Obavijesti

News

Komentari 25

'Promiskuitet nije poremećaj nego pobuna protiv besmisla'

'Promiskuitet nije poremećaj nego pobuna protiv besmisla'
1

Don Juan zna - nema ničeg "tamo", a ako slučajno i ima, netko će nas već pravodobno obavijestiti, kako kaže Wood Alen. Apsurdni čovjek ponaša se bez obraćanja moralu...

VIDEO

Mnogi misle da je promiskuitet ili mijenjanje velikog broja partnera u seksu samo životni stil koji odudara od konzervativnih moralnih normi. Drugi misle da je riječ o poremećaju. No francuski pisac, čuveni filozof Albert Camus (Stranac, Mit o Sizifu) smatrao je serijsko zavođenje pobunom protiv apsurdnosti života.

Zavodnik, glumac i osvajač, jest po Camusu apsurdni muškarac. On hrabro podnosi uvjerenje da se ne treba nadati ičemu većem od života: njegov ga um vodi prema zaključku da su sve njegove radnje ograničene na strogo ovosvjetske posljedice. 

Don Juan zna - nema ničeg "tamo", a ako slučajno i ima, netko će nas već pravodobno obavijestiti, kako kaže Wood Alen. Apsurdni čovjek ponaša se bez obraćanja moralu, on nije nemoralan, on je samo a - moralan. Ili moral dolazi od Boga - smatra Camus - ili ga ljudi izmišljaju kako bi opravdali određene vrste ponašanja.

Apsurdni čovjek ne može vjerovati u Boga, i nema potrebe za opravdanjem. Vođen je samo svojim integritetom. Budući da je slobodan od moralnosti, a time i pojmova krivnje ili pogrešnog djelovanja, Camus opisuje apsurdnog čovjeka kao "nedužnog".

Don Juan je Camusu primjer apsurdnog čovjeka. On ide od žene do žene,  zavodeći ih uvijek istim taktikama. U svim bojevima primjenjuje isti manevar.  On nikada ne ostaje s jednom ženom predugo, već se, čim stigne prebacuje na novo ratište, odlazi u novo osvajanje.

Camus odbacuje sve optužbe da Don Juan očajnički traži istinsku ljubav, da je melankoličan, sebičan ili  tvrdnje da će biti jadni starac. 

Naprotiv, Camus prikazuje Don Juana kao čovjeka koji živi za strasti sadašnjeg trenutka. Don Juan živi bez nade da će u životu otkriti neko više, onostrano značenje. Don Juan nepogrešivo prepoznaje besmislenost svojih zavođenja. Ne traži pravu ljubav; on želi samo doživjeti trajno ponavljanje osvajanja.  Zainteresiran je za  kvantitetu, a ne na kvalitetu, pa ako iste tehnike uvijek daju željeni rezultat, on ih ne mijenja, ne libi se ponavljati ih u beskraj. On nije neumoljivo sebičan, kako se na prvi pogled čini. 

On je možda  sebičan na svoj način, ali ne nastoji posjedovati ili kontrolirati one koje je zavodio. Neće trpjeti posljedice svojih postupaka; On živi u potpunoj svijesti o tome tko je on i kamo ide. Stoga ga starost i nemoć teško ga mogu uhvatiti, jer on starost ne osjeti - sve dok diše, dok lovi, dok zaviruje pod svaku suknju koja mu promiče pred očima, njegov život ima smisao; u trenucima kad to prestane, pitanje smisla i samo postaje - besmisleno.

Povratak hrvatskog žigola' potražite na kioscima

Najpoznatiji hrvatski žigolo - Tomislav K. u svoje je dvije knjige otkrio kako izgleda svijet profesionalnog stripera koji je na kraju postao muška prostitutka.

U njegovoj drugoj knjizi 'Povratak hrvatskog žigola' defiliraju brojna lica poznatih žena. Knjiga je izazvala i nekoliko rastava u elitnim krugovima kad su moćnici saznali čime im se žene bave dok oni gomilaju bogatstvo. Ako ste ju slučajno propustili možete ju pronaći na kioscima za samo 29,90 kn.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela