Obavijesti

News

Komentari 206

Proslava '1. maja' u Sl. Brodu: 'Mladi nam odlaze iz Hrvatske'

Proslava '1. maja' u Sl. Brodu: 'Mladi nam odlaze iz Hrvatske'
10

Mladi iz Slavonije kreću u novu bitku - za dostojanstvo radnika i veće plaće. Današnji prosvjed posljednja je opomena jer bez mladih ne tone samo Slavonski Brod, već cijela Hrvatska, poručuju iz sindikata

VIDEO

Na Međunarodni praznik rada brojni članovi Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Matice hrvatskih sindikata i Nezavisnih hrvatskih sindikata te građani Slavonskog Broda, njih oko tisuću, okupilo se u ponedjeljak u tome gradu na prvosvibanjskom prosvjedu, čija je glavna poruka "Vrijeme je za NAŠ oporavak! - Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta".

POGLEDAJTE VIDEO

Slavonski Brod: Središnji sindikalni prosvjed na Međunarodni praznik rada. U Slavonski Brod dio prosvjednika dovezao je Vlak solidarnosti za Slavoniju Reporter: Franjo Lepan

Posted by 24sata on Monday, May 1, 2017

Članovi sindikata, njih oko 800, u Slavonski Brod su doputovali iz Zagreba i Kutine Vlakom solidarnosti za Slavoniju te su po dolasku formirali prosvjednu povorku s više od 1000 prosvjednika koja je krenula od slavonskobrodskog Željezničkog kolodvora prema Tvrđavi Brod, gdje su za 12,30 sati najavljena prigodna obraćanja sindikalnih čelnika.

Proslava Praznika rada u Sl. Brodu: 'Mladi nam odlaze iz Hrvatske' Više na http://bit.ly/2qogDb9 Reporter: Franjo Lepan

Posted by 24sata on Monday, May 1, 2017

- Očekujemo da ova Vlada koja izražava socijalnu osjetljivost, barem tako priča Plenković, shvati našu poruku i da do kraja godine poveća minimalnu plaću na 3.500 kuna. Smatramo da u Hrvatskoj ima prostora za to jer raste gospodarstvo i BDP“, poručio je uoči polaska prosvjedne kolone prema Tvrđi regionalni povjerenik za Slavoniju i Baranju Sindikata metalaca Hrvatske Antun Štivić.  

U pripremi prosvjednog skupa, sindikalni čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Matice hrvatskih sindikata i Nezavisnih hrvatskih sindikata isticali su kako se zalažu za dostojanstvene plaće i uvjete rada kroz kolektivne ugovore; povećanje minimalne plaće na 50 posto prosječne mjesečne bruto plaće, otvaranje kvalitetnih radnih mjesta i prestanak stimuliranja prekarnih oblika rada.

Također traže mjere za poticanje proizvodnje i izvoza, investicija, uključujući socijalne investicije, kvalitetnu stambenu politiku te cjenovno i teritorijalno dostupne društvene servise, promicanje i jačanje socijalnog dijaloga i posebno kolektivnog pregovaranja i sklapanja kolektivnih ugovora na svim razinama, u privatnom i u javnom sektoru.

Središnju proslavu Praznika rada hrvatski su sindikati organizirali u Slavonskom Brodu. Razlog tomu je što mladi iz Hrvatske, a ponajviše iz Slavonije, odlaze iz domovine trbuhom za kruhom. Mladi odluke donose lako. Odrade praksu, godinu iskustva i idu. Uglavnom u Njemačku. Sve ih je teže zadržati, upozoravaju iz sindikata.

- Mora se pronaći način i zadržati radnike jer poslove koje poslodavci ugovaraju neće imati tko napravit. Bit će nekvalitetni kadrovi, upozorava Antun Štivić, dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

Mladi iz Slavonije kreću u novu bitku - za dostojanstvo radnika i veće plaće. Današnji prosvjed posljednja je opomena jer bez mladih ne tone samo Slavonski Brod, već cijela Hrvatska, poručuju iz sindikata. 

O političkoj krizi, o odlasku mladih i o niskim plaćama u Dnevniku HRT-a govorio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

- Vrijeme je kada politika treba pokazati više opredjeljenje za građane a ne za sebe, siti smo slušati tko s kim i tko je protiv koga. Sustav treba zavrtjeti za novo zapošljavanje i rast, a njihove sujete i veličine, njihove propovijedi više nikoga ne zanimaju, kazao je Sever.

- U Hrvatskoj imamo stranke koje pokazuju svoje opredjeljenje prema poslodavcima i prema kapitalu, radnike primijete samo kada se bliže izbori, ocijenio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 206
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava