Obavijesti

News

Komentari 21

Profesor o potresu u Turskoj i rušenju zgrada: 'Problem su loše izvođenje radova i nadzor'

Profesor o potresu u Turskoj i rušenju zgrada: 'Problem su loše izvođenje radova i nadzor'

Turska je, kao i druge zemlje, kao i bivša Jugoslavija, odnosno Hrvatska, sredinom 60-tih, 70-tih godina napravila kvalitetan propis za projektiranje i građenje višestambenih zgrada. Ipak, to nisu primijenili, rekao je profesor Uroš

VIDEO

Svjedočili smo jednoj jako velikoj katastrofi. Nije toliko jednostavno ukratko objasniti zašto su urušio toliki broj zgrada. Postoje uzroci, postoje pravila, nepravilnosti zbog kojih je do toga došlo. Prije sve radi se o načinu i kulturi gradnje te primjenjivanju seizmičkih propisa. Turska je, kao i druge zemlje, kao i bivša Jugoslavija, odnosno Hrvatska, sredinom 60-tih, 70-tih godina napravila kvalitetan propis za projektiranje i građenje višestambenih zgrada, rekao je u razgovoru za HRT Mario Uroš iz Centra za potresno inženjerstvo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dijete spašeno u potresu u Turskoj 01:19

On je objasnio zbog čega je nakon katastrofalnih potresa u Turskoj i Siriji došlo do brojnih urušavanja zgrada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Veleposlanik: Našli su Hrvaticu! Dobro je, ide prema obitelji
Veleposlanik: Našli su Hrvaticu! Dobro je, ide prema obitelji

- Glavni problem u Turskoj bila je primjena propisa. Loša kvaliteta nadzora i izvođenja. No drugi veliki problem je kultura gradnje u smislu konstrukcijskog sustava koji je dosta popularan. To su uglavnom armirani betonski elementi okvira. To može biti kvalitetno napravljeno i podnijeti seizmičke sile. No problem su bili nekvalitetna gradnja i efekt mekanog kata - što znači da je prizemlje zgrade velik otvoren prostor bez zidova, samo sa stupovima - istaknuo je Uroš.

Profesor s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, Josip Atalić, analizirao je za Novu TV zbog čega su se zgrade rušile kao kule od karata.

- Ne bih volio generalizirati, ali možemo reći da je potres jedan pravi građevinski inspektor ili dr. House i on će vam reći jeste li stari, jeste li se održavali tijekom godina, jeste li nešto rekonstruirali tijekom povijesti. Zgrada izgleda kao da ima meko prizemlje, da je nešto unutra zapravo oslabilo i da je ona zbog toga srušena, mada u Turskoj imamo i primjere lošije gradnje i kvalitete - rekao je.

Hrvatski heroji svoje su znanje koristili za akcije u Petrinji i u Zagrebu: Spašavat će i u Turskoj
Hrvatski heroji svoje su znanje koristili za akcije u Petrinji i u Zagrebu: Spašavat će i u Turskoj

Na primjeru tri zgrade profesor je analizirao što bi se dogodilo u Hrvatskoj, mogu li one izdržati ovakav potres, odnosno koju jačinu potresa naše zgrade mogu izdržati. Jedna je zgrada iz 1920., jedna je građena 1965. i jedna iz 2010. godine.  

- Zgrada iz 1920. godine, te zgrade nisu građene za potres, nisu tako projektirane, od 1965. godine smo nešto naučili, nakon potresa u Skoplju. Ove današnje moderne zgrade projektirane su za potres, ako su izvedene kako treba - pojasnio je.

VIŠE O POTRESU U TURSKOJ I SIRIJI ČITAJTE OVDJE

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Bratići poginuli kod Varaždina na quadu:  'Vidjeli smo se par  sati prije, svi smo tu u šoku...'
TUGA U TUHOVCU

Bratići poginuli kod Varaždina na quadu: 'Vidjeli smo se par sati prije, svi smo tu u šoku...'

Alen je quadom išao na utakmicu prema igralištu Poleta iz Tuhovca. Na povratku je na vozilo s njim sjeo i Goran. Nažalost, vožnja je završila tragično...

Sa zdravstvom nema veze, dvije firme mu propale, kaže da će za čas srediti papire nove bolnice...
BEROŠEV RAVNATELJ

Sa zdravstvom nema veze, dvije firme mu propale, kaže da će za čas srediti papire nove bolnice...

Žanić je u Ministarstvo zdravstva došao 2018. kao pomoćnik tadašnjeg ministra Kujundžića bez da je ikad prije radio u zdravstvu. Žanić mu je bio i zamjenik u stranci Hrvatska zora koju je osnovao Kujundžić
VIDEO Pogledajte kako je policija uhitila čovjeka iz Rijeke zbog pljačke iz 2022. godine
UKRALI PA LUKSUZNI ŽIVJELI

VIDEO Pogledajte kako je policija uhitila čovjeka iz Rijeke zbog pljačke iz 2022. godine

RIJEKA - Dva čovjeka (48,49) su 29. studenoga 2022. godine u garaži trgovačkog centra u Rijeci, počinili razbojništvo nad vozačem-zaštitarom kombi vozila državne tvrtke (FINA) prilikom prijevoza dnevnog utrška novca. Oni su isplanirali razbojništvo tako da su zaštitara, prije ulaska u kombi, uz prijetnju pištoljem zaustavili, razoružali i iz vozila uzeli novac u vrijednosti tadašnjih 5,9 milijuna kuna, odnosno 780 000 eura te pobjegli. Vozilo kojim su se udaljili je također bilo ukradeno, a ukradenim novcem su kupovali nekretnine, vozila, kao i plaćali troškove hedonističkog stila života. Obojica osumnjičenika su kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu za počinjenje kaznenih djela razbojništva i pranje novca, a 49-godišnjak je i predan pritvorskom nadzorniku, dok čovjek (48) nije dostupan hrvatskoj policiji, međutim, slijedi njegovo uhićenje na području Europske unije u suradnji s međunarodnim policijskim institucijama.