Obavijesti

News

Komentari 0

Projekt umjetne inteligencije u odnosima s javnošću u suradnji s američkom ambasadom

Projekt umjetne inteligencije u odnosima s javnošću u suradnji s američkom ambasadom

Projekt AI in PR obuhvaća dvije važne skupine stručnjaka u odnosima s javnošću – one trenutne i one buduće. Za studente je organiziran serijal od pet specijaliziranih predavanja

VIDEO

Umjetna inteligencija u svakodnevnom životu, nastanak ove znanstvene discipline i što točno predstavlja bile su samo neke teme prvog u nizu interaktivnih predavanja u sklopu projekta Artificial Intelligence in Public Relations (AI in PR) Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ). Stručnjak za AI Jan Štedul održao je predavanje za studente, a onda i masterclass s nazivom 'Elements of AI - upoznajmo svijet umjetne inteligencije u kojem se nalazimo'.

Predavanje je moderirala Andrea Čović Vidović, profesionalna komunikatorica i voditeljica timova, zaposlena u odnosima s javnošću Europskog parlamenta Bruxelles, Zagreb i Strasbourg.

 Definicija umjetne inteligencije neprestano se mijenja jer se određene teme prestaju svrstavati unutar područja, a nove se teme pojavljuju. Zbrku oko njenog značenja povećavaju i prikazi umjetne inteligencije u raznim književnim i kinematografskim djelima znanstvene fantastike. U ovoj disciplini, ono što se čini jednostavnim, zapravo – nije. Dok je, s jedne strane, „najobičnije“ podizanje olovke čovjeku izrazito lako i prirodno, umjetnoj je inteligenciji izrazito kompleksno. S druge strane, rješavanje matematičkih zadataka za koje su potrebne godine vježbe, tehnologija odrađuje izrazito brzo, zaključci su Jana Štedula, stručnjaka za umjetnu inteligenciju.   

Jan Štedul dio je hrvatskog startupa Mindsmiths unutar kojeg, s timom, radi na korištenju humanističkih znanosti kao što su psihologija i sociologija u svrhu proizvodnje AI sustava sa sposobnošću razvoja i održavanja odnosa s ljudima. Većinu svoje profesionalne karijere proveo je u medijskom poslu, proučavajući utjecaj sadržaja, vizualnih i slušnih signala na televizijske gledatelje te društvene pojave koje uspješni, vrlo gledani sadržaji mogu polučiti. Kao glavni tajnik udruge CroAI, aktivni je zagovornik popularizacije umjetne inteligencije kao područja koje nije ograničeno samo na inženjere i podatkovne znanstvenike, nego traži aktivnije uključivanje humanističkih stručnjaka.

Projekt AI in PR obuhvaća dvije važne skupine stručnjaka u odnosima s javnošću – one trenutne i one buduće. Za studente je organiziran serijal od pet specijaliziranih predavanja vodećih stručnjaka za umjetnu inteligenciju, dok će hrvatski komunikacijski stručnjaci putem niza masterclassova naučiti kako pametno upotrebljavati umjetnu inteligenciju. Dodani cilj je promicanje akademskog i profesionalnog integriteta, posebno u domeni akademskog pisanja te u političkom komuniciranju i javnim poslovima. Domaći i strani predavači projekta AI in PR odabrani su u suradnji s Američkim društvom za odnose s javnošću (PRSA) i Američkim udruženjem za unapređenje umjetne inteligencije. Pored studenata i nastavnika raznih aspekata komunikacije, u projekt su uključeni i studenti Fakulteta elektronike i računarstva te Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, a kreiran je u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država.

HUOJ okuplja PR stručnjake i druge komunikacije eksperte, uključujući studente komunikologije, a sve s ciljem osposobljavanja, stručnog usavršavanja i informiranja svojih članova, kao i poboljšanja standarda PR profesije i njezina ugleda u široj javnosti. Više informacija o novom projektu AI in PR i općenitom radu HUOJ-a, može se pronaći na FacebookuInstagramu, kao i na LinkedIn profilu Udruge. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.