Obavijesti

News

Komentari 252

Projektant konstrukcije: 'To je vidikovac, nije ni zamišljeno da se po njemu šeta i skida šarafe'

Projektant konstrukcije: 'To je vidikovac, nije ni zamišljeno da se po njemu šeta i skida šarafe'
5

Park prirode Biokovo izdao je priopćenje u kojem kaže da su vijci sada u redu i da su obavijestili izvođača, a to je Tomislav Albini iz splitske tvrtke "Reliance". Čekaju njegov odgovor. I mi smo ga nazvali, ali nije bio rječit...

VIDEO

Snimka odvidavanja vijka s ograde biokovskog skywalka munjevito se proširila društvenim mrežama i izazvala podijeljene reakcije. Dok jedni misle da je to sve normalno, drugi strahuju da je ovo dokaz nestabilnosti nebeske šetnice, a treći objašnjavaju kako takav vijak nema što raditi na konstrukciji izloženoj i suncu i kiši i snijegu i visokim temperaturama. Da vidimo kakva je trenutno situacija zaputili smo se na Biokovo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Šarafi na Biokovu 00:45

Ondje smo susreli Slavu Jakšu, ravnatelja Parka prirode. Vidio je, kaže, snimku. Smatra da nema mjesta panici: 

- Riječ je o vijku na rukohvatu, nije na nosivoj konstrukciji. Sa svim vijcima je, kao što vidite, sve u redu – poručuje Jakša koji nas je pozvao da pokušamo odvidati pokoji vijak. Samo s rukom nismo uspjeli, a alat i ostale oštre predmete zabranjeno je unositi na šetnicu. Iako bi ih se vjerojatno dalo prošvercati u torbici. 

Dok smo mi ondje boravili, nije bilo nikakve gužve. Tek četiri, pet posjetitelja prolazilo je staklenom konstrukcijom, a činilo se da su stranci pa nisu vidjeli popularnu snimku. Budući da je bila i jaka magla, nisu vidjeli ni pogled sa skywalka.   

Glavni čuvar parka Stipe Srzić također smatra da je s odvidanim vijcima sve okej: 

- Evo, sada se ograda napinje, kako puše jako jugo. Ograda vibrira i onda se ti vijci s vremenom opuste i potrebno ih je zategnuti – objašnjava Srzić. Na to smo mi konstatirali kako nije baš prošlo previše vremena otkako je skywalk otvoren. Bilo je to 2. srpnja ove godine, dakle prije nepuna tri mjeseca. 

- Prošla je cijela sezona! Ali da vam ja odvidam sada ovdje pet tih šarafa ništa se ne bi desilo – uvjeravao je čuvar parka. To su, po mišljenju upravitelja, manje važni vijci. Ravnatelj Jakša dodaje da je skywalk dobio sve papire i da sigurnost posjetitelja nije ugrožena. Na pitanje jesu li se mogli postaviti vijci koji se ne mogu tako lako odvidati, odgovara da je sve rađeno po projektu. Struka valjda zna najbolje. 

- Ne bi bilo napravljeno tako da tako ne mora biti. Problema nikakvih nema i ne treba ih ni stvarati – podvukao je Jakša. Svejedno, kontaktirali su izvođača i čekaju odgovor. Tako su napisali i u službenom priopćenju medijima. Čekaju. Htjeli smo provjeriti hoćemo li i mi toliko dugo čekati. 

VIDEO Prstom odvijao šaraf na šetnici Biokovo na 1228 metara
VIDEO Prstom odvijao šaraf na šetnici Biokovo na 1228 metara

Glavni izvođač jest tvrtka "Reliance", a voditelj gradilišta bio je Tomislav Albini, njen direktor. Nazvali smo ga. Brzo se javio. A onda smo se predstavili. Rekli smo da zovemo iz 24sata. Kazao je "nazovite poslije, ne mogu sada pričat" i preklopio nam slušalicu prije nego smo išta stigli dalje reći. Nekoliko minuta kasnije, nazvao nas je. 

Razgovor je tekao ovako: 

Vezano uz ovu snimku odvidavanja vijka, htjeli bi čuti vaše mišljenje. Je li normalno da se tako lako skidaju? 
- Vidio sam snimku. Naručitelj je izdao priopćenje tako da ja nemam šta više dodati. 

Dobro, u priopćenju naručitelja Park prirode Biokovo piše da je zatražio vaše očitovanje. I da ga čekaju.  
- On je prilično jasan bio. Nemam šta više reć. Ako imate još kakvih pitanja... 

Je li normalno da se vijci mogu onako skinuti? 
- Sve sam vam rekao, ako imate neko pitanje vezano za samu izgradnju, slobodno, bilo bi mi drago. 

Jesu li vijci izgrađeni tako da se mogu lako skinuti? 
- Dobili ste odgovor. Ako vas još nešto zanima...

Je li normalno da se vijci mogu odvidati?  
- Sve sam vam rekao, ako imate šta drugo za pitati, vrlo rado.

Pa evo, pitam vas. 
- Sve sam vam informacije dao. Naručitelj se očitovao. 

- Ali naručitelj se očitovao da će pitati vas... - krenuli smo ponovno bespotrebno objašnjavati ono što je bilo očito, kad nas je čovjek prekinuo i rekao "hvala vam lijepo" i opet preklopio slušalicu. 

Kontaktirali smo i projektanta konstrukcije, Andreja Babića iz tvrtke "Jadranovo". Snimku je već dobio, kaže, sa svih strana. Pitali smo ga ima li na nju kakav komentar. 

- Mogu komentirati na razne načine. Najprije, kako su radovi izvedeni, a onda sa strane da je to je vidikovac i da nije ni zamišljeno da netko po njemu šeta i skida šarafe. Sad se to radi rukom, a sutra bi nekome moglo pasti na pamet da dođe s alatom. Svakako je ovo pitanje za izvođača radova - uputio nas je Babić.

Nadzor nad građevinskim radovima obavljao je Stipe Kristić u ime tvrtke "Institut IGH". Oni kažu sljedeće: 

- Svi vijci na Skywalku su prekontrolirani i utvrđeno je kako su svi pritegnuti na propisani način osim prikazanog vijka. U konkretnom slučaju radi se o jednom jedinom vijku na rukohvatu o kojem pridržanje samog rukohvata ne ovisi, a naročito ne ovisi nosiva konstrukcija. Dodatno, ispod samog rukohvata nalazi se i sigurnosna ograda, tako da sigurnost u niti jednom trenutku nije bila sporna. Prikazani vijak nije dio nosive konstrukcije - poručuju iz IGH. 

Dodaju da je potvrdu da je sve u skladu s projektom izdao nadležni Ured za poslove graditeljstva prilikom tehničkog pregleda konstrukcije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 252
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava