Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Priznali su armenski genocid: 'Turska će zahladiti odnose'

Američki senat jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se priznaje armenski genocid, čim je razbijesnio Tursku čime će se dodatno pooštriti odnosi između Turske i SAD-a

AFP
Foto: AFP
14 komentara

Američki senat u četvrtak je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se priznaje armenski genocid, razveselivši Armeniju, ali razbjesnivši Tursku zbog poteza koji će dodatno zategnuti odnose Ankare i Washingtona.

Rezoluciju je krajem listopada već usvojio zastupnički dom u kojem većinu imaju demokrati. No, taj neobvezujući tekst ranije su nekoliko puta u senatu blokirali većinski republikanci, stranački saveznici predsjednika Donalda Trumpa.

U četvrtak se nitko nije suprotstavio jednoglasnom usvajanju rezolucije koju je predložio demokrat Bob Menendez.

- Sretan sam što je rezolucija usvojena na vrijeme da preživjeli genocida vide da je Senat priznao što su pretrpjeli - rekao je do suza ganuti senator.

Armenski genocid je priznalo tridesetak zemalja i povjesničari. Prema procjenama, između 1,2 i 1,5 milijuna Armenaca ubile su postrojbe Osmanskog carstva od 1915. do 1923.

Turska priznaje da je puno Armenaca koji su živjeli u Osmanskom carstvu ubijeno u sukobima s osmanskim snagama tijekom Prvog svjetskog rata, ali se ne slaže s brojem stradalih i uporno niječe da su ubojstva bila sustavna i da se radi o genocidu.

Kada je zastupnički dom 30. listopada s 405 od 435 glasova usvojio tu rezoluciju, to je razbjesnilo Ankaru koja je isticala da je to 'uvreda' i bezvrijedna mjera. 

Ankara je u četvrtak upozorila da usvajanje rezolucije 'izlaže opasnosti budućnost odnosa između Turske i Sjedinjenih Država'. 

- Ponašanje nekih članova američkog kongresa šteti tursko-američkim odnosima. Danas usvojena američka rezolucija izlaže opasnosti bilateralne odnose - napisao je na Twitteru direktor za komunikacije turskog predsjednika Fehrettin Altun. 

S druge strane, armenski premijer Nikol Pachinian ocijenio je da je usvajanje rezolucije 'pobjeda pravde i istine'. 

- U ime armenskog naroda zahvaljujem američkom kongresu - napisao je Pachinian na Twitteru.

Rezolucija koja je danas izglasana je 'hrabar korak prema prevenciji budućih genocida', dodao je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message