News

Komentari 19

Pripuz nudi besplatni odvoz glomaznog otpada u Zagrebu dok se ne nađe novo rješenje

Pripuz nudi besplatni odvoz glomaznog otpada u Zagrebu dok se ne nađe novo rješenje

Kao što je poznato, zbrinjavanjem različitih vrsta otpada u Zagrebu bavila se C.I.O.S. Grupacija, kojoj je istekao ugovor s Gradom

Zastoj odvoza glomaznog otpada u Zagrebu u četvrtak je komentirao i gradonačelnik Tomislav Tomašević kazavši da – u situaciji istjecanja ugovora sa privatnim poduzećima koja zbrinjavaju taj otpad – postoje problemi ali i rješenja koja će predstaviti u petak.

Kao što je poznato, zbrinjavanjem različitih vrsta otpada u Zagrebu bavila se C.I.O.S. Grupacija, kojoj je istekao ugovor s Gradom. Vezano za nastalu situaciju u četvrtak su uputili priopćenje u kojem, među ostalim, kažu da Gradu Zagrebu nude besplatnu uslugu za rješavanje trenutne situacije.

Priopćenje C.I.O.S. GRUPE prenosimo u cijelosti:

U 30 godina postojanja, C.I.O.S. Grupacija se razvila u lidera u regiji u prikupljanju i recikliranju različitih vrsta otpada. Članice C.I.O.S. Grupacije godišnje sakupe i obrade preko milijun tona raznih vrsta otpada. Cijena za postupanje s otpadom se definira u odnosu na složenost postupka oporabe odnosno recikliranja svake pojedinačne vrste otpada. Za sve poslove koje članice C.I.O.S. Grupacije realiziraju sukladno dobivenim natječajima javne nabave, bile su odabrane kao najpovoljniji ponuditelji, a u odnosu na ukupne godišnje sakupljene i obrađene količine članica Grupacije, udio otpada od Grada Zagreba čini tek oko 3 postotna poena, dok prihodi od Grada Zagreba čine oko 1 posto ukupnih prihoda Grupacije.

S obzirom na ulaganja, infrastrukturu, znanje, dozvole te opremu, članice Grupacije i dalje će se javljati na sve natječaje koje objavljuju društva u vlasništvu jedinica lokalne samouprave kao i druga trgovačka društva, uključujući i Grad Zagreb.

Zagrebački holding je dana 31.12.2020. putem EOJN (elektronički oglas javne nabave) raspisao novi otvoreni postupak javne nabave za preuzimanje i daljnju obradu otpada, na koji su se, među ostalim pravnim subjektima iz djelatnosti gospodarenja otpadom, javile i dvije članice C.I.O.S. Grupacije. Koliko nam je poznato odluka o odabiru još nije donesena te do danas nemamo službenu informaciju o rezultatima natječaja, a razlog tome je nama nepoznat.

Pozdravljamo i dalje sve napore novog gradonačelnika da se kroz najavljenu reviziju uvjeri u legitimnost i transparentnost ranije potpisanih ugovora sklopljenih temeljem otvorenih postupaka javne nabave. Nismo upoznati sa statusom revizije ugovora, niti nas je itko od nove gradske vlasti kontaktirao.

Svaka jedinica lokalne i regionalne samouprave samostalno donosi odluke za gospodarenje otpadom.

Svi gospodarski subjekti, kao i jedinice lokalne i regionalne samouprave pri tom su dužni poštivati odredbe Zakona o gospodarenju otpadom i regulativu, pa tako i Grad Zagreb.

Nama je jedino iz medija poznato da je u tijeku reorganizacija odvoza glomaznog otpada odnosno da Grad Zagreb radi na sustavnom rješenju i uspostavi nove metodologije i tehnologije glomaznog otpada koja će, kako tvrde, osigurati ekonomičnost. Nikakvih drugih informacija o tome nemamo.

Međutim, kao društveno odgovoran sustav i tvrtka sa sjedištem u Zagrebu, dijelimo zabrinutost o trenutačnoj situaciji s odvozom otpada, koja donosi mogućnosti ugrožavanja okoliša i zdravlja sugrađana. Spremni smo i nudimo novoj gradskoj upravi Grada Zagreba, kao rješenje akutnog problema, da bez ikakve naknade (besplatno) privremeno skladište prikupljeni glomazni otpad s ulica Grada Zagreba u reciklažnom centru tvrtke CE-ZA-R dok Grad Zagreb ne zaključi postupak javne nabave i odabere novog oporabitelja, stoji u priopćenju.