Obavijesti

News

Komentari 50

Propao referendum: Većina želi promjenu, no odaziv je preslab

Propao referendum: Većina želi promjenu, no odaziv je preslab
1

Referendum je ranije komentirao i premijer Makedonije Zoran Zaev koji je istaknuo da bi se trebale poštivati želje građana koji su glasovali bez obzira što nije bio dovoljan odaziv

VIDEO

 Na nedjeljnom referendumu koji je obilježio mali odaziv, velika većina Makedonaca koji su izašli na birališta odlučila se za promjenu imena svoje zemlje kako bi se pomirili s Grčkom i priključili Europi. 

Velika većina, 91,2 posto birača koji su sudjelovali na tom referendumu, odobrilo je novo ime "Republika Sjeverna Makedonija" za svoju državu, pokazuju rezultati izbornog povjerenstva nakon prebrojavanja oko 80 posto glasova. Protiv je bilo 5,86 posto.

Zaev: I dalje ću se zalagati za promjenu imena Makedonije...
Zaev: I dalje ću se zalagati za promjenu imena Makedonije...

Referendum je ranije komentirao i premijer Makedonije Zoran Zaev koji je istaknuo da bi se trebale poštivati želje građana koji su glasovali bez obzira što nije bio dovoljan odaziv. Naime, bilo je potrebno minimalno 50 posto odaziva birača + 1 glas kako bi referendum bio valjan. 

Cipras čestitao Zaevu na hrabrosti 

Odluku Makedonaca koji su na referendumu glasovali za promjenu imena pozdravilo je i Ministarstvo vanjskih poslova Grčke, a grčki premijer Cipras pohvalio je premijera Zaeva na "hrabrosti i odlučnosti da nastavi s provođenjem dogovora". 

Referendumsko pitanje glasilo je: "Jeste li za članstvo u EU-u i NATO-u, uz prihvaćanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke?" 

Makedonija: Odaziv je manji od 35 posto, birališta zatvorena
Makedonija: Odaziv je manji od 35 posto, birališta zatvorena

Ono je isključilo mogućnost da građani glasaju za ulazak zemlje u EU i NATO-o, ali da se istovremeno protive promijeni imena države. Zbog toga su mnogi kritizirali premijera, posebice pokret okupljen pod imenom #blokiraj. 

'Ne želimo da nam netko to nameće' 

Zagovornici bojkota referenduma koji je bio organiziran na društvenim mrežama, okupili su se tijekom večeri ispred zgrade parlamenta. Bilo ih je tristotinjak, sat i pol nakon zatvaranja birališta.

- Nemamo problem s imenom ni s identitetom ... Imamo problem s time da nam netko to nameće - rekla je Ana Bobinkova Mijakovska, 47-godišnja profesorica filozofije, pristaša bojkota. 

Protivni su i ranije najavili da neće izaći na referendum, pa tako mala izlaznost i nije toliko iznenađujuća. Građanima kojima dodatak "sjeverna" uz Makedoniju znači izdaju i gubitak identiteta, pridružio se i predsjednik oporbene stranke VMRO-DPMNE Gorge Ivanov.

Veto Grčke za ulazak u EU i NATO

S druge strane, Zaev je apelirao na građane da prihvate promjenu imena zbog "vrata koja se možda neće otvoriti idući 10 godina", misleći na članstvo u EU i NATO-u. 

Makedonija, siromašna zemlja koja je svoju izoliranost platila dugogodišnjom gospodarskom stagnacijom, želi ući u te organizacije koje su za mnoge sinonim stabilnosti i napretka.

Na tom putu joj se ispriječio veto Grčke koja Makedonijom zove samo svoju pokrajinu na sjeveru, oko Soluna. Građani te pokrajine su u nedjelju navečer također prosvjedovali zbog neuspjelog referenduma

Zoran Zaev je s grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom sklopio nagodbu: ako prihvate ime "Republika Sjeverna Makedonija" Atena više neće biti zapreka ulasku Skoplja u NATO i u EU.

Makedonci glasaju o promjeni imena: 'Novo ime ili izolacija'
Makedonci glasaju o promjeni imena: 'Novo ime ili izolacija'

Slab odaziv građana na nedjeljnom referendumu može se prepisati i masovnom iseljavanju mladog stanovništva iz te zemlje. Pa, iako ih na popisu ima oko milijun i 800 tisuća građana s pravom glasa, zapravo se ni ne zna točan broj birača, izvijestio je Guardian uoči referenduma. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"