Obavijesti

News

Komentari 27

'Proračun se može mijenjati, imam podršku 15 Mostovaca'

'Proračun se može mijenjati, imam podršku 15 Mostovaca'
1

Ako se ne uhvatimo u koštac s reformama, bit ćemo kažnjeni na političkom tržištu. Ne smije se dopustiti da prolazi ono što ne smije proći, rekao je Ivan Lovrinović

VIDEO

Ivan Lovrinović, ekonomski strateg i zastupnik Mosta jutros je u emisiji Novi dan televizije N1 govorio o novom proračunu kojeg je Vlada usvojila u četvrtak.
Lovrinović kaže da bi prva godina mandata trebala biti najznačajnija za promjene.

'Treba rezati ono što najbrže raste i razvija se'

– Uzmite zdravstvo. Što bi ministar financija trebao napraviti da sreže milijardu-dvije kad ne zna stanje? Mi nikada nismo proveli reformu zdravstva kako treba. Sanacijski upravitelji bolnica su liječnici. Oni to ne razumiju i ne znaju ekonomiju. Kad govorimo u tom kontekstu o proračunu, ja bih rekao da u proračunu treba rezati ono što najbrže raste i razvija se, a najbrže rastu, kao karcinom, kamate na kredite na javni dug koji je država kumulirala - rekao je Lovrinović.

'Hrvatska mora provesti monetarnu reformu'

Na pitanje što bi se dogodilo na tržištu kad bi HNB u monetarnoj emisiji tiskao pet milijardi kuna za pokrivanje dugova, Lovrinović kaže: 'To ne znači novu emisiju novca. To je zamjena skupog duga jeftinim dugom i to se ne može napraviti bez HNB-a. Zato Hrvatska mora provesti monetarnu reformu. O svemu se drugom više priča nego o poziciji HNB-a i zato je njezina asistencija sada neophodna, ali smo vidjeli da su vlade to potpuno pustile po strani. Unatoč najavama smanjenja troškova države, rashodi su u proračunu za 2016. porasli za dva milijardi kuna.

'Ne sviđa mi se novo zaduženje. Most je rekao da to ne želi'

Ne sviđaju mi se izjave da treba ići u novo zaduživanje. Most je rekao da neće ići u to. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi dok se ne prodiskutira svaka stavka u Saboru. 

'Ako ne držite do dvog obraza, brzo ćete biti kažnjeni'

Na pitanje može li se sadašnji prijedlog proračuna promijeniti u Saboru, Lovrinović kaže: 'Zašto ne? Ako imate argumente svatko će prihvatiti ono što je razumno. Javnost je osjetljiva na dodatna zaduživanja pa kaže što smo tu novo napravili, svatko se zna zadužiti i trošiti. Mi ćemo u Mostu inzistirati na racionalizaciji pa do velikih ušteda'.

Rekao je i da misli da ima podršku svih 15 članova Mosta.

– U Mostu razumijemo da ćemo, ako se ne uhvatimo u koštac s reformama, biti kažnjeni na političkom tržištu. Nije to jednostavna pozicija, puno je interesa i Most nema takvu snagu. Ne smije se dopustiti da prolazi ono što ne smije proći i tu će nas ljudi prepoznati. U politici postoje konsenzusi, tamo gdje se ne može to napraviti to je pitanje vlastitog obraza i vjerodostojnosti, a ako ne držite do obraza, brzo ćete biti kažnjeni - rekao je Lovrinović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje
PREVOZILI MIGRANTE

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje

Četiri osobe su smrtno stradale na mjestu događaja, a ostale osobe koje su se nalazile u vozilu su prevezene na pružanje liječničke pomoći.
Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju