News

Komentari 50

Prijedlog Živog zida: Traže da država plaću alimentaciju djeci

Prijedlog Živog zida: Traže da država plaću alimentaciju djeci

Zakonskim izmjenama Živi zid traži da se plaća 100-postotni zakonski minimum, kako bi se osigurala prava djece te im se olakšao ionako teški položaj i siromaštvo

Potpredsjednica Živog zida Vladimira Palfi Sinčić u petak je izvijestila kako je njena u stranka u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o uzdržavanju, kojim traži da država plaća 100-postotni zakonski minimum za privremeno uzdržavanje djece.

 Palfi Sinčić je na konferenciji za novinare u Saboru upozorila na veliki nesrazmjer kod djece koja su uzdržavana od bivših partnera te od svojih roditelja dobivaju alimentaciju u punom iznosu, dok država taj dio plaća samo djelomično.

 Istaknula je kako socijalna država treba voditi računa o tome da sva djeca trebaju imati jednaka prava i jednake mogućnosti.

 Vlasta Krpetić Meić, pravnica Živog zida, kazala je kako je namjera zakona olakšati položaj samohranih roditelja i njihove djece.

 "Poznato je da postoji zakonski minimum za alimentaciju i nema nikakvog smisla da država, kada preuzme to uzdržavanje na sebe, plaća 50 posto tog zakonskog minimuma", poručila je.

 Zakonskim izmjenama Živi zid traži da se plaća 100-postotni zakonski minimum, kako bi se osigurala prava djece te im se olakšao ionako teški položaj i siromaštvo, pojasnila je Krpetić Meić.

 Upozorila je na predugo trajanje postupka dobivanja prava na privremeno uzdržavanje, pa traži da ga se s tri mjeseca skrati na 30 dana.

 Zastupnik Živog zida Ivan Pernar ovaj je prijedlog ocijenio spasonosnom mjerom za žene koje su većinom samohrani roditelji, te ustvrdio kako je sada na vladajućoj većini da prihvaćanjem zakona pokaže je li im uistinu stalo do žena.

Najčitaniji članci