Obavijesti

News

Komentari 873

Cijepio se prvi liječnik u Splitu: 'Ne vjerujte onima koji govore da cjepivo nije sigurno'

Cijepio se prvi liječnik u Splitu: 'Ne vjerujte onima koji govore da cjepivo nije sigurno'
14

Branka Aničić (81) u Zagrebu u Domu za starije Trešnjevka cijepila se protiv korona virusa. Ona je prva osoba u Hrvatskoj koja je primila cjepivo. Kaže kako ništa nije osjetila te je pozvala svih da se i oni cijepe...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
18.20

Cijepio se prvi liječnik u Splitu: Ne vjerujte onima koji kažu da cjepivo nije sigurno

Ravnatelj splitske zarazne klinike dr. Ivo Ivić danas popodne primio je cjepivo protiv koronavirusa čime je postao prvi liječnik iz Splitsko-dalmatinske županije koji je to učinio. Tom prilikom pozvao je građane da naprave isto: 

- Virus je nanio mnoge štete, ljudi su umrli, neki su ostali bez posla i bez zarade, naš socijalni život je ozbiljno narušen, a sad smo dobili jedno oružje. Ali da bi s njim pobijedili, svaki stanovnik ove zemlje mora tu pušku uzeti u svoju ruku - treba se cijepiti. Ne vjerujte onima koji kažu da cjepivo nije sigurno. Ispitano je na desecima tisuća. Da to nije tako, ja se sigurno ne bi cijepio - naglasio je dr. Ivić dodajući kako ne treba vjerovati onima koji kažu da se radi o svjetskoj zavjeri nego liječnicima s prve crte koji od početka vode bitku. 

- Cjepivo nije proizvedeno na brzinu, ali je proizvedeno brzo. Ono je s manje nuspojava nego što smo navikli vidjeti na do sad upotrebljavanim cjepivima. Cijepite se da sačuvate svoje zdravlje, da počnemo normalno živjeti. Poručujem mojim Dalmatincima da se cijepe da Dalmacija opet dođe na zelene turističke karte - dodao je Ivić.

Odaziv među liječnicima koji se žele cijepiti na njegovu odjelu je stopostotan, ali ostalo osoblje još nije odlučilo. Ivić vjeruje da će se nakon vremena i oni uvjeriti da je cijepljenje nešto najbolje što mogu učiniti. Na pitanje koji je postotak potrebno procijepiti da se kovid u populaciji počne povlačiti, odgovara da je to između 70 i 80 posto. 

- Dio će imati tu imunost zahvaljujući preboljenju bolesti, ali cjepivo inducira puno veću razinu zaštite od prebolijevanja same bolesti - kaže Ivić. 

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović kazao je da će sada i drugi liječnici nastaviti cijepljenje: 

- Naš dr. Ivić je prvi od mnogih, i mi ćemo tako nastaviti, najprije su to djelatnici respiratorno-intenzivističkog centra, a zatim mi ostali. Jedva čekamo da budemo cijepljeni. To je važno ne zbog nas samih nego zbog naših bližnjih. Broj bolesnika u KBC-u manji je za jednu trećinu, broj onih na respiratoru je 50 posto i više manji, a sve to je posljedica provođenja mjera o kojima smo toliko puta govorili - poručio je Meštrović.

16.50

U Domu sv. Frane prvi cijepljeni u Zadarskoj županiji

Cijepljenjem 55-godišnjeg štićenika Doma za odrasle osobe sv. Frane u Zadru u nedjelju je i u Zadarskoj županiji počela kampanja cijepljenja protiv koronavirusa.

Muškarca je cijepio voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar Alan Medić, koji je kazao da će se danas cijepiti 210 korisnika četiriju najvećih domova za starije.

"Danas će se cijepiti 210 štićenika u Domu umirovljenika Zadar, Domu sv. Frane te domovima u Biljanima Donjim i Zemuniku. Osim njih, cjepivo će primiti i deset djelatnika Hitne medicinske pomoći koji dolaze u dodir s covid pacijentima!, kazao je Medić novinarima ispred Doma umirovljenika Zadar, u kojemu je od početka epidemije umrlo 30 štićenika.

U toj se ustanovi za cijepljenje prijavilo 140 korisnika, ali u prvom tjednu na raspolaganju ih imaju 90. Dio štićenika ne treba se cijepiti jer su preboljeli covid ili su trenutačno zaraženi koronavirusom, pa će antitijela dobiti i bez cjepiva, pojasnio je Medić,

U Općoj bolnici Zadar za cijepljenje se prijavilo 500 djelatnika, dodao je. 

"Oni su iz prve ruke svjedočili kako smrt dolazi vrlo brzo i nitko od njih ne želi doći u takvu situaciju", naglsio je Medić.

