Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Protiv žene digli optužnicu zbog utaje poreza od 12 mil. kn

Terete ju da je od 1. siječnja 2015. do 30. travnja 2016. svjesna i htijući da društvo izbjegne plaćanje poreza velikih razmjera postupila protivno odredbama zakona

2 komentara

Na temelju provedenog postupka poreznog nadzora i po obavljenoj dokaznoj radnji prvog ispitivanja okrivljenika, Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu podiglo je pred nadležnim Općinskim sudom istoga grada neposrednu optužnicu protiv 60-godišnje talijanske državljanke, a zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo utaje poreza ili carine, te kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Dotičnu se tereti da je od 1. siječnja 2015. do 30. travnja 2016. godine, kao odgovorne osobe trgovačkog društva sa sjedištem u Bujama, svjesna i htijući da to društvo izbjegne plaćanje poreza velikih razmjera postupila protivno odredbama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o porezu na dobit.

Znajući da su sa računa trgovačkog društva kojem je ona odgovorna osoba izvršene isplate u njezinu korist, ukupno oko 17.800.000 kuna, navedene isplate nije prijavila nadležnoj poreznoj upravi niti je obračunala, obustavila i uplatila porez na dohodak od kapitala. Uslijed toga je došlo do neutvrđivanja porezne obveze u iznosu od oko 11.800.000 kuna, čime je oštetila državni proračun Republike Hrvatske za navedeni iznos, a za koji se trgovačko društvo nepripadno imovinski okoristilo.

Uz to tereti ju se da kao odgovorna osoba istog trgovačkog društva od 1. siječnja 2015. do 18. lipnja 2016. u Bujama, protivno odredbama Općeg poreznog zakona i Zakona o računovodstvu, nije vodila poslovne knjige i to dnevnik, glavnu knjigu i pomoćne knjige, kao i ostale evidencije koje je po zakonu bila dužna voditi. 

Glede trgovačkog društva sa sjedištem u Bujama, Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu je na temelju čl. 206. st. 1. toč. 2. Zakona o kaznenom postupku odbacilo kaznenu prijavu zbog kaznenih djela utaje poreza ili carine iz čl. 256. st. 1. i 3. KZ-a i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 248. st. 1. KZ-a jer iz podataka iz sudskog registra proizlazi da je prijavljeno trgovačko društvo brisano iz registra u 2018. godini, pa se radi o okolnosti koja isključuje kazneni progon.

Možda vas zanima i ovo:
Message