Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
563 komentara

'Rizik je prevelik': Slovenci su zabranili koncert Thompsona

Za policiju je problem što su se ulaznice prodavale i u Hrvatskoj i Austriji. Strahovali su da bi na nastup mogli doći "radikalni obožavatelji" iz susjednih zemalja...

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Mariborska policija odlučila je zabraniti Thompsonov koncert najavljen za subotu u tom gradu zbog, kako navode, sigurnosnog rizika.

Vodili su se mišljenjem predstavnika nekih stranaka, udruga i inicijativa, ali  i predsjednika Parlamenta Milana Brgleza, objavilo je Delo.

Prijedlog zabrane uputili su mariborskom gradskim vlastima koje su ga prihvatile.

Za policiju je problem i što su se ulaznice, osim u Sloveniji, prodavale i u Hrvatskoj i Austriji. Strahovali su da bi na nastup mogli doći "radikalni obožavatelji" iz susjednih zemalja.

- Thompsona bi mogli doći slušati njegovi obožavatelji iz Hrvatske. Neki od njih su radikalni, a mi nemamo nikakvih drugih informacija o njima pa to za nas može biti sigurnosni rizik, kažu u policiji.

Dodaju i da su se bojali prosvjednika protiv koncerta koji su se mogli sukobiti s obožavateljima. 

Ulaznice za mariborski koncert Thompsona bile su rasprodane. 

Na odluku o zabrani moguće je uložiti žalbu i to je organizator koncerta Milan Trol već učinio. No, žalba ne odgađa izvršenje odluke. 

'Nema prostora govoru mržnje'

Stranke Fronta za Maribor i TRS u ponedjeljak su u zajedničkoj izjavi pozvali organizatore subotnjeg koncerta da ga otkažu zbog toga što smatraju da u Mariboru nema prostora za govore mržnje.

- Umjetnikovi koncerti ispunjeni su uglavnom proustaškom ideologijom i ikonografijom umotanom u patriotizam - stoji u izjavi.

Gradski vijećnik Stojan Auer, pak, u koncertu ne vidi ništa sporno. Za njega je to samo posao, kaže, a na njegove izjave neistomišljenici su burno reagirali.

Cerar ne podržava koncerte koji šire mržnju

- Predsjednik republike nije poznavatelj glazbe Marka Perkovića Thompsona, ali su mu poznata Thompsonova politička stajališta i on ih odbija - poručeno je iz Pahorova ureda, ali uz dodatak kako je zadaća organizatora koncerta da se pobrine za red i mir na koncertu ako se on ipak održi.

Iz ureda premijera Mire Cerara poručili su slično.

- Predsjednik Vlade odbija svaki govor mržnje te ne podržava koncerte ili mitinge koji šire mržnju ili sličnu retoriku - poručili su iz Cerarova ureda.

Šef parlamenta: To je veličanje ustaškog režima!

Najžustriji je, pak, bio predsjednik parlamenta Milan Brglez u čijoj izjavi stoji kako je takav koncert neprimjeren i za Maribor i za čitavu Sloveniju, da veliča ustaški režim i netoleranciju prema nehrvatima, a da je za to pravi primjer Thompsonova pjesma Anica, kninska kraljica.

Thompson: Tužit ću ih Predsjednici

- Napadi dolaze najčešće od ostataka jugokomunističkog režima koji još ima jak politički utjecaj i u Hrvatskoj i u Sloveniji, kaže Marko Perković Thompson (50).

- Svjetonazor koji promičem u svojim pjesmama suprotan je njihovu i oni me na sve načine pokušavaju prikazati kao negativca - kaže Thompson.

- Svatko tko je poslušao moje pjesme ne može pronaći ništa od onoga za što me optužuju - kaže Thompson. Thompson je najavio da će potražiti zaštitu u našoj diplomaciji. Zanima ga hoće li Ivo Stier, Zdravka Bušić i Kolinda Grabar Kitarović poduzeti nešto oko reakcija na njegove nastupe u Europi.

- Upitat ću ih prihvaćaju li i oni te teze da moja publika i ja širimo mržnju te veličamo fašizam. Zanima me što će poduzeti da se zaustavi to širenje neistina i lijepljenje etiketa. Jesmo li moja glazba i publika možda zabranjeni - pita se Marko.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message