Do kraja siječnja u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo očekuju oko 3800 doza Pfizerovog cjepiva, što bi trebalo biti dovoljno za domove, zdravstvene djelatnike i najugroženije kronične bolesnike.

"Potrošimo li sve cjepivo koje je Vlada osigurala i procijepimo li 70 posto stanovništva, možemo očekivati normalno odvijanje života. Neće biti turizma i drugih stvari ako ovo ne shvatimo ozbiljno. Istraživanja su pokazala kako Pfizerovo, Modernino, pa i rusko cjepivo, imaju učinkovitost od 95 posto, a među onima koji su se do sada cijepili i ipak dobili koronavirus nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj niti odlazak na respirator", kazao je Medić.

16.45

Cijepio se Miroslav Venus

U virovitičkoj Općoj bolnici u nedjelju je protiv koronavirusa cijepljena prva osoba u Virovitičko-podravskoj županiji, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, dr Miroslav Venus.

U Virovitičko-podravsku županiju striglo je 235 doza s prvenstvenom namjerom da se procjepe djelatnici covid odjela Opće bolnice Virovitica, zdravstveni djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije i korisnici četiri doma za stare i nemoćne.

„Kao epidemiolog i predsjednik Epidemiološkog društva smatram svojom obvezom da budem među prvima koji će pokazati da nema straha od cjepiva i da svojim primjerom pokažem da je ono neškodljivo, sigurno i učinkovito“, objasnio je dr. Venus.

Zahvalio se svima koji su unaprijed odlučili da će se cijepiti i pozvao sve neodlučne da dobro promisle, poslušaju stav struke i jave se svojim liječnicima.

„Kad je krenula cijela priča oko pandemije jedine mjere koje smo imali bile su pranje ruku i fizička distanca. Mnogi su nam spočitavali da se protiv bolesti borimo mjerama iz 19. stoljeća, a danas imam kvalitetnu, konkretnu, preventivnu i modernu mjeru iz 21. stoljeća“, izjavio je dr. Venus nakon cijepljenja.

Dodao je kako je preventivna mjera zaštita cijepljenja povijesno pokazala značaj na nizu drugih zaraznih bolesti izrazivši uvjerenje da će tako biti i kod koronevirusa.

„Ova pandemija je ujedinila znanstvenu zajednicu i farmakološku industriju, svi su išli u smjeru da se što prije dođe do kvalitetnog cjepiva. Regulatorne agencije i institucije iz cijelog svijeta su provjerile učinkovitost i sigurnost cjepiva pa sam uvjeren da nikakvih ozbiljnih reakcija neće biti“, rekao  epidemiolog Venus.

Naglasio je kako velika korist od cijepljenja nadmašuje eventualni potencijalni rizik.

„Hrvatski narod je razuman i očekujem da će velika većina poslušati stav struke i da će naši primjeri razuvjeriti skeptike. Očekujem da će se cijepiti dovoljan broj građana tako da bolest stavimo pod kontrolu i da postignemo toliko željeni kolektivni imunitet“, rekao je dr Venus.

Time ćemo, dodao je, jako usporiti širenje virusa ili ga čak i onemogućiti u širenju i na taj način zaštititi i one koji bo se cijepili, a zbog medicinskih kontraindikacija ne mogu.

Među zdravstvenim djelatnicima koji su se prvi cijepili je i dr Dejan Mašetić, specijalizant pulmologije Opće bolnice Virovitica.

„Jako sam zadovoljan što je došao ovaj trenutak i ovaj dan koji smo svi dugi iščekivali, a posebno mi djelatnici koji svaki dan, već devet mjeseci brinemo o teškom slučajevima covida s područja Virovitičko-podravske županije“, izjavio je dr Mašetić.

16.20

Milanović će se cijepiti ćim to bude moguće

"Predsjednik Milanović smatra kako je cijepljenje protiv koronavirusa važno jer iskustva cijepljenja u prošlosti pokazuju da je cjepivo spasilo milijune života. Uvjeren je da će se cijepiti većina ljudi, pogotovo oni koji su ranjivi i najviše izloženi.

Uoči današnjeg početka cijepljenja u Hrvatskoj, Ured PRH kontaktirao je jučer Vladu RH i ponovio spremnost predsjednika Milanovića da se odmah cijepi kako bi na isto potaknuo i druge.

Budući da ne raspolaže cjepivom, a plan Vlade RH u ovom trenutku ne predviđa cijepljenje državnih dužnosnika, predsjednik Milanović će se cijepiti kada to bude moguće", stoji u odgovoru s Pantovčaka za N1 televiziju. 

Počelo je cijepljenje i u Čakovcu:

24sata
24sata
24sata
24sata
24sata
Komentari 873