Obavijesti

News

Komentari 466

Iz minute u minutu: Biden tvrdi da Rusi traže izliku za napad: 'Putin želi napasti Ukrajinu'

Iz minute u minutu: Biden tvrdi da Rusi traže izliku za napad: 'Putin želi napasti Ukrajinu'
8

Ruski separatisti su rekli kako su počeli evakuirati civile iz odcijepljenih pokrajina u Ukrajini. Vladimir Putin, rekao je nakon sastanka s Lukašenkom da vidi "pogoršanje situacije u istočnoj Ukrajini"

Američki predsjednik Joe Biden će se obratiti javnosti zbog krize u Ukrajini, potvrdila je ranije Bijela kuća.

Prema priopćenju iz Bijele kuće, predsjednik će govoriti o "kontinuiranim naporima SAD-a da odvrati Rusiju od napada te ruskom gomilanju snaga na granici s Ukrajinom".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.14

Američki predsjednik Joe Biden obratio se javnosti u petak i osvrnuo se na najnoviji razvoj situacije u Ukrajini. 

Poručio kako SAD stoji uz Kijev te dodao kako i dalje smatra da će Rusija napasti u narednim danima. O tvrdnjama Rusa da Ukraijnci planiraju lansirati veliku ofenzivu na Donbas rekao je da to nema nikakve logike. 

- Zašto bi sad, kad Rusi imaju 150.000 vojnika blizu njihove granice, napala Donbas? - rekao je i objasnio: 

- Na ovo što se sada događa upozoravali smo tjednima - Rusi izmišljaju napade i traže izliku za napad. Oni su okružili Ukrajinu i žele napasti u narednim danima. Vjerujemo da je njihov cilj Kijev - rekao je američki predsjednik. 

Dodao je kako Rusija ima izbor između rata i diplomacije. 

- No, ja sam uvjeren da Putin namjerava napasti Ukrajinu - zaključio je. 

22.07

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki je na press konferenciji rekla kako SAD vjeruju da se Rusija sprema na invaziju Ukrajine, dodajući kako su evaukacije civila iz pobunjeničkih proruskih provincija na istoku Ukrajine "primjer kako Moskva koristi dezinformacije kao izgovor za rat".

21.30

Vodeći američki dužnosnici za računalnu sigurnost tvrde da iza nedavnog hakerskog napada na ukrajinsko Ministarstvo obrane i više ukrajinskih banaka stoji Rusija.

21.16

Velika Britanija će preseliti svoje veleposlanstvo iz Kijeva, glavnog grada Ukrajine, u Lavov, grad na zapadu zemlje. 

- Britanski državljani u Ukrajini trebali bi napustiti zemlju sada, dok još uvijek to mogu napraviti komercijalnim sredstvima - objavilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova.

- Bilo kakva ruska vojna akcija u Ukrajini bi drastično umanjila mogućnost britanske vlade da pruži konzularnu pomoć u Ukrajini - piše u obavijesti ministarstva.

20.52

Ukrajinski vojni obavještajci tvrde da su došli do informacija prema kojima su proruske snage postavile eksploziv u više zgrada u Donjecku, glavnom gradu jedne od pobunjeničkih regija.

Eksploziv je podmetnut kako bi se pripremio inscenirani napad za kojeg planiraju optužiti Ukrajinu, tvrde ukrajinski obavještajci. 

Komentari 466