Obavijesti

News

Komentari 108

Butković: Sutra nam stiže 160 Hrvata iz Velike Britanije

Butković: Sutra nam stiže 160 Hrvata iz Velike Britanije

Hrvatska je u ponedjeljak imala 766 novozaraženih, što je najmanje u protekla dva mjeseca. Od sutra na snagu, kao i u prvom valu pandemije, stupaju propusnice

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.00

Butković: Sutra nam stiže 160 Hrvata iz Velike Britanije

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, gostovao je u Dnevniku HTV-a i govorio o utjecaju pandemije na sektor prometa.


- Usprkos koronavirusu svi infrastrukturni radovi nisu usporeni, zaustavljeni. Pelješki most bi trebao biti gotov do studenog 2021. godine. Do sad su došla tri broda čelične rasponske konstrukcije, montiraju se i još trebaju doći dva broda. Tunel od 2,5 kilometra je probijen što se tiče pristupnih cesta. Četiri dana prije roka. To je peti tunel po duljini u Hrvatskoj - rekao je Butković.

Zračni promet prema Velikoj Britaniji

Ministar Butković je rekao kako je u nedjelju donešena odluka zbog novog soja koronavirusa, kao i kod većine europskih zemalja da se zabrani privremeno zračni putnički promet prema Velikoj Britaniji.

- Ta odluka istječe noćas u ponoć. Tu odluku smo produljili i trajat će do 31.12. Pratit ćemo situaciju s drugim europskim zemljama. Sutra će 160 hrvatskih državljana koji su uplatili svoje karte biti dopremljeni u Hrvatsku. Svi moraju imati negativan PCR test. Oni koji neće imati takav test morat će odmah u samoizolaciju. Odluka je donijeta i Agencija za civilno zrakoplovstvo je danas popodne i objavila - rekao je.

Oleg Butković je rekao kako je pandemija koronavirusa imala razdorni učinak na cijelu zrakoplovnu industriju u cijelom svijetu.

- Ove godine u prvih 10 mjeseci imali smo ostvarenje u svim zračnim lukama 19 posto od ostvarenja koje smo imali u 2019. godini. Što se tiče Croatia Airlinesa, u travnju i svibnju je bio 90 posto pad u odnosu na prošlu godinu.U lipnju 80 posto, u srpnju i kolovozu je bilo nešto turističke sezone, tu je došlo do 70 posto. Išli smo u pronalazak strateškog partnera, ali je taj postupak obustavljen. Tko će kupiti Croatiju Airlines kad je sve blokirano i stalo - pitao se Butković.

Nastavio je kako se u dogovoru s Europskom komisijom išlo u određeni aranžman da Croatia Airlines ostane na nogama.

- Vjerujemo u što brži oporavak cijele industrije i situacije u 2021. Tad ćemo vidjeti i pokušati naći strateškog partnera, dodao je.

Istaknuo je kako je država pomagala i do sada glede zračnih luka.

- Za čitav prometni sektor donijeli smo odluku u srpnju od 600 milijuna kuna uz 90 posto državnu potporu za sve one koji su pogođeni, zračne luke i kompanije. Dobro da je prijašnjih godina poslovanje zračnih luka bilo genijalno pa još uvijek mogu izdržati ovu godinu i kod njih situacija nije alarmantna, rekao je. 

.

21.30

U Europi od posljedica zaraze koronom umrlo više od pola milijuna ljudi

Europa je prva regija na svijetu koja je potvrdila više od 500.000 žrtava covida-19, pokazuju u utorak podaci novinske agencije Reuters, u trenutku kad novi soj koronavirusa otkriven u Velikoj Britaniji prijeti preventivnim mjerama regije za suzbijanje pandemije.

Britanija je zabilježila rekordni broj zaraženih koronavirusom u utorak dok se bori s porastom broja slučajeva uzrokovanih novim sojem koronavirusa. Potvrđene su 36.804 nove zaraze i 691 žrtva covida-19, a obje brojke znatno su veće nego dan ranije.

