Obavijesti

News

Komentari 169

Prosvjed biciklista: 'Prestanite nas progoniti. Nismo zločinci!'

Prosvjed biciklista: 'Prestanite nas progoniti. Nismo zločinci!'
9

"Biciklist, a ne zločinac", "Prestanite nas progoniti" i slične transparente nosilo je više od 100-tinjak biciklista iz Osijeka koji su se okupili na prosvjedu u centru grada

VIDEO

"Biciklist, a ne zločinac", "Prestanite nas progoniti" i slične transparente nosilo je više od 100-tinjak biciklista iz Osijeka koji su se okupili na prosvjedu u centru grada jer im je dosta svakodnevnog, brutalnog policijskog progona i kažnjavanja. Na to su se odlučili jer je protekle godine osječka policija kaznila 1881 biciklistu, dok je u Splitu kažnjeno 5, u Rijeci 7, a u Istri 8.

POGLEDAJTE VIDEO: Osječanima dozlogrdilo plaćati kazne

Pokretanje videa...

00:40

 

- Čime je Osijek zaslužio ovakav tretman? Zato što se volim voziti biciklom? Pozivamo Ministra da se dođe provozati biciklom u našem gradu. Ne krivimo mi policajce, oni rade svoj posao. Krivimo upravu PU Osječko-baranjske koja je naložila progon biciklista, a sve to pokušavaju opravdati time da smo mi, kao, prometno najnekulturniji biciklisti u Hrvatskoj, i valjda najpijaniji biciklisti u državi. Za to krivimo i Gradsku upravu i gradonačelnika koji u tri godine nije našao vremena označiti biciklističke staze, moža koju novu izgraditi, ali je zato našao vremena cijeli grad pretvoriti u plaćena parkirališta. Nećemo više biti ovce za šištanje i dosta je toga - kažu organizatori prosvjeda biciklista iz GOGO političke opcije.

Poručili su upravi PU Osječko-baranjske da se počnu ponašati kako se ponašaju i u drugim PU u Hrvatskoj i da ih tretiraju kao jednako vrijedne, a ne kao građane drugog reda.

- Ako te policija uhvati da se biciklom voziš po pješačkoj stazi, jer druge nemaš, dobit ćeš kaznu od 300 kuna. No, to neće biti jedno što ćeš platiti jer će oni ići za bilo kojom mogućnošću da ti napišu još neku kaznu. Prisiljavaju nas da se vozimo cestom, a vozači u Osijeku nemaju nikakvog obzira prema biciklistima - kaže Mirko iz Osijeka koji je, osim na policiju, ogorčen i na nedostatak biciklističkih staza i previsoke bankine.

- Supruga i ja često se vozimo na biciklu. Nastojimo se kretati biciklističkim stazama jer ne želimo na ceste koje su nesigurne za bicikliste. Policajci nas tretiraju kao da nikada nisu vozili bicikl po gradu pa ne znaju kako to izgleda, a ako doista nisu, onda neka probaju. Ja poštujem pravila vožnje na biciklu jer sam svjestan da sam najslabiji sudionik u prometu - kaže Ivica koji je, sa suprugom, zamalo izbjegao policijsku kaznu.

- Vidjeli su nas da smo kratko vozili pješačkom stazom kasno navečer kada nije bilo pješaka. Došli su do nas vozeći se trakom u suprotom smjeru, ugrožavajući promet. Kako do tada nismo napravili niti jedan prekršaj, dali su nam samo opomenu - kaže Ivica dodajući kako je potrebno da policija radi svoj posao, ali često pretjeruju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 169
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa