Obavijesti

News

Komentari 39

Prije napada imao terorističke misli, a oni mu vratili oružje!?

Prije napada imao terorističke misli, a oni mu vratili oružje!?
5

Esteban Santiago rekao je da mu obavještajci kontroliraju um, ali liječnici su na procjeni rekli da nije mentalno obolio te mu je vraćeno oružje. Njime je pobio petero ljudi

VIDEO

Policija na Aljasci zaplijenila je oružje muškarcu optuženom za ubojstvo pet osoba u Fort Lauderdaleu, ali mu ga je prošli mjesec vratila jer su liječnici procijenili da nije mentalno obolio, objavljeno je u subotu kada je protiv njega podignuta optužnica i bude li osuđen prijeti mu smrtna kazna. 

Savezno državno odvjetništvo podignulo je u subotu optužnicu protiv 26-godišnjeg iračkog ratnog veterana Estebana Santiaga za kršenje zakona o oružju i ubojstva i bude li osuđen prijeti mu smrtna kazna ili doživotni zatvor, piše agencija AFP.

Istraga je pokazala da je u svojoj torbi legalno nosio oružje kojim je počinio zločin, a istražitelji zasad misle da je djelovao sam, ali ne isključuju mogućnost da je napad bio teroristički čin.

Marlin Ritzman, specijalni agent savezne policije (FBI) u Anchorageu rekao je na tiskovnoj konferenciji da je Santiago u studenom došao u njegov ured i rekao da mu um kontrolira američka obavještajna služba. Bio je predan lokalnoj policiji koja ga je uputila na liječnički pregled na psihološku evaluaciju, piše Reuters.   

- Santiago je imao terorističke misli i vjerovao je da na njega utječe ISIL (takozvana Islamska država) - rekao je policijski zapovjednik iz Anchoragea Chris Toley.  

Pištolj koji je imao kod sebe kada je došao na mentalnu evaluaciju bio mu je vraćen u prosincu, rekao je Toley novinarima. Dužnosnici u Anchorageu rekli su da je oružje bilo vraćeno Santiagu jer je bilo procijenjeno da nije mentalno bolestan.  

Policijski zapovjednik ne zna je li upravo tim oružjem optuženi počinio ubojstva. 

Santiago je imao povijest nekontroliranog ponašanja i sada se istražuje je li njegova mentalna bolest igrala ulogu u ubojstvima koja je u petak počinio u zračnoj luci u Fort Lauderdaleu. Prema spisima iz suda, on je rekao agentima da je planirao napad i kupio je kartu u jednom smjeru za Floridu. 

Ubijao je metodički: Žrtvama pucao u glavu

U Fort Lauderdale stigao je letom iz Aljaske preko Kanade s prijavljenim pištoljem u torbi koju je predao kao prtljagu, a što američki zakon dopušta.  Svoju je torbu preuzeo po dolasku i otišao u zahod kako bi napunio pištolj nakon čega je izašao i pucao. Ubio je pet osoba, a ranio šest drugih.

People on the airport ramp area near terminals 1 and 2 are seen following a shooting incident at Fort Lauderdale-Hollywood International Airport in Fort Lauderdale, Florida

- Santigao je pucao ciljajući žrtvama u glavu sve dok nije potrošio svo streljivo - rekao je savezni državni odvjetnik. Hodao je i svoje žrtve ubijao metodički, napisali su istražitelji.  

Sam je prošao bez ozljeda jer policajci nisu ispalili niti jedan metak prije uhićenja.

Law enforcement officers are seen as the search for suspects is conducted near the airport perimeter  following a shooting incident at Fort Lauderdale-Hollywood International Airport in Fort Lauderdale, Florida

Brat: Bio je nekoliko dana u psihijatrijskoj bolnici

Santiagov brat Bryan Santiago Ruiz rekao je za New York Times da je njegov brat bio u psihijatrijskoj bolnici tek nekoliko dana i nije nakon otpuštanja dobio nikakvo dodatno liječenje. Esteban Santiago pridružio se Nacionalnoj gardu u Portoriku 2007., a tri godine poslije bio je poslan u Irak, gdje je, kako navodi njegova obitelj, pokazao prve znakove mentalne bolesti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.