Obavijesti

News

Komentari 39

Prosvjed učenika: Zbog rata s ravnateljicom nema profesora

Prosvjed učenika: Zbog rata s ravnateljicom nema profesora
6

Učenici srednje Ekonomske škole u Šibeniku prosvjeduju jer je 20-ak profesora na bolovanju zbog sukoba s v.d. ravnateljicom koja je, kažu, uvela mobbing

VIDEO

Početak drugog polugodišta u Ekonomskoj školi u Šibeniku nije dobro krenuo - zbornica je poluprazna, 20-ak profesora i drugog osoblja je na bolovanju s dijagnozom akutnog stresa, a učenici više po dvorištu škole i okolnim kafićima nego u učionicama.

Liječničku pomoć profesori su zatražili zbog sukoba s v.d. ravnateljicom Dianom Vodanović . Žale se na mobbing. Nastavnici, koji žele ostati anonimni zbog straha od gubitka posla, osim liječničke, zatražili su i pomoć sindikata, medija i ministra obrazovanja Vedrana Mornara.

Pokretanje videa...

PIXSELL 01:24

- Žrtve smo njezinog mobbinga, a sve zbog osvećivanja jer nismo podržali njezino imenovanje. Radi se o zatrpavanju poslovima koje objektivno ne možemo stići, o nedodjeljivanju radnih zadataka, skrivanju informacija i dokumentacije, o prijetnjama otkazima, promjenama rasporeda… A iza svega se krije njezina nesposobnost i želja da „očisti“ školu od nastavnika koje ne smatra sebi lojalnima. U svemu tome krši i naša osnovna ljudska prava, a ide se čak i do takvih krajnosti da nam je zabranjeno ići u zahod za vrijeme nastave - kaže nam jedna od profesorica na bolovanju.

Poput većine njezinih kolega, ovih dana je zatražila pomoć psihijatra zbog stresa, lupanja srca i anksioznosti.

Učenici organizirali prosvjed

Zbog kaosa u Ekonomskoj školi danima su inspekcije Ministarstva obrazovanja , a kako već dva tjedna nema rješenja, učenici su srijedu pred školom organizirali prosvjed. Nekoliko desetaka maturanata dalo je potporu svojim nastavnicima i zatražilo da se vrate na posao.

- Pokušavamo postići da se profesori vrate. Ne okrivljujemo nikoga, samo želimo da se profesori vrate kako bi se nastava mogla odvijati normalno, kako bi mogli ići na maturu - rekao nam je Domagoj Paić, jedan od maturanta.

- Nas se ništa ovdje ne pita, iako smo najvažniji u ovoj školi i zbog nas ona postoji. Od svibnja prošle godine, od kada je došla v.d. ravnateljica, počele su se događati promjene, od lošeg na gore. Čim je stupila na dužnost vidjeli smo da se sve polako mijenja, primjećivala se napetost, profesori su radili pod stresom, a nama nitko ništa nije govorio. U prvom polugodištu smo čuli priče da će doći do nekih promjena, ali napraviti ovako nešto usred godine… Imamo još samo četiri mjeseca škole, a ravnateljica tvrdi da se to nije nije moglo ni prije ni kasnije uraditi, nego upravo sada - kaže maturantica Marija Livaja.

''Nismo imali nastavu tjedan dana''

Kad pričaju anonimno, učenici su određeniji. Svrstavaju se na stranu pobunjenih profesora, a za probleme okrivljuju v.d. ravnateljicu.

