Obavijesti

News

Komentari 57

Prosvjed mladih: 'U Njemačku bih na odmor, a ne na bauštelu'

Prosvjed mladih: 'U Njemačku bih na odmor, a ne na bauštelu'
9

Prosvjed "Od mjere do barijere" organizirala je Inicijativa "Vrijedim više", koju čine Mreža mladih hrvatske i razni sindikati. Mladi ne mogu živjeti za minimalac i raditi bez radnih prava, kaže Marin Živković iz Mreže mladih Hrvatske.

VIDEO

Vlada vodi odgovornu politiku u osiguravanju radnih mjesta za mlade, izjavio je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Pavić je sa suradnicima došao dati izjave na prosvjed protiv stručnog osposobljavanja za rad. Stotinjak mladih okupilo se u petak na Markovom trgu u Zagrebu kako bi zatražilo povratak pripravništva. Prosvjed "Od mjere do barijere" organizirala je Inicijativa "Vrijedim više", koju čine Mreža mladih hrvatske i razni sindikati.

- Još dok nisam bio ministar, zalagao sam se za ukidanje SOR-a. Već smo pri kraju analize za povratak pripravništva. Vjerujem da možemo surađivati sa sindikatima - rekao je Pavić te dodao kako je u vrijeme njegova mandata broj SOR-ovaca smanjen za trećinu.

Lucija Barjašić Špiler iz Matice hrvatskih sindikata izjavila je kako su na pitanje ukidali se SOR, a vraća pripravništvo, od Ministarstva dobili odgovor kako se SOR ne ukida, a pripravništvo vraća u nekom obliku.

-  Nema neki oblik pripravništva, pripravništvo ili je ili nije. O tome kako ova Vlada namjerava ukinuti SOR, govori to da i Vlada i Sabor također zapošljavaju SOR-ovce - poručila je Barjašić Špiler.

- Za koga oni rade ne znam, ali za građane ove države sigurno ne - zaključila je sindikalistica.

- Mladi ne mogu živjeti za minimalac i raditi bez radnih prava - ustvrdio je Marin Živković iz Mreže mladih Hrvatske. Prosvjednici su podsjetili kako SOR-ovci za svoj rad dobiju tek oko 2400 kuna, što im je premalo za život, a kamoli za osnivanje obitelji. 

- Ministarstvo se nema što zalagati za povratak pripravništva. Ako ga želi vratiti, neka ga uvede. Mi se možemo zalagati, a Ministarstvo neka radi - ustvrdio je Živković.

- Stav koji ministar, ali i ostatak ove Vlade, ima o ovome može se vidjeti u činjenici da je došao tu, rekao svoje i otišao. Toliko oni misle o tome što mladi imaju za reći. Izjave ministra su kontradiktorne: u travnju je govorio da će se SOR ukinut, u srpnju je za njega izdvojio više novaca. Sada se pojavljuje sa suprotnom pričom. Ne znam možemo li mu vjerovati -  zaključio je Josip Miličević iz Mreže mladih Hrvatske. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'
DVOSTRUKO UBOJSTVO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'

Dvostruko ubojstvo šokiralo je Bjelovar u subotu ujutro. U stravičnom zločinu još je jedna žena teško ozlijeđena potvrdili su iz policije
Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'
POLUGE VLASTI

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'

Plus+ NOVI EXPRESS Uvid u kuloare Banskih dvora, gdje se ispod glasa analiziraju najnoviji detalji dogovora s DP-om, premijerovo raspoloženje i ono što dolazi u trećemu mandatu