Obavijesti

News

Komentari 29

Rebalans: Rashodi rastu za 10,9 milijardi kuna, najviše novca iza sanaciju dugova u zdravstvu

Rebalans: Rashodi rastu za 10,9 milijardi kuna, najviše novca iza sanaciju dugova u zdravstvu

Osim povećanih rashoda proračuna, izmjene će obuhvatiti i prihodnu stranu, budući da će ponajprije veća inflacija od predviđene osigurati dodatne prihode od PDV-a i trošarina

VIDEO

Vlada će donijeti prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna, a prema riječima potpredsjednika Vlade i ministara financija Zdravka Marića tri su glavna razloga rebalansa - dugovi u zdravstvu, posljedice rata u Ukrajini, uključujući zbrinjavanje izbjeglica te povećanje izdataka za plaće zbog dogovora sa sindikatima.

PRATITE UŽIVO

Osim povećanih rashoda proračuna, izmjene će obuhvatiti i prihodnu stranu, budući da će ponajprije veća inflacija od predviđene osigurati dodatne prihode od PDV-a i trošarina, a "solidni" su i prihodi od doprinosa. Zahvaljujući većim prihodima, proračunski deficit bi rebalansom tek neznatno trebao porastao u odnosu na originalni proračun, usvojen krajem prošle godine, odnosno s 2,6 na 2,9 posto BDP-a.

Državni proračun za 2022., koji je Sabor donio 8. prosinca 2021., predviđa prihode u visini od 164,5 milijarde kuna, rashode od gotovo 173,8 milijardi te proračunski manjak iznad 9 milijardi ili 2,6 posto BDP-a.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na posjet Ukrajini, poruku iz EK da će Hrvatska dobiti 700 milijuna eura, ali i posjetu Cipru te Dubrovniku. Osvrnuo se i na sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura. Naveo je da se na sjednici govorilo o širem kontekstu, rastu cijena energenata i hrane te svemu onom što se čini kako bi olakšali građanima okolnosti u kojima se nalazimo.

- U ovakvoj krizi nam je članstvo u eurozoni plus i pomoći će nam da u ovoj kriznoj situaciji prebrodimo sve izazove koje su pred nama - rekao je Plenković.

Naveo je i kako ocjena kreditne agencije Fitch pokazuje da agencije imaju povjerenja u rad Vlade, a sve je to vezano i za ostvarivanje naših aktivnosti za pristupanje europodručju. 

Rebalans proračuna za 2022. predviđa rast prihoda za 6,6 milijardi kuna, a rashodi za 10,9 milijardi kuna, kazao je Plenković. Korigirana stopa gospodarskog rasta iznosi 3 posto, a inflacija od 7,8 posto, a premijer navodi kako smo time u okvirima onoga što se zbiva na razini Europe. 

-  Cilj rebalansa je da izađemo u susret  rashodima koji se sad stavljaju kao tema od funkcioniranja zdravstvenog i mirovinskog sustava, osiguravanje sredstava za mjere ublažavanja rasta cijena energenata, posljedice rata u Ukrajini, osiguranja zaliha plina, nabava robnih zaliha, povećanje osnovice plaća u državnim i javnom sektoru - naveo je premijer. 

Nakon rebalansa proračun opće države prema ESA 2010 metodologiji zabilježiti manjak od 2,8 posto BDP-a u 2022. godini, što je za 0,3-postotna boda više nego je originalno projicirano, ali i dalje ispod 3 posto, određenih mastriškim kriterijima. Udio javnog duga u BDP-u, pak, smanjit će se za 3,6 postotnih bodova u odnosu na godinu ranije te će iznositi 76,2 posto BDP-a. 

Ministar financija Zdravko Marić naveo je kako od spomenutih rashoda najveće povećanje se odnosi na sustav zdravstva. 

- Ovdje se samo 3,5 milijardi kuna odnosni na dugove i obveze prema dobavljačima bilo da govorimo bolnica ili ljekarnama prema veledrogerijama. Ukupni iznos razbijen je na 2 milijarde za sanaciju dugova bolnica te transfer prema HZZO-u iz proračuna od milijardu i pol kuna - naveo je Marić.

Druga najznačajnija stavka su mirovine i mirovinska primanja.

- Nedavno smo imali prvi indeksaciju mirovina za ovu godinu. Ona će biti viša nego smo očekivali u vrijeme izrade samog proračuna. Bila je 2,2 posto. U ovom trenutku još nemamo ukupnu kalkulaciju za drugu polovicu godine no s obzirom na to da inflacija nastavlja ubrzavati sva su očekivanja  da će doći do daljnjeg ubrzanja i povećanja ze indeksacije tako da iznos koji smo predvidjeli ne možemo sa sigurnosti reći da će biti dostatan do kraja godine, ali mirovine i mirovinska primanja nikad pa ni u ovim okolnostima nisu i neće biti u pitanju - poručio je ministar. 

U rashodima je sadržan i novac predviđen za antiinflacijski dodatak za umirovljenike.  

- Potom slijedi nabava robnih zaliha koja je najveći dijelom vezana uz situaciju u Ukrajini. Donijeli smo odluku da se robne zalihe ne samo zanove nego i napune s obzirom na sve neizvjesnosti koje su prisutne - napomenuo je. 

Značajan iznos je i trošak energije koji je značajno porastao, a tu su i potpore za očuvanje radnih mjesta koje su najvećim dijelom već isplaćene. 

- One su sada koncentrirane u jedan uski aspekt i s obzirom na sve okolnosti vezane za pandemiju mislim da tu idemo prema samom njihovom kraju. Osiguran je i novac za rast osnovice plaća u javnim i državnim službama do kraja godine, prijevoza, sistematskih pregleda. Sve što je dogovoreno neće biti pod znakom pitanja - naveo je. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.