Obavijesti

News

Komentari 0

Prosvjedi u Hondurasu: Ponovo će prebrojavati izborne glasove

Prosvjedi u Hondurasu: Ponovo će prebrojavati izborne glasove
6

"Otvoreni smo provjeri, reviziji jednom, dvaput, triput, koliko puta bude trebalo. Nemamo nikakav problem", izjavio je 49-godišnji predsjednik i kandidat za još jedan mandat

VIDEO

Uz pokliče "diktatura će pasti", tisuće pristaša oporbe ljutih zbog navodne krađe na izborima 26. studenoga u Hondurasu u petak je prosvjedovalo na ulicama glavnog grada te zemlje.

"Marširamo protiv krađe na izborima", rekao je za AFP student koji se našao među 5.000 prosvjednika koji su palili plakate predsjednika na odlasku Juana Orlanda Hernandeza (Nacionalna stranka, desnica).

On je prije nekoliko dana pristao na zahtjev oporbe za ponovnim prebrojavanjem glasova kako bi se odbacile optužbe za lažiranje u njegovu korist.

"Otvoreni smo provjeri, reviziji jednom, dvaput, triput, koliko puta bude trebalo. Nemamo nikakav problem", izjavio je 49-godišnji predsjednik i kandidat za još jedan mandat.

Nasralla, presidential candidate for the Opposition Alliance Against the Dictatorship, shows a graphic to reporters while formally requesting to annul the results of the still-unresolved presidential election, in Tegucigalpa

Po rezultatima koje je objavio Vrhovni izborni sud Hernandez je dobio 42,98 posto a njegov protivnik popularni televizijski voditelj Salvador Nasralla iz Saveza oporbe protiv diktature 41,38 posto glasova.

Nasralla tvrdi da je došlo do izborne prijevare i traži da međunarodna neovisna tijela ponovno prebroje glasove i pozvao je svoje pristaše na prosvjede.

On tvrdi da je 27. studenoga pošto je prebrojano gotovo 57 posto glasova imao prednost od pet postotnih bodova ispred sadašnjeg predsjednika Hernandeza.

Analitičari su tada objavili da je Nasralla siguran pobjednik.

Nakon nejasnog prekida prebrojavanja koji je trajao više od jednog dana, a koji Nasralla naziva "aritmetičkim apsurdom" rezultati su se počeli kretati u korist sadašnjeg predsjednika.

Deseci tisuća ljudi sudjelovali su prošlog vikenda u najvećim prosvjedima nakon osporavanih predsjedničkih izbora.

Supporters of President Hernandez gesture during a march in support of Hernandez in Tegucigalpa

U glavnom gradu Tegucigalpi prosvjednici su bacali petarde i trubili vozeći se automobilima, usprkos policijskom satu koji je uvela vojska kako bi obuzdala nasilne prosvjede.

Organizacija Amnesty International optužila je u petak vlasti Hondurasa da su odgovorne za smrt najmanje 14 osoba tijekom represije nad sudionicima prosvjeda koji traju već više od tjedan dana.

Stručnjaci te organizacije dokumentirali su "seriju teških kršenja ljudskih prava koja su se dogodila u kontekstu postizbornog razdoblja", rekla je direktorica organizacije za područje Amerika Erika Guevara.

Snage sigurnosti pribjegle su prekomjernoj sili, a posebno vojna policija, rekla je Guevara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava