Obavijesti

News

Komentari 16

Prošli tjedan izdano 23 posto manje računa nego lani, vrijednost pala 20 posto

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije u prošlom je tjednu broj računa smanjen za 23 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine , a njihov iznos za 20 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 24. do 30. kolovoza ove godine u svim djelatnostima izdano je 42,5 milijuna računa, što je za 23 posto manje nego u usporedivom lanjskom tjednu.

Ukupna vrijednost računa u proteklom je tjednu dosegnula 3,89 milijardi kuna, što je gotovo 950 milijuna kuna ili 20 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala broj je računa pao za 19 posto, na 24,78 milijuna, a iznos računa za 10 posto, na 2,53 milijarde kuna.

Istodobno, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane izdano je 32 posto manje računa, ukupno njih 7,62 milijuna, a iznos je smanjen za 42 posto, na 635,2 milijuna kuna.

U odnosu na prethodni tjedan, odnosno na razdoblje od 17. do 23. kolovoza 2020. godine, broj fiskaliziranih računa u svim djelatnostima pao je prošloga tjedna za sedam posto, dok je njihov iznos manji za 10 posto.

Pritom je u trgovini vidljivo smanjenje broja računa za šest posto, dok je za osam posto manja njihova vrijednost. U ugostiteljstvu i turizmu, pak, broj računa je pao za 12 posto, a njihova vrijednost za 25 posto.

Tako je u ugostiteljstvu i turizmu i drugi tjedan zaredom na tjednoj razini zabilježen pad broja i iznosa fiskaliziranih računa, a što je vjerojatno posljedica i ograničavanja rada noćnih klubova i kafića.

Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u razdoblju od 24. veljače do 30. kolovoza ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj fiskaliziranih računa smanjen je za 27 posto, a njihov iznos za 19 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ove godine u tom je razdoblju izdano 959,2 milijuna računa, čija vrijednost doseže 89,29 milijardi kuna, a u istom lanjskom razdoblju bilo je izdano 1,32 milijarde računa, ukupne vrijednosti 109,57 milijardi kuna.

Sukladno tim podacima, vrijednost fiskaliziranih računa u razdoblju od početka koronakrize do jučer u odnosu na isto razdoblje 2019. godine je manja za 20,28 milijardi kuna.

U trgovini je na godišnjoj razini broj računa smanjen za 22 posto, na 590,1 milijun, dok je njihova vrijednost pala 10 posto, na 62,73 milijarde kuna, s prošlogodišnjih 69,88 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa pao je 42 posto, na 140,6 milijuna, dok je vrijednost računa manja za 46 posto. Naime, vrijednost fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu i turizmu u razdoblju 24. veljače do 30. kolovoza ove godine iznosi 10,02 milijarde kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju dosezala iznos od 18,72 milijarde kuna.

Prošli tjedan izdano 23 posto manje računa nego lani, vrijednost pala 20 posto
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 16
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...