News

Komentari 0

Prevaranti "operiraju" po Istri

Prevaranti "operiraju" po Istri

Tri žene - iz Umaga, Labina i Pule - prijavile su policiji da su prevarene kad su novac uplatile nepoznatima pa iz Policijske uprave istarske pozivaju građane da budu oprezni

Policija građane poziva i da pripaze u komunikaciji s nepoznatima i na društvenim mrežama.

86-godišnjakinja je umaškoj policiji prijavila da ju je nazvao muškarac, predstavivši joj se kao policijski službenik kriminalističke policije koji radi tajne provjere u banci zbog sumnje da netko od djelatnika banke potkrada novac s računa klijenata.

Ženi je rekao da ode u banku i podigne novac s računa i preda ga osobi koju će poslati, što je žena i učinila 10. prosinca. Nepoznati muškarac ponovno ju je nazvao i rekao da mora podignuti sav novac koji ima u banci i predati ga na provjeru te je žena ponovno podignula novac i predala ga istoj osobi. Na taj je način prevarena za više desetaka tisuća kuna.

Labinska je policija primila prijavu 68-godišnje žene koja je također prevarena za više desetaka tisuća kuna.

U tom je slučaju počinitelj osoba koja joj se putem društvene mreže predstavila kao kapetan. Nakon što su se dopisivali oko dva tjedna tijekom prosinca, nepoznati muškarac zadobio je ženino povjerenje iskazujući joj osjećaje te joj je obećao poslati pošiljku s preko milijun dolara iz Jemena. Za uzvrat je tražio od žene da uplati troškove poštarine i carine za pošiljku, što je ona i učinila, no u razgovoru s članom obitelji ubrzo je shvatila da je prevarena.

Na pulskom je području 49-godišnja žena putem mobilne aplikacije kontaktirala muškarca, nakon što je vidjela oglas za skidanje crne magije.

Muškarac joj je pojasnio da žena ima na sebi crnu magiju te da neće moći normalno funkcionirati sve dok ju ne makne, pa je za to tražio da mu uplati ušteđevinu, što je žena i učinila 10. prosinca. Kada mu je uplatila više tisuća kuna, muškarac joj se prestao javljati i blokirao ju je na mobilnoj aplikaciji.

Iz Policijske uprave istarske stoga su upozorili građane da budu oprezni prilikom komunikacije na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje.

Prevaranti tragaju za žrtvama putem interneta, a kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist, koriste razne načine obmane. Zbog toga su iz policije ponovno skrenuli pozornost građana na takve oblike prijevare i upozorili ih da budu oprezni, da pripaze kome uplaćuju novac te da ne nasjedaju na priče osoba koje navodno imaju sposobnost izlječivanja, proricanja budućnosti i skidanja uroka.

Najčitaniji članci