News

Komentari 3

Pretendenti na Elizejsku palaču traže zamah u drugom krugu francuskih regionalnih izbora

Pretendenti na Elizejsku palaču traže zamah u drugom krugu francuskih regionalnih izbora

U Francuskoj se u nedjelju održava drugi krug regionalnih izbora koji bi mogli promijeniti odnos političkih 'teškaša' koji će se iduće godine natjecati u predsjedničkoj utrci

Rezultati prvog kruga prošle nedjelje bili su razočaravajući za predsjednika Emmanuela Macrona čija stranka vjerojatno neće osvojiti nijednu od 13 francuskih kopnenih regija. Krajnje desna stranka na čelu s Marine Le Pen također je ostvarila slabiji rezultat od očekivanog.

Prvo pitanje dana bit će izlaznost, koja je bila izrazito niska u prvom krugu. Oko 48 milijuna birača pozvano je na birališta, uz strogi epidemiološki protokol zbog covida-19, pogotovo zbog delta varijante koronavirusa.

Uz vrlo malu izlaznost, stranka Marine Le Pen preuzela je vodstvo u prvom krugu u samo jednoj regiji, Provansa-Alpe-Azurna obala, a ankete su predviđale da bi mogla osvojiti šest regija.

French far-right National Rally (Rassemblement National) party leader Marine Le Pen reacts after the first results in Paris

Umjesto njih, tradicionalni konzervativci koje je Macron porazio na predsjedničkim i parlamentarnim izborima 2017., iznenada su se vratili. Trojac glavnih članova, svi bivši ministri i trenutni čelnici nekih od najmnogoljudnijih regija Francuske u nedjelju se natječu za reizbor što će im, vjeruju, biti odskočna daska za predsjedničke izbore 2022..

Xavier Bertrand iz sjeverne regije Hauts-de-France, po anketama, postao je favorit konzervativaca za zastupanje stranke u predsjedničkoj utrci. Macronovi savjetnici vide bivšeg ministra zdravstva kao prijetnju koja bi mogla ugroziti predsjednikovu biračku bazu desnog centra u prvom krugu izbora u travnju. 

Predsjednica regije Île-de-France u kojoj je i Pariz, Valérie Pécresse, i Laurent Wauquiez iz šireg područja Lyona, još su dvoje konzervativca čiji bi nedjeljni rezultat mogao biti odlučujući za to hoće li sljedeće godine izazvati Bertranda.

Stranka Marine Le Pen, Nacionalno okupljanje, i dalje se nada da će osvojiti regiju Provansa-Alpe-Azurna obala oko Marseillea i Nice.

Osvajanje te regije dalo bi zamah Le Pen i platformu da se suprotstavi Macronu 2022. što bi bilo ponavljanje dvoboja iz 2017. koji bi, prema anketama, ponovno dobio Macron, ali ovoga puta sa slabijom prednošću.