Proizvođačke cijene porasle najviše od 2012. godine | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 3

Proizvođačke cijene porasle najviše od 2012. godine

Proizvođačke cijene porasle najviše od 2012. godine

Cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju više su za dva posto na godišnjoj razini, a kapitalnih proizvoda za 1,6 posto. Proizvođačke cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju zadržale su stabilnost

VIDEO

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem su tržištu u lipnju ove godine porasle za 7,8 posto prema lipnju lani, što je njihov najveći rast od listopada 2012. godine.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem su tržištu u lipnju ove godine porasle za 1,1 posto u odnosu na svibanj te za 7,8 posto prema lipnju lani.

Na inozemnom tržištu, pak, te su cijene na mjesečnoj razini porasle za 0,5 posto, a na godišnjoj razini za 6,5 posto.

Rast za 7,8 posto najviši je od listopada 2012., a prvenstveno je posljedica rasta cijena energije, koje su za 25,3 posto više u usporedbi s lipnjem 2020., navode analitičari RBA u svom tjednom komentaru.

Dodaju da su zamjetno blaži rast bilježile ostale kategorije proizvoda, pri čemu među njima predvode intermedijarni proizvodi, s rastom od 3,4 posto.

Cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju više su za dva posto na godišnjoj razini, a kapitalnih proizvoda za 1,6 posto. Proizvođačke cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju zadržale su stabilnost, pokazuju podaci DZS-a.

Na mjesečnoj razini, po glavnim industrijskim grupacijama, u lipnju su proizvođačke cijene na domaćem tržištu porasle u energiji za 2,8 posto, u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,8 posto, u kapitalnim proizvodima za 0,6 posto i u netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,4 posto.

Istodobno su pale proizvođačke cijene kod intermedijarnih proizvoda za 0,1 posto.

Krajem tjedna podatak o potrošačkim cijenama

Podatak o proizvođačkim cijenama uvod je u nadolazeću objavu potrošačkih cijena za lipanj, koja je na rasporedu na samom kraju tjedna.

Stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena u svibnju je na godišnjoj razini iznosila 2,1 posto, isto kao i u travnju, a riječ je o najvišoj stopi rasta cijena od kolovoza 2018.

U RBA procjenjuju da će objava potrošačkih cijena za lipanj pokazati blago usporavanje godišnje stope inflacije u odnosu na prethodna dva mjeseca, potvrđujući da nema jednoznačnog povećanja potrošačkih cijena, iako, navode, uobičajeno se s vremenskim odmakom određeno prelijevanje s proizvođačkih na potrošačke cijene zaista događa.

"Rast inflacije potrošačkih cijena prema sadašnjim očekivanjima privremenog je karaktera i zasigurno će ostati oko 2 posto u drugoj polovini godine. Ipak i takve stope daleko su iznad prosjeka posljednjih osam godina, od oko pola posto. Posljedično, prosječna godišnja stopa inflacije za Hrvatsku u 2021. prema našim očekivanjima iznosit će 1,8 posto", navode iz RBA.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori
IZ MINUTE U MINUTU

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori

Dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke i trafostanice Brinje.

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka
DIJETE POGINULO U EKSPLOZIJI

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka

Tragedija se dogodila na vojnom poligonu poznatom kao 'Crvena zemlja' koji je označen velikim tablama upozorenja
Pustili Čeha čiji je sin poginuo kod Obrovca na slobodu: Tvrdi da nije znao što su imali u autu
DJEČAK UZEO PROTUOKLOPNI METAK

Pustili Čeha čiji je sin poginuo kod Obrovca na slobodu: Tvrdi da nije znao što su imali u autu

Otac poginulog dječaka, doznajemo, ispričao je policajcima da su tek nakon eksplozije vidjeli što imaju u automobilu. Našu zemlju dobro poznaju i uvijek se vraćaju sa suvenirima