Obavijesti

News

Komentari 11

Protivnik cijepljenja dolazi u Split, liječnici: Zabrinuti smo

Zabrinutost zbog dolaska najpoznatijeg protivnika cijepljenja u svijetu Andrewa Wakefielda ranije je izrazio i splitski Medicinski fakultet te apelirao na građane da podupru znanstveno utemeljene spoznaje

VIDEO

Iz Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) u srijedu su izrazili zabrinutost što će Andrew Wakefield, liječnik kojemu je oduzeta licenca za rad zbog dokazano neetičnih postupanja prema djeci i lažiranja rezultata istraživanja, unatoč tome, uskoro u Splitu održati predavanje na antivakcinacijskom skupu.

Uoči mirnog okupljanja roditelja i djece 8. lipnja u Splitu povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom koje organizira Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA), a kao poseban gost najavljen je Wakefield iz HLZ-a upozoravaju i kako je sve više roditelja koji mu vjeruju i podliježu manipulacijama i znanstveno neutemeljenim, neistinitim tvrdnjama koje iznosi.

"Zdravstveni djelatnici nisu na suprotnoj strani roditeljima. I mi želimo samo najbolje svojim pacijentima i cijelom pučanstvu. Želimo hrvatsku javnost upoznati sa činjenicom da je najavljenom govorniku na skupu u Splitu Andrew Wakefieldu oduzeta liječnička licenca", ističu iz HLZ-a.

'Tko odbija cijepljenje dovodi u opasnost život svojih voljenih'
'Tko odbija cijepljenje dovodi u opasnost život svojih voljenih'

Cijepljenjem su iskorijenjene velike boginje, gotovo je iskorijenjena dječja paraliza, a pomoću cijepljenja nadzire se niz drugih bolesti zbog kojih su djeca patila i umirala.

Hrvatski liječnički zbor pozvao je stoga cjelokupnu javnost, a posebice majke i očeve, bake i djedove da se objektivno informiraju o cijepljenju i cjepivima kroz provjerene izvore temeljene na znanstveno dokazanim činjenicama te da ne nasjedaju lažnim informacijama prihvaćanjem kojih dovode u opasnost život i zdravlje svojih voljenih.

U Splitu novooboljeli od ospica  

Također podsjećaju da su ospice vrlo zarazna virusna bolest koja često uzrokuje komplikacije upale srednjeg uha, bronhija i pluća, a najteža posljedica je upala mozga.

"Rezervoar virusa je čovjek. Prije cijepljenja velik broj osoba, prvenstveno djece, obolijevao je od ospica. Cjepivo protiv ospica uvedeno je u Hrvatsku 1968. U sljedećim godinama broj oboljelih se smanjivao do razine sporadičnih slučajeva. Međutim, u zadnjim godinama zbog smanjenog cijepnog obuhvata ponovno se javlja ta bolest", upozoravaju iz HLZ te dodaju kako zadnjih dana svjedoče i novooboljelima u Splitu.

Stoga su, kažu, tim više iznenađeni ustrajnim aktivnostima nekih pojedinaca i udruga kojima se dovodi u pitanje učinkovitost i značenje cijepljenja. 

'Cjepiva su danas kvalitetnija'

U priopćenju poručuju da niti jedna ljudska aktivnost nije bez rizika i da ne negiraju nuspojave cijepljenja te ističu kako iste treba pomno evidentirati i proučavati kako bi se razvila što bolja i sigurnija cjepiva.

"Cjepiva su danas posve sigurno kvalitetnija nego na samim počecima. Dovoditi u pitanje cijepljenje kao takvo je krajnje opasno i neodgovorno prema članovima našeg društva koji trebaju zaštitu, a djeca su sigurno ta koja predstavljaju izrazito ranjivu skupinu. Roditelji koji odbijaju cijepljenje svoje djece su najčešće sami cijepljeni i posve je nerazumljivo zašto zaštitu koju su sami dobili ne žele osigurati svojoj djeci", ističu iz HLZ u priopćenju koje je potpisala predsjednica Hrvatskog pedijatrijskog društva Hrvatskog liječničkog zbora Aida Mujkić.

Zabrinutost zbog dolaska najpoznatijeg protivnika cijepljenja u svijetu Andrewa Wakefielda ranije je izrazio i splitski Medicinski fakultet te apelirao na građane da podupru znanstveno utemeljene spoznaje o cijepljenju.

Andrew Wakefield je 1998. objavio rad u kojem je falsificirao činjenice tvrdeći da cjepivo protiv ospica može uzrokovati autizam, nakon čega se svijetom proširio strah od cijepljenja i tzv. antivakserski pokret, zbog čega je pala procijepljenost u Europi i Americi, a stanovništvo je više izloženo zaraznim bolestima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a