News

Komentari 4

Prezentacija remontiranih helikoptera Mi-171Sh na Plesu

Prezentacija remontiranih helikoptera Mi-171Sh na Plesu

U vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu je održana prezentacija završetka remonta helikoptera Mi-171Sh iz sastava Eskadrile helikoptera 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ)

Predstavljanje generalnog remonta helikoptera Mi-171Sh održao je načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika HRZ-a brigadni general Michael Križanec, koji je podsjetio da se danas obilježava 28. obljetnica ustrojavanja Eskadrile višenamjenskih helikoptera, u spomen na 23. rujna 1991. godine, kada je prvi transportni helikopter preletio na oslobođeno letjelište Lučko.

Pripadnicima Eskadrile, koja u svome sastavu broji 24 helikoptera, čestitao je ministar obrane Damir Krstičević. "Drago mi je vidjeti ovdje postrojene remontirane helikoptere Mi-171 Sh jer ste na taj način dobili vrijedno sredstvo koje će u sljedećim godinama osigurati vašu punu operativnu sposobnost i spremnost u izvršenju svih zadaća", kazao je ministar.

Također je izrazio zadovoljstvo jer se remontirani helikopteri već koriste u operativnom radu i u obavljanju zadaća, što dokazuje da je remont kvalitetno napravljen.

Do 1. rujna helikopteri HRZ-a ostvarili su 1714 medicinskih letova, prevezli 670 pacijenata te sudjelovali u 13 intervencija traganja i spašavanja.

- Ovim remontom uposleni su kapaciteti Zrakoplovnog tehničkog centra na duže vremensko razdoblje, a ujedno je povećana sposobnost u opsegu i kvaliteti tehničkog održavanja helikoptera Mi-171 Sh, zaključio je Krstičević.

Naši sugrađani uvijek mogu računati na pomoć pripadnika HRZ-a, poručio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov. 

- Iako je sposobnost djelovanja u zahtjevnom međunarodnom okružju vrlo važna, za naše sugrađane još je važnije što se u potporu vas, pripadnika HRZ-a, uvijek mogu pouzdati, kazao je Šundov napomenuvši kako država čini sve kako bi u složenim gospodarskim prilikama modernizirala i opremila Hrvatsku vojsku.

Veleposlanik Ruske Federacije u RH Anvar Sarvarovič Azimov zahvalio je na suradnji i poručio da je Rusija otvorena za rad i pomoć na budućim projektima.

- Izrazito smo zadovoljni remontom, helikopteri su u potpunosti operativni i funkcionalni te podupiru sve zadaće koje pred nas stave Oružane snage, jednako kao u potpori civilnim institucijama, izjavio je po završetku promotivnog leta zapovjednik Eskadrile višenamjenskih helikoptera bojnik Dubravko Radić.

Ugovor o remontu deset helikoptera MI-171Sh, u vrijednosti 206.943.143 kuna, potpisan je 2017. godine sa Zrakoplovno tehničkom centrom d.d. Inozemni partner ZTC d.d. u provedbi remonta bila je ruska tvrtka "Russian Helicopters" iz Ruske Federacije sa svojom tehničkom podrškom.

Riječ je o deset helikoptera Mi-171Sh Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na kojima je uspješno proveden remont, operativni su stigli u postrojbu, imaju sve tražene sposobnosti i koriste se u obavljanju zadaća.

Ti helikopteri koriste se za humanitarne akcije pružanja pomoći civilnim institucijama kroz akcije potraga i spašavanja, hitne medicinske letove, prijevoz organa za transplantaciju i gašenje požara. Dva helikoptera od kolovoza ove godine sudjeluju u NATO-voj operaciji potpore miru KFOR na Kosovu.

Najčitaniji članci