Obavijesti

News

Komentari 1

Raste broj žrtava u Maroku: U potresu poginula 2681 osoba...

Raste broj žrtava u Maroku: U potresu poginula 2681 osoba...

Više od 2000 ljudi je poginulo, a otprilike toliko je i ozlijeđenih. Strahuje se da su mnogi pod ruševinama i dalje, osobito u planinskom području blizu epicentra

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22:14

Hrvatski studenti medicine ostali pomagati u Maroku

Petero Hrvata u Marakešu je na studentskoj razmjeni. Rade na odjelima sveučilišne bolnice. ‘Situacija je teška, a mi smo spremni raditi,’ kažu

OVDJE VIŠE O TEMI

19:53

Raste broj žrtava

Najmanje 2681 osoba poginula je u razornom potresu koji je pogodio Maroko, javlja BBC.

Maroko je pod pritiskom da prihvati internacionalnu pomoć, ali zasad su prihvatili samo pomoć od samo četiri države: Španjolske, Ujedinjenog Kraljevstva, Katara i UAE-a...

16:50

Alžir nudi Maroku 80 specijaliziranih spasilaca iz svojih snaga Civilne zaštite kako bi pomogli zemlji u naporima pružanja pomoći nakon smrtonosnog potresa u petak.

Paket pomoći uključuje jedinicu za pse, medicinsko osoblje kao i hitne potrepštine u obliku šatora, kreveta i deka, rekao je glasnogovornik vlade.

Alžir je već rekao da će otvoriti svoj zračni prostor za letove s humanitarnom pomoći, unatoč prekidu odnosa s Marokom prije dvije godine.

16:00

Marokanska vojska gradi improviziranu bolnicu u blizini epicentra potresa

Marokanska vojska izgradila je golemi šatorski kamp i poljsku bolnicu na rubu grada Asni, u blizini epicentra potresa koji je pogodio zemlju kasno u petak.

Šef bolnice, pukovnik Youssef Qamouss rekao je za CNN da ima 24 liječnika i 48 medicinskih sestara na licu mjesta, ali je dodao da se osoblje i kapacitet, koji trenutno iznosi 30 kreveta, mogu proširiti.

Qamouss i njegov tim navikli su raditi u zonama katastrofe. U prošlosti su bili raspoređeni u Jordanu i Obali Bjelokosti, pomažući u tamošnjim krizama.

- Počinjemo s trijažom kako bismo utvrdili potrebe pacijenata, zatim ih šaljemo specijalistima - rekao je.

15:00

Poslovni čovjek sa sjedištem u Medini u Marakešu kaže da je povijesno središte grada prošlo s relativno malo štete i da se veći dio normalnog života nastavlja.

Colin Bosworth, koji vodi tvrtku za nekretnine, kaže da je bio vani i obilazio stari grad i da veći dio toga nije pogođen.

Govoreći za BBC News, on priznaje da su se neke starije zgrade izgrađene tradicionalnim materijalima srušile, ali također kaže da su trgovine i barovi otvoreni kao i obično. Bosworth kaže da kada je potres pogodio u petak navečer, činilo se kao da je eksplozija pogodila njegov dom koji se počeo jako tresti.

- Žena i dijete bili su na katu. Svi smo sišli u dvorište. Policajac je izašao na ulicu i viknuo svima da izađu iz uličica i popnu se na parkirališta - rekao je Bosworth.

Komentari 1