Obavijesti

News

Komentari 1

Prijavljivali izmišljene nesreće i domogli se dva milijuna kuna

Prijavljivali izmišljene nesreće i domogli se dva milijuna kuna

Plijen su dijelili, a najveći dio dobila je prvoosumnjičena četvorka, dok su ostali umiješani u zlodjela dobivali mrvice u rasponu od 2.000 do 4.000 kuna.

VIDEO

Nakon što je u studenom 2019. godine uhićen sada 48-godišnji medicinski tehničar J. P. iz Opće bolnice Pula zbog sumnje u lažiranje čak 205 liječničkih nalaza, a istraga se polako širila i na nove aktere iz dobro uhodanog kriminogenog lanca lažiranja liječničkih nalaza, u srijedu je 3.veljače uhićeno još 27 osoba koji su bili umiješani u muljaže prometnih nesreća i fingiranja tjelesnih oštećenja zbog prijevara više osiguravajućih društava.

Time su se domogli gotovo dva milijuna kuna, no neće ih moći trošiti iza rešetaka. 

Kako smo već izvještavali, uhićenog J. P. u “posao” s osiguranjem je još prije deset godina uveo N. A. (57) iz Rovinja, a koji je posredovao između pacijenata, nekolicine liječnika, odvjetnika i osiguravajućih kuća sve do isplate šteta.

No obzirom da je USKOK proširio istragu, sada je osim njih dvojice smještenih u zatvoru, uhićeni i drugi akteri te operacije, A.L. (48) iz Lupoglava, 48-godišnji J.P. te 50-godišnja L.D. A. iz Pule. Svi osumnjičenici su proteklih dana uhićeni, no nakon ispitivanja ipak pušteni da se u daljnjem tijeku postupka brane sa slobode.

Ukrali identitete naših poznatih liječnika Miličića i Rahelića te prodavali 'čudotvorne' lijekove
Ukrali identitete naših poznatih liječnika Miličića i Rahelića te prodavali 'čudotvorne' lijekove

USKOK ih tereti da su organizirano i u zajedničkom dogovoru policiji prijavljivali uglavnom izmišljene prometne nesreće, a potom dobivali novac od štete. Plijen su zatim dijelili, a najveći dio dobila je prvoosumnjičena četvorka, dok su ostali umiješani u zlodjela dobivali mrvice u rasponu od 2.000 do 4.000 kuna. 

Prema detaljnom izvješću, policija sumnjiči 57-godišnjaka da je u razdoblju od 2012. do 2018. godine na području Istarske županije, u dogovoru s drugoosumnjičenim 48-godišnjakom, planirao i organizirao fingiranje više prometnih nesreća. Sudionike nesreća pronalazio je 48-godišnjak, koji im je za to davao novčanu naknadu te su osobe nesreće prijavljivale policiji, a potom su odlazile na hitni medicinski prijem u bolnicu, gdje su se žalile na unaprijed dogovorene ozljede. Dobivenu medicinsku dokumentaciju  57-godišnjak je potom predavao trećeosumnjičenom 48-godišnjaku, inače medicinskom tehničaru, a koji je u informacijskom bolničkom sustavu neovlašteno izrađivao nove specijalističke nalaze, unoseći u njih ozljede, koje svojom prirodom udovoljavaju uvjetima za ostvarivanje naknade štete od osiguravajućih društava.

Što se tiče 50-godišnjakinje, nju policija sumnjiči da je u dogovoru s 57-godišnjakom, kao zastupnica osiguravajućeg društva, za prethodno dogovorene prometne nesreće sačinjavala police osiguranja, i to bez znanja osoba koje su bili sudionici fingiranih nesreća te se u njihovo ime potpisivala i plaćala obroke premija za sačinjene police kako bi se iste aktivirale, a novac za to je osiguravao 57-godišnjak.

Mladi par je ostavio ecstasy na stolu: Dijete ga našlo, pojelo i završilo u bolnici. Oduzeto im je
Mladi par je ostavio ecstasy na stolu: Dijete ga našlo, pojelo i završilo u bolnici. Oduzeto im je

Osim fingiranja prometnih nesreća, osumnjičeni su osiguravajuća društva varali i u slučajevima stvarnih prometnih nesreća. Naime, kada su sudionici stvarnih prometnih nesreća dolazili na hitni medicinski prijem u bolnicu, trećeosumnjičeni 48-godišnjak im je nudio pomoć oko naplate naknade štete zbog zadobivenih ozljeda te ih je upućivao na 57-godišnjaka, a nakon dogovora, postupao bi s njihovom medicinskom dokumentacijom kao i u slučaju fingiranih prometnih nesreća. Osim na taj način, sudionike stvarnih prometnih nesreća pronalazio je i drugoosumnjičeni 48-godišnjak te je daljnji postupak bio isti kao i kod fingiranih prometnih nesreća.

Nadalje su 57-godišnjak i drugoosumnjičeni 48-godišnjak, u ime sudionika fingiranih i stvarnih prometnih nesreća, potpisivali punomoći za zastupanje odvjetnicima u odvjetničkom društvu te se 57-godišnjak predstavljao kao posrednik u naplati naknade štete. Odvjetnici su potom u ime sudionika prometnih nesreća podnosili zahtjeve osiguravajućim društvima za naplatu naknade štete po policama osiguranja, a osiguravajuća društva su, ne sumnjajući u vjerodostojnost medicinske dokumentacije, isplaćivala naknadu štete odvjetnicima koji su podnosili zahtjeve, a oni su novac isplaćivali 57-godišnjaku kao navodnom posredniku radi predaje strankama.

Dobiveni novac 57-godišnjak, dvojica 48-godišnjaka i 50-godišnjakinja dijelili su među sobom te su na taj način oštetili osiguravajuća društva za preko 1,9 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca