Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Preživjeli smo apokalipsu! Ne znamo jesu li svi ušli u splav...'

Trojica članova posade Bourbon Rhodea, koje je uspjela spasiti francuska mornarica, svjedočili su o valovima većim od deset metara i okolnostima pod kojima su u zadnji čas napustili Bourbon Rhode prije potonuća

41 komentara

Neumorna potraga za nestalom posadom Bourbon Rhodea nastavljena je i u srijedu ujutro, a među nestalima je i dalje Dino Miškić, Šibenčanin koji je bio kapetan broda. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Prema informacijama koje smo službeno dobili jučer, u utorak, pronađena su dva tijela, no francuski mediji danas javljaju da je jučer pronađeno i iz mora izvučeno još jedno, treće tijelo. Zasad nema službene potvrde te informacije. Kao izvor pozivaju se na vlasti u Martiniqueu, otoku kojem je Bourbon Rhode bio najbliži (1200 milja) u trenutku kad je s njime izgubljen kontakt. S obzirom da je prvo tijelo pronađeno u ponedjeljak, zasad su dakle, prema francuskim izvorima, pronađena ukupno četiri tijela.

Podsjećamo, od 14 članova posade trojica su spašena, trojica su službeno potvrđena mrtvima, a ovo četvrto tijelo u utorak je iz mora izvukao brod sa spasiteljima.

Kako piše francuski dnevni list "20minutes", trojica mornara koje je iz mora izvukao francuski brod "Le Ventose" svjedočila su o apokaliptičnim uvjetima koji su vladali na Atlantiku u četvrtak, 26. rujna, kad se Bourbon Rhode našao u nevolji i nekoliko sati kasnije potonuo. Prema njihovim svjedočenjima, valovi su u tim trenucima bili visine desetak metara, a uragan Lorenzo bio je po jačini treće kategorije. Kasnije je još ojačao na četvrtu pa na petu. Brod je potonuo u četvrtak. Spašeni mornari pronađeni su u nedjelju.

- Mornari su nam svjedočili o uistinu apokaliptičnim uvjetima. Uspjeli su ući u splavi za spašavanje, ali nam nisu mogli potvrditi da su svi njihovi kolege s broda uspjeli učiniti isto... Bojimo se da su šanse za preživljavanje, čak i za nekoga tko je opremljen posebnim  odijelom i pojasom za spašavanje, izuzetno male, ali postoje - rekao je na press konferenciji jučer kasno navečer Franck Robine, prefekt Martiniquea.

ŠTO JE POŠLO PO ZLU? Sudbina broda: Bez motora nije mogao protiv uragana stoljeća

Nakon što je brod Bourbon Rhode, remorker dug 50 metara, nestao tijekom uragana 26. rujna, na tom području je mobilizirano deset komercijalnih plovila.

Dnevne prelete izvodi zrakoplov Falcon 50 francuske mornarice, a podržava ga zrakoplov C 130 Hercules iz američke obalne straže. Mornarička fregata, u pratnji svog helikoptera 'Panther', u središtu je sustava i koordinira mrežu gotovo 40 područja pretraživanja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message