Obavijesti

News

Komentari 10

'Prisutnost SAD-a u Siriji je ilegalna, štite krijumčare nafte'

'Prisutnost SAD-a u Siriji je ilegalna, štite krijumčare nafte'
1

Rusko ministarstvo obrane kritiziralo je američki plan jačanja vojne prisutnosti u Siriji, nazvavši ga 'međunarodnim državnim razbojništvom' motiviranim željom za zaštitom krijumčara nafte

VIDEO

Američki ministar obrane Mark Esper rekao je u petak da će Washington rasporediti oklopna vozila i postrojbe oko sirijskih naftnih polja kako bi spriječio padanje naftnih polja u ruke militanata Islamske države.

Ranije ovoga mjeseca je Donald Trump povukao oko tisuću američkih vojnika sa sjeveroistoka Sirije, nakon čega je Turska imala otvorene ruke za napad na kurdsku miliciju YPG u tom području.

Rusko ministarstvo obrane je u priopćenju reklo da Washington nema, po međunarodnom ili američkom pravu, mandat za jačanje svoje vojne prisutnost u Siriji te da plan nije motiviran istinskim sigurnosnim brigama u regiji.

-Stoga su trenutne akcije Washingtona - zauzimanje i održavanje vojne kontrole nad naftnim poljima u istočnoj Siriji - jednostavno rečeno, međunarodno državno razbojništvo - stoji u priopćenju.

Krijumčari nafte zarađuju preko 30 milijuna dolara mjesečno

Američke postrojbe i privatne vojne kompanije u istočnoj Siriji štite krijumčare nafte koji zarađuju preko 30 milijuna dolara mjesečno, dodaje se.

Rusija, koja podupire sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, već dugo inzistira da je američko vojno prisustvo u Siriji ilegalno.

Moskva je dodatno učvrstila svoj položaj u Siriji, nakon američkog povlačenje sa sjeveroistoka zemlje, jer je prošloga tjedna sklopila sporazum u Sočiju s turskim predsjednikom Erdoganom, prema kojemu će ukloniti YPG trideset kilometara od tursko-sirijske granice, dok će prostor "sigurne zone zajedno nadzirati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca