Obavijesti

News

Komentari 37

Promijenio posao, dobio otkaz zbog korone, ali ništa od burze

Promijenio posao, dobio otkaz zbog korone, ali ništa od burze
1

Profesionalni kuhar Antonio Cvjetković (22) zbog bolje je ponude dao otkaz u restoranu u kojem je radio tri godine. Nakon 15 dana dobio je otkaz u novoj firmi. Nema pravo na naknadu sa Zavoda za zapošljavanje

VIDEO

Zagrepčanin Antonio Cvjetković (22) profesionalni je kuhar. Nakon tri godine rada u jednom restoranu, u veljači je od drugog restorana dobio primamljivu poslovnu ponudu.

Željan napretka i usavršavanja dao je otkaz na prethodnom poslu, odradio otkazni rok i počeo raditi u novoj firmi. Nakon petnaest dana dogodila se korona.

Vlasnici restorana nisu čekali Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta. Nekoliko dana prije no što su stupile na snagu, radnicima su podijelili otkaze.

- Svi smo dobili otkaz. Pitao sam računovotkinju imam li pravo na naknadu s burze, a ona mi je odgovorila da nemam prekid radnog odnosa i da ne bi trebalo biti problema. Predao sam na burzu sve papire koje su me tražili. Prošla su dva tjedna, no nikakvog odgovora ni rješenja nije bilo - govori Antonio.

Četrnaest dana kasnije nazvao je Hrvatski zavod za zapošljavanje i saznao da će mu rješenje doći poštom, no da nema nikakvu pravu na naknadu s burze.

- Objašnjenje je bilo da sam dao otakz u staroj firmi i u novoj sam radio samo 15 dana, a prema zakonu o radu trebam raditi barem tri mjeseca. Pa nisam ja kriv što je došla korona, što smo dobili otkaze i što je uvedeno izvanredno stanje. I što da ja sad radim i kako da preživim? Na burzi su mi rekli da se ne dobiva novac radi korone, već ako se steknu uvjeti - govori Antonio i pita se kako će preživjeti i gdje bi se u ovoj situaciji uopće mogao zaposliti.

- Ja sam kuhar i znam samo svoj zanat koji radim četiri godine. Restorani su zatvoreni, sve stoji i gdje da ja nađem neki izvor prihoda - pita se Antonio.

Iz Ministarastva rada i mirovinskog sustava odgovorili su nam kako je, baš zbog zlouporaba, u Zakon o radu uvedena ova odredba, ali i da je Vlada pravovremeno reagirala kako bi očuvala radna mjesta. Odgovor Ministarstva prenosimo u cjelosti:

"Sukladno odredbi članka 48. Zakona o tržištu rada („Narodne novine“, 118/18 i 32/20) jedan od bitnih uvjeta za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti je način prestanka posljednjeg radnog odnosa. Međutim, ako je posljednji radni odnos trajao kraće od tri mjeseca, a prethodni radni odnos prestao krivnjom ili uz pristanak radnika, nezaposlena osoba nema pravo na novčanu naknadu. Navedena odredba propisana je upravo iz razloga sprječavanja zlouporaba koje su se događale u postupcima ostvarivanja prava na novčanu naknadu u slučajevima kada je radni odnos radniku prestao njegovom krivnjom ili uz njegov pristanak. Također, svakako valja naglasiti kako je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u posebnim okolnostima uzrokovanim koronavirisuom (COVID-19) pravovremeno uspostavilo mehanizme za očuvanje radnih mjesta upravo kako bi se spriječilo otpuštanje radnika i to dodjeljivanjem Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim Koronavirusom (COVID-19)"- stoji u odgovoru Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.