Obavijesti

News

Komentari 66

Prometni stručnjak: Vatrogasci su naša najbolja hitna služba

Prometni stručnjak: Vatrogasci su naša najbolja hitna služba
2

Nama je najbitnije da nam se što prije javi za neku nesreću ili požar. Tunel Sveti Rok, ali i ostali, pokriven je kamerama i vatrodojavom tako da netko uvijek dežura za ovakve situacije, kaže zapovjednik Ročak

VIDEO

Nigdje u svijetu nemate takav vrhunski pristup da u roku od dvije i pol minute ugasite zapaljeni automobil u tunelu. Naši vatrogasci su najbolje uvježbana hitna služba i pokazali su da su spremni za sezonu, kaže prometni stručnjak i sudski vještak Goran Husinec.

Dodao je da su odlično procijenili i odreagirali na prometne gužve te bili spremni za sve slučajeve na početku turističke sezone.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:31

- Bitno je krenuti što prije, spasiti ljude, a onda ugasiti vozilo te, ako je moguće, spasiti i stvari. Ljude u tim trenucima obično ulovi panika. Ona se i povećava kad čuju sirene te neki vozači u Hrvatskoj, nažalost, ne znaju kako bi reagirali - kaže Husinec. Dodaje da je zato hitni koridor važan kako bi se spašavali životi, pogotovo u tunelima i mjestima gdje je teško doći zbog gužve. Potvrdio nam je to i zapovjednik vatrogasaca s autoceste Mile Ročak, čiji su gasitelji odradili sve što se od njih očekivalo.

Auto eksplodirao u Sv. Roku: 'Snimili smo ga kad je grunuo'
Auto eksplodirao u Sv. Roku: 'Snimili smo ga kad je grunuo'

- Nama je najbitnije da nam se što prije javi za neku nesreću ili požar. Tunel Sveti Rok, ali i ostali, pokriven je kamerama i vatrodojavom tako da netko uvijek dežura za ovakve situacije - kaže nam Ročak. Prema nekim procjenama, u četvrtak oko 13 sati, kad je buknuo požar na automobilu, na toj je dionici bilo oko 2000 vozila. Sustav je dobro reagirao i zatvorio drugu cijev za promet koja je postala “servisni tunel” pomoću kojeg su svi ostali evakuirani.

Priseban je bio i vozač kojemu se zapalio auto, a vozio je ženu i dvoje djece. Kako neslužbeno doznajemo, nije mogao vjerovati kako je njihov Citroen počeo brzo gorjeti. Obitelj se izvukla i pobjegla na sigurno, a ugodno ih je iznenadila brza reakcija vatrogasaca koji su uspjeli spasiti dio njihovih stvari. Do kraja ovog izdanja novina nije se znao uzrok zapaljenja.

Treba slušati upute hitnih službi 

Da je edukacija vozača u hitnim situacijama potrebna ispričali su nam svjedoci nesreće. Neki od ljudi koji su ostali u tunelu pokušali su se okrenuti i izaći u suprotnom smjeru. To nisu uspjeli i umalo su zakomplicirali situaciju. Zapovjednik Ročak kaže kako u nesrećama i hitnim situacijama treba slušati upute hitnih službi.

- Mi imamo mogućnost emitirati poruku preko radijskog programa i preko razglasa. Bitno ih je poštovati kako bismo uspjeli sve evakuirati i spasiti - upozorava Ročak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"