Obavijesti

News

Komentari 52

Prosvjed protiv neovisnosti: Puigdemonta bacite u zatvor!

Prosvjed protiv neovisnosti: Puigdemonta bacite u zatvor!
7

Prema anketi koju je u nedjelju objavio španjolski dnevni list El Mundo, stranke koje su u petak proglasile nezavisnost Katalonije mogle bi izgubiti parlamentarnu većinu na izborima

VIDEO

Prosvjednici protiv katalonske neovisnosti u stotinama vozila okupili su se u predgrađu Barcelone, a zatim su se uputili u gradsku luku kako bi poduprli španjolsku policiju i državne sigurnosne službe za održavanje nacionalnog jedinstva, javlja HRT

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

00:44

Prosvjednici izvikuju slogane poput "Ovaj policajac je naš predstavnik" i "Puigdemonta u zatvor!".

Huge pro-Spanish demonstration in Barcelona Full Story: http://dailym.ai/2gLzZmW

Posted by Daily Mail on Sunday, October 29, 2017

Podsjetimo, u petak je proglašena neovisnost Katalonije, na što je Madrid odgovorio uvođenjem izravne uprave u toj pokrajini. Šef katalonske policije je smijenjen, a izbori su sazvani 21. prosinca.

Puigdemont je pak pozvao Katalonce da se na "demokratski način suprotstave" odluci španjolske vlade o preuzimanju izravne kontrole nad tom regijom.

Pro-unity supporters take part in a demonstration in central Barcelona

Pobornici katalonske neovisnosti mogli bi izgubiti većinu na izborima

Prema anketi koju je u nedjelju objavio španjolski dnevni list El Mundo, stranke koje su u petak proglasile nezavisnost Katalonije mogle bi izgubiti parlamentarnu većinu na izborima.

Anketu je za El Mundo izradila tvrtka za ispitivanje javnog mišljenja Sigma Dos od ponedjeljka do četvrtka prije nego je u petak katalonski parlament proglasio nezavisnost. 

Tri stranke koje su izglasale nezavisnost i koje sada imaju 72 od 135 zastupnika, mogle bi imati između 61 i 65 mjesta, ako je vjerovati Sigmi Dos.  Za većinu u parlamentu potrebno je 68 zastupnika. 

Katalonska republikanska ljevica (ERC) bila bi najpopularnija stranka s 41 do 43 zastupnika dok bi Katalonska europska demokratska stranka (PdeCat) dobila između 13 i 15 zastupnika.

Pro-unity supporters take part in a demonstration in central Barcelona

Predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont je vođa PdeCata, a potpredsjednik Oriol Junqueras iz ERC-a. Obojicu je u subotu smijenila španjolska vlada no oni ne namjeravaju napustiti urede. Zasad je nepoznato i hoće li se odazvati izborima za dva mjeseca. Te dvije stranke čine koaliciju "Zajedno za Da" koja je pobijedila na zadnjim parlamentarnim izborima 2015. godine.

Tada su natpolovičnu većinu u parlamentu dobili zahvaljujući desetoro zastupnika antikapitalističke stranke Kandidature narodnog jedinstva (CUP), koja je od početka zahtijevala proglašenje republike. CUP bi sada imao sedam zastupnika, pokazuje istraživanje Sigme Dos.

Među strankama koje brane cjelovitost Španjolske opet bi najbrojnija stranka bila stranka centra Građani s 26 do 28 zastupnika. Na drugom mjestu su katalonski socijalisti PSE, podružnica Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), najveće oporbene stranke u Španjolskoj, s 20 do 22 zastupnika.

Pro-unity supporters take part in a demonstration in central Barcelona

Narodna stranka desnog centra, na vlasti u Španjolskoj i čiji je vođa premijer Mariano Rajoy, u Kataloniji bi imala između 10 i 12 zastupnika.

Katalonska podružnica lijevog Podemosa, Katalonija Da može se (CSQP), imala bi 13 zastupnika. Ta se stranka zalaže za dogovorni referendum o nezavisnosti između Madrida i Barcelone te je glasala protiv nezavisnosti i protiv vladinih izvanrednih mjera u Kataloniji.

Glasnogovornik španjolske vlade i ujedno njezin ministar kulture, obrazovanja i sporta Íñigo Méndez de Vigo u subotu je rekao da bi bilo dobro da Puigdemont izađe za dva mjeseca na izbore pa da "Katalonci presude o njegovoj politici".

Puigdemont je u subotu rekao da će nastaviti s uspostavom nezavisne republike Katalonije u skladu s rezultatom referenduma i proglašenja u katalonskom parlamentu u petak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa