Obavijesti

News

Komentari 203

Prva godišnjica rata u Ukrajini: Zelenski najavio pobjedu, u Ukrajinu stigli prvi Leopardi...

Prva godišnjica rata u Ukrajini: Zelenski najavio pobjedu, u Ukrajinu stigli prvi Leopardi...
6

Nakon što je tjednima gomilao vojsku uz granicu i ismijavao se Zapadu blefirajući da neće biti rata, Vladimir Putin je u noći 24. veljače 2022. naredio invaziju. Rusi su upali u Ukrajinu, a napadi ne prestaju

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23:34

Nove sankcije

Europska unija usvojila je u petak deseti paket sankcija protiv Rusije na prvu obljetnicu njezine invazije na Ukrajinu, objavilo je švedsko predsjedništvo EU-a.

"Zemlje članice EU-a zajednički su nametnule najsnažnije i najdalekosežnije sankcije ikada kako bi pomogle Ukrajini da dobije rat", objavilo je švedsko predsjedništvo EU na Twitteru.

23:08

Ukrajina odbacila tvrdnju Moskve da Kijev planira napad na Pridnjestrovlje

Kijev je u petak odbacio tvrdnju Rusije da Ukrajina planira invaziju na odcijepljenu moldavsku regiju Pridnjestrovlje.

"Poštujemo suverenitet Moldavije", kazao je u petak predsjednik Volodimir Zelenski koji je optužbe Moskve prozvao neutemeljenima.

Izjavu je dao dan nakon što je Rusija optužila Kijev da planira invaziju na tu regiju koja graniči s Ukrajinom.

Kijev planira izvesti oružanu tzv. operaciju 'pod lažnom zastavom' u Pridnjestrovlju u skoroj budućnosti, prenijela je ruska državna novinska agencija TASS u četvrtak navode ministarstva obrane.

"Nema sumnje u to da će oružane snage Ruske Federacije adekvatno reagirati na provokaciju kijevskog režima ako do njega dođe", zaprijetilo je ministarstvo.

Moldavija je također u više navrata odbacila neutemeljene tvrdnje Moskve.

"Ugroze sigurnosti vojske" Pridnjestrovlja nije bilo, kazalo je moldavsko ministarstvo obrane u petak.

S druge strane, politički čelnici Moldavije, na čelu s proeuropskom predsjednicom Maiom Sandu, u posljednje vrijeme upozoravaju na moguće pokušaje puča u Moldaviji od strane Rusije i na akcije pod lažnom zastavom, operacije koje vrši jedna država a pripisuje ih drugoj. (hina)

22:21

Kanada pojačava pomoć

Ukrajinskim oružanim snagama isporučit ćemo četiri dodatna tenka Leopard 2 - kazao je danas kanadski premijer Trudeau.

Trudeau je dodao da će Kanada Ukrajini poslati i 5000 komada streljiva.

21:21

Zemlje G7 pozivaju Rusiju da se povuče iz Ukrajine: 'Započeli su ovaj rat, mogu ga i okončati'

Zemlje skupine G7 u petak su zajamčile punu podršku Ukrajini te su pozvale Rusiju da odmah povuče svoju vojsku iz te zemlje.

"Rusija je ovaj rat započela i može ga okončati", stoji u završnoj izjavi koju je objavilo japansko predsjedništvo G7 nakon online sastanka čelnika G7 u petak na kojemu je sudjelovao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

OVDJE VIŠE O TEMI

20:56

Radman: 'Ispravno je podržati stranu koja brani svoju zemlju'

Ruska vojska je ta koja je napala Ukrajinu, a ne obratno i ispravno je jedino podržati stranu koja brani svoju zemlju, rekao je u petak hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku.

Ruska agresija od 24. veljače 2022. donijela je ubijanja, patnje, razaranja, nasilje, masovno raseljavanje ljudi i ti zločini ne smiju ostati nekažnjeni, rekao je hrvatski ministar na godišnjicu invazije i pozvao na suđenje ratnim zločincima koje će pružiti barem neku utjehu i smisao pravde žrtvama i njihovim obiteljima i biti sredstvo odvraćanja potencijalnih počinitelja.

OVDJE VIŠE O TEMI

Komentari 203