News

Komentari 8

Prošli tjedan na rehabilitaciji 8 pacijenata zaradilo koronu, a svi su poslanu na kućnu njegu

Prošli tjedan na rehabilitaciji 8 pacijenata zaradilo koronu, a svi su poslanu na kućnu njegu

Nakon što su dio pacijenata razvio simptome, testirano je 142 ljudi. Kontakti su izolirani i ponovno testirani. Svi su negativni. Ravnateljica toplica je potvrdila: Neke procedure su privremeno obustavljene...

U KB-u Dubrava bilo je hospitalizirano 12 bolesnika koji su cijepljeni s dvije doze cjepiva. Jedan je još na liječenju, dok su ostali otpušteni kući. Od 1107 djelatnika bolnice, oboljelo je njih petero i svi su imali blage simptome, uglavnom šmrcanje, potvrdio nam je Bruno Baršić, infektolog i voditelj kriznog stožera KB-a Dubrava. U COVID bolnici imali su i 82 pacijenta koji su se koronom zarazili nakon prve doze cijepljenja, uglavnom u periodu kraćem od 10 dana, a njih četvero je umrlo. Dvoje su imali srčani infarkt, a dvoje moždani udar.

Zbog epidemiološke situacije u Daruvarskim toplicama, kako nam je neslužbeno potvrđeno, do daljnjega ne primaju nove pacijente na rehabilitaciju.

- Neke su procedure privremeno obustavljene. Sa svim pacijentima smo u kontaktu i bit će pravovremeno obaviješteni o svemu - šturo je odgovorila ravnateljica topolica Stojanka Lukačin.

Napominje da su u njihovoj Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju svi pacijenti COVID negativni. Nije nam odgovorila koliko je trenutačno pacijenata na rehabilitaciji, kao ni koliko ih je na čekanju. Naime, prošlog tjedna je u Daruvarskim toplicama dio pacijenata razvio specifične i nespecifične simptome. Kako doznajemo, zavladala je panika, a ravnateljica nam je u ponedjeljak rekla kako su napravili 142 brza antigenska testa. Od ukupnog broja testiranih, osam pacijenata bilo je pozitivno na koronu. Nitko nije imao težu kliničku sliku pa su poslani na kućno liječenje. Njihovi kontakti stavljeni su u izolaciju i ponovljeni su im testovi. Svi su bili negativni.

U redakciju 24sata javili su se pacijenti koji su, kažu, na rehabilitaciji dobili koronu, iako su stigli s negativnim testom. Nevjerojatno im je da gosti koji su dolazili u toplice na odmor, za razliku od njih, nisu trebali imati nikakav test, a koriste zajedničke prostore poput predvorja ili bazena. Ravnateljica nam je ranije rekla kako ne zna koji je izvor zaraze, ali je napomenula kako pacijenti koji dolaze na liječenje moraju biti pod stalnim nadzorom zdravstvenog osoblja, mjeri im se temperatura, maske su obavezne.

- Ljudi koji dolaze na odmor nemaju nikakvih kontakata sa zdravstvenim radnicima, a u minimalnom su kontaktu s ugostiteljskim djelatnicima - rekla je ravnateljica.

A što je sa zajedničkim prostorima koje koriste, pitali smo.

- Prostor je širok i može se održavati razmak od dva metra, radimo sukladno epidemiološkim mjerama i preporukama - rekla je ravnateljica Lukačin.

Nije imala povratnih informacija je li itko od njihovih gostiju razvio simptome bolesti.

- Onda očito da toga ni nema, u kontaktu smo s epidemiolozima i vjerojatno bismo to znali - zaključila je ravnateljica Daruvarskih toplica.