Premijer Boris Johnson i njegovi savjetnici izvijestili su u subotu o novom soju koronavirusa koji bi mogao biti do 70 posto zarazniji i brzo se širi Britanijom iako se ne smatra smrtonosnijim ili opasnijim za razvoj težeg oblika bolesti. 

Napisi o mutiranom soju iz Engleske potaknuli su predbožićna zatvaranja i natjerali desetke zemalja da zatvore svoje granice s Britanijom ovaj tjedan. 

Italija, nacija s najviše umrlih u Europi, u nedjelju je identificirala pacijenta zaraženog novim sojem koronavirusom, kao i Danska i Francuska. 

Europske zemlje razmatraju provjeru putnika na letovima iz Ujedinjenog Kraljevstva i uvođenje obvezne karantene za putnike pri dolasku. 

Britanija je ranije ovaj mjesec postala prva nacija koja je odobrila cjepivo Pfizera i BioNTecha. Slijedile su je Sjedinjene Države, Europska unija i druge zemlje.

Prema podacima Reutersa, u Europi je dosad potvrđeno oko 30 posto žrtava i slučajeva koronavirusa u svijetu.

Broj mrtvih u Europi porastao je proteklih mjeseci. U Francuskoj je u veljači potvrđena prva žrtva covida-19. Osam mjeseci poslije broj mrtvih dosegnuo je 250.000. Samo dva mjeseca je trebalo da se taj broj udvostruči na pola milijuna mrtvih. 

Francuska je u utorak potvrdila 11.795 novih slučajeva koronavirusa, a u ponedjeljak 5797 novih zaraza. Ukupan broj zaraženih približio se 2,5 milijuna, pokazuju podaci ministarstva zdravstva. 

Francuska, Španjolska, Italija, Britanija i Rusija imaju po nekoliko stotina mrtvih dnevno i tih pet zemalja broji gotovo 60 posto svih smrtnih slučajeva u regiji. 

U svijetu je potvrđeno 77,52 milijuna slučajeva koronavirusa i 1,71 milijun umrlih, pokazuju podaci Reutersa. 

21.23

Francuska i Britanija postigle dogovor o djelomičnom otvaranju granice

Francuzi i građani Europske unije od srijede će ponovno moći ulaziti u Francusku iz Velike Britanije uz negativan test na koronavirus, objavio je ured francuskog premijera u utorak navečer.

Francuska i druge europske države u ponedjeljak su zatvorile granicu s Britanijom strahujući od novog soja virusa za koji nije poznato je li opasniji od dosadašnjih, što je uzrokovalo kaos na otoku i kontinentu. 

Ured Jeana Castexa objavio je kako će se francuskim i europskim državljanima omogućiti ulazak u Francusku uz negativan test na covid-19 koji nije stariji od 72 sata, prenosi agencija Reuters. 

Britanci i državljani trećih zemalja smiju u Francusku ući ako imaju valjan poslovni ili nekakav drugi razlog, uz negativan test. 

Britanski ministar transporat Grant Shapps ipak je na Twitteru zatražkio vozače kamiona da ne idu u Kent gdje su najgušči redovi kamiona.

Shapps je kazao da će "od sutra osiguravati testove" i da će "za dva do tri dana sve će biti riješeno".

Vlada u Parizu odredila je nekoliko kategorija onih na koje će se ta mjera odnositi, uključujući one u tranzitu kraćem od 24 sata, diplomate i njihove obitelji, zdravstvene radnike, zaposlenike aviokompanija i željeznica.

Nova pravila bit će na snazi do 6. siječnja, osim ako se donese drugačija odluka u razgovorima Londona i Pariza. 

Više od 2850 kamiona zapelo je u britanskom Kentu nakon što je Francuska u nedjelju odlučila zatvoriti granice na 48 sati, prenosi BBC. 

Europska komisija u utorak je pozvala zemlje članice da u međusobnoj koordinaciji donose mjere za suzbijanje širenja novog soja koronavirusa iz Velike Britanije obeshrabrivanjem putovanja koja nisu nužna i olakšavanjem onih koja su neophodna.

20.15

Češki parlament produljio izvanredno stanje do 22. siječnja

Češki parlament u utorak je za 30 dana produljio vladine izvanredne ovlasti uvedene zbog borbe protiv širenja koronavirusa. 

