazi još osam medicinskih sestara izvan Splita i 10 iz našeg doma zdravlja - kaže. 

Nastavio je da se 'operacijski program mora ponovno reducirati'. 

- Moramo raditi hitne operacije, održavati onkološke bolesnike, a sve što nije hitno se mora odgoditi - kazao je i poručio da bolnički sustav i 'u ovim uvjetima funkcionira besprijekorno'.

Kada je riječ o omikronu, novom soju koronavirusa, kazao je da je sigurno da će teže simptome imati stariji necijepljeni građani nego mlađe, cijepljene osobe.

Imamo 3911 novih slučajeva

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3.911 novih slučajeva zaraze virusom  SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 38.666.

Među njima je 1.846 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 245 pacijenata.  

Preminula je 41 osoba.  

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do  danas ukupno je zabilježeno 749.455 osoba zaraženih novim  koronavirusom, od kojih je 12.805 preminulo, ukupno se oporavilo  697.984 osoba od toga 5.057 u posljednja 24 sata.  

U samoizolaciji je trenutno 17.928 osoba.  

Do danas je ukupno testirano 3.841.357 osoba, od toga  9.062 u posljednja 24 sata.  

Najčitaniji članci