Obavijesti

News

Komentari 419

U Moskvi održan pogreb ruskog ratnog blogera. Ukrajina tvrdi: Rusi su odveli 20.000 djece

U Moskvi održan pogreb ruskog ratnog blogera. Ukrajina tvrdi: Rusi su odveli 20.000 djece

Više od 3000 ruskih vojnika zvalo je telefonsku liniju otvorenu za predaju ruskih trupa, tvrdi Ukrajina

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.18

'Tretirali su nas kao životinje'

Na brifingu za medije u Kijevu bilo je nazočno troje djece - dva dječaka i djevojčica. Iz 'Spasimo Ukrajinu' izvijestili su da su djeca vraćena u Ukrajinu tijekom prethodne spasilačke misije u kojoj je vraćeno ukupno 18 djece.

Troje djece reklo je da su bili odvojeni od svojih roditelja na koje su ruske vlasti vršile pritisak da pošalju svoju djecu u ruske ljetne kampove na, kako se navodi, dva tjedna, iz okupiranih dijelova regija Herson i Harkov.

Djeca su na brifingu rekla da su bila prisiljena ostati u ljetnim kampovima četiri do šest mjeseci te da su ih tijekom boravka selili s jednog mjesta na drugo.

- Bili smo tretirani kao životinje. Bili smo zatvoreni u zasebnoj zgradi- rekao je Vitaly, dijete iz regije Kherson čija dob nije poznata.

Dodao je da im je rečeno da ih roditelji više ne žele.

22.15

Djeca 'žive sa štakorima i žoharima'

Baka koja se trebala ponovno susresti s dvoje unuka iznenada je umrla na putovanju i djeca su morala ostati u Rusiji, rekao je Kuleba, bivši ukrajinski povjerenik za prava djece, na brifingu za medije u Kijevu.

- Bilo je djece koja su pet puta u pet mjeseci promijenila mjesto stanovanja, neka djeca kažu da su živjela sa štakorima i žoharima- rekao je.

Djeca su odvedena u, kako Rusi nazivaju, boravak u ljetnim kampovima iz okupiranih dijelova ukrajinskih regija Harkov i Herson, rekao je Kuleba.

22.10

Misija spašavanja djece spojila obitelji nakon 'prisilnih deportacija'

Više od 30 djece ponovno se ujedinilo sa svojim obiteljima u Ukrajini nakon duge operacije vraćanja iz Rusije. Djeca su odvedena iz okupiranih područja tijekom rata, objavila je u subotu humanitarna skupina.

Kijev procjenjuje da je čak 20.000 djece prisilno odvedeno iz Ukrajine od strane ruskih snaga, što osuđuje kao nezakonite deportacije.

Moskva, koja kontrolira dijelove istoka i juga Ukrajine, negira otmicu djece i kaže da su prevezena radi vlastite sigurnosti.

- Sada je peta spasilačka misija pri kraju. Bio je poseban po broju djece koju smo uspjeli vratiti, ali i po svojoj složenosti- rekao je Mikola Kuleba, osnivač humanitarne organizacije Save Ukraine.

21.10

Rusija kopa rovove na Krimu

Postoje znakovi da Rusija uzima ključnu opremu s okupiranog Krima i premješta je na jug Ukrajine dok također utvrđuje sporni poluotok uoči očekivane ukrajinske proljetne protuofenzive.

Ukrajina je nedavno rekla da će se razgovori s Rusijom o Krimu održati ako planirana protuofenziva uspije.

- Ruske snage su možda povukle opremu s okupiranog Krima za preraspoređivanje drugdje u južnoj Ukrajini iz straha od ukrajinske protuofenzive- rekao je američki Institut za proučavanje rata.

20.34

U Ukrajinu vratili 31 dijete ilegalno odvedeno u Rusiju

Trideset i jedno dijete vraćeno je u Ukrajinu pošto su nezakonito bili odvedeni u Rusiju s područja pod kontrolom Moskve, objavila je u subotu na društvenim mrežama nevladina organizacija Spasimo Ukrajinu.

- Danas dočekujemo još 31 dijete koje je protupravno bilo odvedeno u Rusiju s okupiranog teritorija- napisao je Mikola Kuleba, čelnik nevladine organizacije.

PROČITAJTE VIŠE

Komentari 419