Obavijesti

News

Komentari 50

Problem sa smećem u Segetu: "Moram im platiti nepostojeći odvoz. Neću to učiniti i gotovo"

Problem sa smećem u Segetu: "Moram im platiti nepostojeći odvoz. Neću to učiniti i gotovo"
2

Mještani općine Seget su nam se požalili na račune za odvoz otpada. Kako kažu, od njih se traži da plate i za mjesece u kojima nisu koristili usluge

VIDEO

Neću platiti i gotovo. Ako treba, idemo na sud, rezolutna je stanovnica Segeta. 

Nije jedina. Čuli smo se s više mještana ove dalmatinske općine kojima nije jasno zašto moraju platiti usluge koje, kako kažu, uopće nisu koristili. 

"Zašto moram platiti?"

Problem je, naime, u smeću. Koncesionar za odvoz segetskog otpada zove se Michieli-Tomić. Bračka tvrtka. U lipnju, pričaju nam lokalci, dobili su zelene kante za miješani otpad, potpisali što su imali potpisati, da bi ih u kolovozu i rujnu dočekalo iznenađenje. Stigli su im računi za odvoz otpada koji sežu sve do siječnja, gotovo pola godine prije nego što su uopće dobili kante. Poslali su nam i račune u kojima su kalendarski precizno navedeni mjeseci za koja Michieli-Tomić očekuje isplatu, uz rizik ovrhe.

- Sklopio sam ugovor u lipnju. I došao mi je račun prije dvadesetak dana, od siječnja do rujna. 76 kuna mjesečno. U redu, razumijem da moram plaćati od lipnja, ali zašto moram platiti nešto što nisam koristio ranije? Zvao sam u firmu, žalio se, ali nisu mi odgovorili - žali nam se jedan lokalac. Kako kaže, nije mu jasno zašto Seget nema svoj Holding koji bi se brinuo o otpadu. Do lipnja, navodi, vozio je smeće u velike kontejnere ili u Trogir. 

Ambulanta strave u Segetu: 'Tu se dolazimo liječiti. Bojim se ući unutra. Recite, biste li vi ušli?'
Ambulanta strave u Segetu: 'Tu se dolazimo liječiti. Bojim se ući unutra. Recite, biste li vi ušli?'

S njim se slaže druga mještanka. 

- Dosad bismo palili otpad, nosili ga put Trogira, Splita, Šibenika, gdje bismo naišli na kontejner. Ove kante smo uzeli u lipnju, a na računima je bilo da moram platiti i od siječnja do kolovoza. Kako to? Zvala sam ih, rekla mi je neka žena da moram platiti jer je tako direktor rekao i da su oni koncesionari već godinama. Inače ide ovrha. Platit ću ono što sam koristila, ostali nepostojeći odvoz neću. Žao mi je što nisam fotografirala gdje sam dosad vukla smeće. Pričala sam i s načelnikom, rekla sam mu otvoreno da ću ići na sud ako treba. Općina je potpisala ugovor s njima, neka izvole to riješiti. Platila sam tri mjeseca tijekom kojih sam koristila uslugu, ovo ranije nisam i neću - tvrdi gospođa. 

"Sustav ide naprijed"

Pričali smo s još jednom sumještankom koja je imala sličnu situaciju. 

- Kante smo dobili u lipnju, a uplatnice su od siječnja. Pitala sam u firmi zašto, a oni su mi rekli da moram platiti ili slijedi ovrha. I platila sam, što ću? Inače će mi ovršiti penziju - kazuje gospođa. Opisuje nam kako je prije spornog lipnja tu bio veliki kontejner za cijeli kvart koji bi se praznio dvaput tjedno. 

Javili smo se i HDZ-ovom načelniku Ivi Soriću i zatražili objašnjenje.

- Dobili smo informaciju o tome. Zatražili smo objašnjenje od koncesionara pa ćemo vidjeti o čemu se radi. Michieli-Tomić je koncesionar tu već desetak godina. Prije su bili veliki kontejneri, a sad se skuplja od kuće do kuće. Sustav ide naprijed - kazao nam je. 

S druge strane, Ante Barada iz oporbene Nezavisne liste Vrime je, ima drukčije mišljenje o sustavu. Oni su nedavno napravili performans pred zgradom Općine i tamo ostavili vreće za smeće u obliku slova HDZ, s namjerom da ukažu na problem s otpadom. 

- Smatram da nešto ovako ne postoji nigdje u Hrvatskoj. Dakle, plaćamo najskuplji odvoz otpada vjerojatno u Europi. Odvoz otpada raste, a ako ovako nastavimo vjerojatno ćemo prijeći granicu od 200 kuna mjesečno. U isto vrijeme, dok plaćamo koncesionara s Brača, Općina Seget nije voljna, ili sposobna, organizirati vlastiti holding, po uzoru na okolne općine i gradove kod kojih je to i više nego funkcionalno. Što dobivamo s tim odvozom otpada? Najružnije mjesto u Splitsko-dalmatinskoj županiji koje nema kanti za smeće po šetnici, koja je obilata divljim odlagalištima otpada, koja ima jedno i pol reciklažno dvorište koje je većinu vremena zatvoreno, a o razvrstavanju otpada da i ne pričamo, s tim da valja napomenuti kako već neko vrijeme kante za smeće za razvrstavanje otpada stoje kod vatrogasnog doma i valjda čekaju trenutak da se dodatno povise cijene odvoza smeća, pa da ih konačno dostave mještanima Segeta - kaže nam Barada.

Dodaje da općina izdvaja preko tri milijuna kuna za saniranje otpada, a puna je ilegalnih odlagališta. 

Poslali smo upit i tvrtki Michieli-Tomić, ali do objave teksta nije stigao odgovor.

Očitovanje tvrtke Michieli-Tomić:

Naknadno, nakon objave članka, stigao je njihov odgovor. U telefonskom razgovoru u jutarnjim satima, kad smo pripremali ovaj članak, zatražili smo od službenice Michieli-Tomića kontakt od odgovorne osobe. Nismo ga dobili i upućeni smo da pošaljemo pismeni upit. Poslali smo ga. U telefonskom razgovoru smo ih upozorili na rok do kojeg moramo zaključiti članak. Odgovor je stigao tek sutradan, oko 13 sati. Prenosimo ga u potpunosti:

Istina je da je mali broj stanovnika Općine Seget preuzeo spremnik u lipnju ove godine, ali istina je da se spremnici dijele ima dvije godine i da su svi vlasnici ili korisnici nekretnina bili pozvani da preuzmu spremnik sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i uvođenju novog sustava naplate, a da pojedini to nisu napravili nego su protivno zakonima Republike Hrvatske odvozili smeće u druge jedinice lokalne samouprave ili palili, kako oni kažu. Imamo saznanja, što dokazuju i divlji deponiji koje smo sanirali, da se to nije radilo nego odlagalo "gdje tko stigne" kako bi se izbjeglo plaćanje odvoza miješanog komunalnog otpada. 

Nova zaduženja su od početka ove godine jer se radi redom o ljudima koji imaju nekretninu u Segetu više godina, a nisu bili zaduženi za odvoz komunalnog otpada. Nisu bili zaduženi i nisu plaćali više desetljeća, a mi smo odvozili taj otpad. Napominjem kako su dobili samo fiksni dio računa, tj. minimalnu javnu uslugu za period od siječnja do lipnja kada su preuzeli spremnike.

Naše službenice ne prijete nikome, iako su same izložene prijetnjama. Na računima navodima kako je i zakonska obveza, da ako se računi ne podmire imamo pravo postupiti sukladno ovršnom Zakonu Republike Hrvatske.

Žao nam je da niste pričekali naše odgovore, nego ste objavili članak iako vam je kolegica rekla da će vam biti odogovoreno. Firma Michieli-Tomić jedna je od rijetkih koja je uvela sustav elektroničke naplate, očitava odvoze i uskladila se sa zakonskim normama Republike Hrvatske što se tiče odvoza miješanog komunalnog otpada. Tako se očekuje i od korisnika da surađuju, odvajaju otpad i recikliraju kako bi im računi bili što manji. 

Koncesionari smo u Općini Seget od 20.3.2003.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...