-  Ravnateljica govori da radi sve za našu dobrobit, zar je naša dobrobit da gotovo tjedan dana nismo imali nastavu jer nedostaje profesora koji sada boluju od anksioznosti, kao da im plaće i uvjeti rada već nisu dovoljno loši? Zar je naša dobrobit da za određene predmete nemamo adekvatnu opremu i učionicu zbog promjene rasporeda? Zar je naša dobrobit da ostanemo bez svojih profesora i mentora za završni stručni rad s kojima smo se u proteklih nekoliko godina toliko zbližili, a sada će nas dopasti netko sasvim drugi? Vrijeme ide, a mi se nemamo kome obratiti niti kod koga savjetovati kako ga napisati. Rijetko koji zamjenski profesor dođe i odradi posao, većina ih samo dođe i priča s nama o sasvim drugim stvarima. Što kada se naši profesori vrate, a gradivo nije obrađeno? Zar ćemo u jedan mjesec morati rješavati sva ispitivanja i provjere, a gradivo savladati sami?! - pitaju se učenici.

Maturanti ne mogu prežaliti ni oprostiti što im je ravnateljica promijenila profesore neposredno pred maturu.

- Prošli smo toliko toga zajedno, od malih školskih nepodopština, putovanja Europom u sklopu raznih projekata do ekskurzije. Ostalo je još nekoliko posebnih i bitnih segmenata našeg školovanja: matura, završni rad i dan kojem se svaki maturant i maturantica raduje, a to je maturalni ples. U ovoj situaciji teško je reći hoće li se i jedan profesor pojaviti i ispratiti nas, profesori bez kojih ove četiri godine ne bi bile takve kakve jesu - predivne. Profesori nisu jedna prolazna komponenta u našem školovanju, pa čak i životu jer su nas uz lekcije iz nastavnog programa naučili i one koji ne pišu ni u jednoj knjizi - životne lekcije. Naučili su nas da nakon pada treba ustati i oni su bili ti koji su nam pružili ruku, sada mi njihovu teoriju pretvaramo u praksu, pokazujemo svima kako smo savladali gradivo. Cijela ova situacija ne utječe samo na zdravlje profesora, već i na budućnost mnogih generacija, posebno nas maturanata koji smo pod stresom i zahtijevamo odgovore na svoja pitanja i povratak profesora - kažu maturanti.

Izbor ravnateljice bio je nezakonit

Već je i sam izbor Diane Vodanović na mjesto ravnateljice, u svibnju prošle godine, bio je stresan. Nastavničko vijeće i zbor zaposlenika htjeli su da ravnatelj bude dotadašnji v.d. ravnatelja Andrej Milošević, no vlasti su za ravnateljicu odabrale Dianu Vodanović. Nastavnici su se žalili prosvjetnoj inspekciji. Nakon nadzora, inspekcija je izdala rješenje kojim zabranjuje imenovanje Diane Vodanović ravnateljicom „zbog nezakonitog postupanja pri izboru“.

Nakon toga ju se Školski odbor imenovao vršiteljicom dužnosti ravnateljice. Od tog trenutka počinju problemi na relaciji nastavnici - ravnateljica, a situacija poprima i političke konture.

- Radimo bez prestanka. Trudimo se raspetljati ovu situaciju i organizirati normalno odvijanje nastave, unatoč odsustvu tolikog dijela nastavnika. Sastanci i dogovori stalno traju. Molim vas za razumijevanje, s informacijama ćemo izići vrlo skoro, za nekoliko dana - rekla nam je v. d. ravnateljica Dijana Vodanović.

Županija, kao osnivač škole, je nakon sastanka održanog s profesorima odlučila je u raspisivanje natječaja za novu ravnateljicu krenuti već idućih dana, iako ga je po zakonu trebalo raspisati tek u ožujku.

Naravno, Diana Vodanović se može opet javiti za mjesto ravnatelja na natječaju, iako je prošli put zbog nekih propusta koje je utvrdila Prosvjetna inspekcija imenovana samo vršiteljicom dužnosti. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta još ne zna kako se postaviti.

- U Ekonomskoj školi u Šibeniku u tijeku je inspekcijski nadzor,dodatne informacije moći ćemo Vam dati po završetku postupka - bilo je sve što je mogla reći Gordana Zuccon , glasnogovornica Ministarstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C