Procurili su podaci o vlasnicima vozila u Hrvatskoj: 'Radimo na rješenju'; Oglasio se i Božinović | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 46

Procurili su podaci o vlasnicima vozila u Hrvatskoj: 'Radimo na rješenju'; Oglasio se i Božinović

Procurili su podaci o vlasnicima vozila u Hrvatskoj: 'Radimo na rješenju'; Oglasio se i Božinović

Možemo potvrditi kako se na USB sticku odnosno sadržanoj datoteci nalazi više od milijun zapisa o vlasnicima vozila (fizičke i pravne osobe), kao i o tehničkim podacima vozila, kažu iz AZOP-a

VIDEO

Procurila su čak 2,444.587 zapisa o vozilima 1,195.052 fizičkih osoba koji sadrže njihova imena, adrese, OIB-ove, JMBG-ove, datume rođenja, registracije i ostale podatke o vozilima i njihovim policama osiguranja, piše Večernji list. 

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) zaprimila je informaciju kako je došlo do curenja osobnih podataka više od milijun fizičkih vlasnika vozila i izvijestila kako je krenula u "nadzorno postupanje zbog povrede osobnih podataka vlasnika vozila".

Boris Lalovac: 'Osobni podaci 313.000 građana našli su se na crnom tržištu, to je propust'
Boris Lalovac: 'Osobni podaci 313.000 građana našli su se na crnom tržištu, to je propust'

- U ovom trenutku možemo potvrditi kako se na USB sticku odnosno sadržanoj datoteci nalazi više od milijun zapisa o vlasnicima vozila (fizičke i pravne osobe), kao i o tehničkim podacima vozila. U odnosu na osobne podatke fizičkih osoba koje su sadržane u predmetnoj datoteci nalaze se osobni podaci u opsegu: ime, prezime, adresa, OIB, JMBG, datum rođenja te registracija automobila, kao i ostali podaci o vozilima i policama osiguranja. Agencija provodi nadzorno postupanje nad svim relevantnim subjektima koji raspolažu s podacima zahvaćenim povredom te utvrđuje tko je odgovoran i kako je došlo do predmetne povrede osobnih podataka, kao i sve druge relevantne informacije - priopćili su iz AZOP-a. 

O ovome se oglasio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Od četvrtka kada je SOA obavijestila MUP o kaznenim djelima vezano za raspolaganje određenim podacima, policija je krenula s izvidima i oni se vode intenzivno. Vode se kao kriminalističko istraživanje i kroz Agenciju za obradu podataka. Ono što do sada nije potvrđeno jest da se radi o curenju podataka koji su na internetu dostupni - rekao je.

- Radi se o setu podataka koji su dodatni uz ono što radi MUP. Tu ima podataka koje MUP ne prikuplja, što upućuje da je to djelo došlo u nekoj od institucija koja ima pravo koristiti podatke MUP-a. Ponavljam, bitno je da u javnom prostoru nema tih podataka. Ne možemo govoriti o klasičnom hakerskom napadu jer očito da to nije bio neovlašten pristup bazama - dodao je Božinović, piše N1, te dodaje da trenutno nema podataka o kojem broju korisnika bi moglo biti riječ.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 46

VIDEO

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija:  Prošlo je dosta vremena otkad je umro
UŽAS U ZAGREBU

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija: Prošlo je dosta vremena otkad je umro

U petak navečer policija je u stanu na Trešnjevci pronašla tijelo muške osobe. Još nije poznat uzrok smrti...

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem
PRIČA O BARTULICI

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem

Plus+ Stephen Nikola Bartulica u devedesetima se pojavio u Hrvatskoj. Tada je počeo njegov uspon od Ministarstva vanjskih poslova do EU parlamenta
Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen
STRAVA KOD DUGOG SELA

Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen

Osumnjičeni 70-godišnjak je uhićen i priveden na kriminalističko istraživanje, objavila je Policijska uprava zagrebačka.