Obavijesti

News

Komentari 1

Pronevjerio milijarde: Osuđen je bivši malezijski premijer

Pronevjerio milijarde: Osuđen je  bivši malezijski premijer
1

Bivši malezijski premijer Najib Razak u utorak je proglašen krivim za korupciju po svim točkama optužnice, u prvom suđenju za pronevjeru milijardi dolara iz državnog fonda 1Malaysia Development Berhad (1MDB)

VIDEO

Slučaj Najiba Razaka je test sposobnosti zemlje da se obračuna s korupcijom i mogao bi jako utjecati na političku scenu u toj južnoazijskoj državi.

Najib je optužen za narušavanje povjerenja, pranje novca i zloporabu ovlasti tako što je navodno primio deset milijuna dolara od bivše podružnice SRC International. Izjasnio se da nije kriv.

Former Malaysian Prime Minister Najib Razak arrives at Kuala Lumpur High Court in Kuala Lumpur

Svaka od optužbi nosi sa sobom velike novčane kazne i zatvor do 15 ili 20 godina. Najibovi odvjetnici traže odgodu izricanja kazne, a on je uoči presude najavio da će se žaliti na odluku suda. 

Bivšeg premijera, koji je izgubio na izborima 2018., još čega nekoliko suđenja zbog optužbi da je iz 1MDB-a ukradeno ukupno 4.5 milijardi dolara.

Tužitelji tvrde da je više od milijarde dolara iz fonda otišlo na privatne račune.

Former Malaysian Prime Minister Najib Razak and his supporters arrive at Kuala Lumpur High Court in Kuala Lumpur

Najibovi odvjetnici kažu da su ga malezijski financijer Jho Low i drugi službenici iz 1MDB-a uvjerili da je novac koji se slijevao na njegov privatni račun donirala saudijska kraljevska obitelj i da nije ukraden iz SRC-a kao što to tužitelji navode. Low niječe tu verziju priče.

Optužbe zbog korupcije u 1MDB prate Najiba više od pet godina. No kaznene prijave stigle su tek nakon njegova poraza na izborima kad je njegov nasljednik Mahathir Mohamad ponovno otvorio istragu.

Odluka suda dolazi samo nekoliko dana nakon što je Malezija postigla nagodbu s Goldman Sachsom vrijednu 3.9 milijardi dolara u vezi s ulogom američke banke u izvlačenju novca iz 1MDB-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.