News

Komentari 36

Pripremite se, u idućim danima prijeti nam crveni alarm: Stižu nam ekstremne temperature

Pripremite se, u idućim danima prijeti nam crveni alarm: Stižu nam ekstremne temperature

Na vrhuncu toplinskog vala u većini Hrvatske očekuje se najviša dnevna temperatura između 35 i 40 Celzijevih stupnjeva, a ne isključuje se ni mogućnost za više vrijednosti

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, toplinski val će u četvrtak zahvatiti Rijeku i središnju Hrvatsku, a u danima vikenda proširit će se i na dalmatinske gradove.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je u srijedu upozorenje za novi toplinski val koji se u cijeloj zemlji očekuje u danima vikenda kada bi dnevne temperature ponegdje mogle prelaziti i 40 Celzijevih stupnjeva.

U četvrtak, petak i subotu prevladava velika ili vrlo velika opasnost od toplinskih valova koji mogu djelovati na zdravlje

Upozorenje za "veliku opasnost od toplinskog vala koji bi mogao djelovati na zdravlje ljudi" za sutra je izdano za Zagreb, Karlovac, Gospić, Knin i Rijeku.

U petak najviše temperature očekuju se u Rijeci, za koju je izdano upozorenje "vrlo velike opasnosti", a visoke temperature očekuju se i u dalmatinskim gradovima - Splitu i Dubrovniku.

Najgora situacija prognozirana je za subotu kada su "pod vrlo velikom opasnošću od toplinskog vala" gotovo svi veći gradovi središnje i južne Hrvatske.

Nedjelja će donijeti olakšanje u središnjoj Hrvatskoj - u Osijeku, Zagrebu, Karlovcu i Gospiću koji više nisu u opasnosti od iznimno visokih temperatura. No, Rijeka, Split i Dubrovnik i dalje će ostati pod udarom toplinskog vala, izvijestio je DHMZ.

Na vrhuncu toplinskog vala u većini Hrvatske očekuje se najviša dnevna temperatura između 35 i 40 Celzijevih stupnjeva, a ne isključuje se ni mogućnost za više vrijednosti.

Dodatno, kažu u DHMZ-u, uz slabljenje bure te visoke dnevne temperature zraka i sunčano vrijeme, more će se ponovno jače zagrijati. To će duž obale za posljedicu imati još toplije, sparnije, a time i neugodnije noći s najnižom temperaturom oko 25 stupnjeva, a na kopnu noćna temperatura prelazit će 20 stupnjeva.

Iz DHMZ-a su ponovo napomenuli da svi oni čije je područje pod velikom ili vrlo velikom opasnošću od toplinskog vala, mogu pratiti naputke za zaštitu od vrućina na poveznici http://www.hzjz.hr/novosti/preporuke-za-zastitu-od-vrucina te prilagoditi ponašanje.

Rashladite svoj dom, klonite se vrućine, rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine, pomognite drugima - samo su neke od preporuka kako se zaštititi od velikih vrućina.

Zbog manjka oborine i dugotrajne suša na mnogim lokacijama, pogotovo na Jadranu nastavlja se i vrlo velika opasnost od požara.

Najčitaniji članci