News

Komentari 19

Prva Indijka koja se zarazila koronom ponovno je pozitivna

Prva Indijka koja se zarazila koronom ponovno je pozitivna

Pacijentica je bila među indijskim studentima medicine koji su pobjegli iz Wuhana u siječnju 2020., Tada je razvila blage simptome, a 30. siječnja je bila pozitivna i tako postala prva indijska covid pacijentica

Prva indijska covid pacijentica, studentica koji je prije toga boravila u kineskom Wuhanu, ponovno je pozitivna na koronavirus, rekla je zdravstvena dužnosnica za AFP u srijedu.

Djevojka (21) iz južne Kerale nema simptome, ali je u izolaciji u svom domu, rekla je za AFP Reena KJ, zdravstvena službenica okruga Thrissur. 

Ponovno je bila pozitivna na koronavirus tijekom rutinske provjere uoči putovanja u New Delhi. 

- Zdravstveni timovi u stalnom su kontaktu s njom - rekla je Reena.

Pacijentica je bila među indijskim studentima medicine koji su pobjegli iz Wuhana u siječnju 2020. kada se virus prvi put pojavio u tom kineskom gradu.

Tada je razvila blage simptome, a 30. siječnja je bila pozitivna na testiranju i tako postala prva indijska covid pacijentica. 

Indija je otada potvrdila gotovo 31 milijun slučajeva i više od 410.000 mrtvih, velik dio njih u razornom valu u travnju i svibnju.

Stručnjaci upozoravaju da bi novi val mogao pogoditi Indiju za nekoliko tjedana, a vlasti su pokrenule mahnitu kampanju cijepljenja koju ometa kritičan nedostatak cjepiva.

Vladin cilj je cijepiti sve odrasle do kraja godine, ali veći gradovi poput New Delhija i nekoliko saveznih država tvrde da su ostali bez cjepiva. 

Indija je 21. lipnja primijenila više od devet milijuna doza, no kampanja je nakon toga usporila i brojke su se smanjile na manje od tri milijuna primijenjenih doza cjepiva dnevno. 

Indija je dosad cijepila gotovo 390 milijuna ljudi, odnosno nešto manje od šest posto ukupnog stanovništva s dvije doze i 23 posto s jednom dozom. 

Studentica iz Kerale nije se još cijepila jer je htjela prvo saznati koje će cjepivo Kina odobriti za povratak u tu zemlju. 

Više od trećine svih slučajeva koronavirusa u zemlji je iz savezne države Kerale. 

Oko 14.500 novih zaraza potvrđeno je u Kerali u srijedu od ukupno 43.000 u cijeloj zemlji. Vlasti su najavile zatvaranje Kerale od vikenda kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

Najčitaniji članci