Češka u prosincu ima brzi rast broja novozaraženih, pa je bila primorana zatvoriti kafiće i restorane nakon što je ranije u mjesecu ublažila dio mjera. 

Vlada je najavila da bi zbog daljnjeg širenja virusa mogla uvesti još strože mjere tijekom božićnih blagdana. 

Izvanredno stanje, koje će trajati do 22. siječnja, vlastima daje pravni okvir za donošenje mjera poput ograničavanja kretanja ili privremenog zatvaranja poslovnica. 

Kafići i restorani su zatvoreni prošli tjedan, no dućani rade zbog božićne kupovine. 

Trgovine i uslužni obrti poput frizerskih salona mogli bi biti zatvoreni pod novim restrikcijama o kojima će vlada raspravljati u srijedu.

Češka vlada bi mogla zatvoriti škole za starije učenike, ograničiti okupljanja i uvesti strože policijske satove. 

Restriktivne mjere u drugom valu pandemije snažno su pogodile češko gospodarstvo, iako analitičari ističu da je gore bilo tijekom prvog vala koji je uzrokovao najviši pad ekonomije u drugom kvartalu. 

Češka vlada sada želi izbjeći pritisak na bolnice kao u listopadu i studenome kad je dnevni broj novozaraženih bio vrlo visok, zbog čega je bolnica morala ograničiti skrb za pacijente. 

Dnevni prosječni broj novozaraženih u zadnjih sedam dana u toj državi s 10,7 milijuna stanovnika narastao je na 7021, najviše od sredine studenoga.

Od listopada je broj umrlih u Češkoj narastao petnaest puta, na 10.562 mrtvih. 

19.30

Na zagrebačkom području 16 punktova za kontrolu propusnica

Policija će od ponoći kontrolirati sve putnike koji pokušavaju napustiti Zagreb, a jedan od punktova bit će naplatna postaja Lučko. Policija će kontrolirati sve putnike koji pokušavaju napustiti Zagreb. 

- Policija od prvog dana kada je proglašena pandemija daje veliki doprinos u borbi protiv koronavirusa na način da dosljedno provodi sve odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite RH. Shodno tome i večeras u ponoć, stupa na snagu odluka Nacionalnog stožera vezana uz zabranu napuštanja mjesta prebivališta, odnosno stalnog boravka i mi smo shodno tome napravili temeljite pripreme - kazao je Marko Rašić, načelnik Policijske uprave zagrebačke za RTL.

U ponoć će za područje PU zagrebačke uspostaviti 16 nadzornih policijskih punktova. U slučaju osoba koje žive na granici županija ili imaju neku drugu specifičnu situaciju, prema Rašićevim riječima, moraju se obratiti županijskom Stožeru gdje imaju prebivalište. 

Prema odluci Stožera, Grad Zagreb i Zagrebačka županija su definirane kao jedna administrativna jedinica. Na punktovima će biti policajci temeljne, prometne i interventne policije.

- Osnovna zadaća i poruka ove odluke je da prije svega svi oni koji nemaju prijeku potrebu najbolje da ostanu u svom mjestu prebivališta, u svom mjestu boravka. A oni koji moraju radi posla i radi neodgodive obaveze napuštati svoje mjesto prebivališta, da prije toga od županijskih Stožera ishoduju e-propusnicu kako bi nama olakšali naš posao - poručio je Rašić.

Autobusi se također kontroliraju, kao i osobna vozila. Rašić kaže kako oni koji nemaju propusnicu će se morati vratiti u svoje mjesto prebivališta. Policija se organizirala i po pitanju željezničkih kolodvora. 

- Nadzirat će se ne samo željeznički promet nego i zračni i to prije svega kroz redovnu službu. Bit će pojačana prisutnost policijskih službenika na željezničkim kolodvorima, na željezničkim stanicama, a i u zoni zračne luke - rekao je Rašić. 

Rašić pojašnjava kako će policija ocijeniti svaku situaciju. Tvrdi kako će policija imati razumijevanja u izvanrednim situacijama poput primjerice hitne situacije s vožnjom trudnice. 

Komentari 108