Obavijesti

News

Komentari 65

Prva tri rujanska tjedna bit će među najtoplijima u povijesti

Prva tri rujanska tjedna bit će među najtoplijima u povijesti
1

U Hrvatskoj i okolici do petka se nastavlja relativno stabilno razdoblje. Tek za sljedeći vikend - kao i za nekoliko prošlih - ponovno se povećava vjerojatnost nestabilnijeg i svježijeg vremena

VIDEO

Do petka je gotovo pa sigurno da će u Hrvatskoj i bližoj okolici prevladavati suho, sunčano te i dalje iznadprosječno toplo vrijeme, ponegdje uz još poneki vruć dan, osobito u Dalmaciji, ali i gdjegod u sjevernijim krajevima. 

Pritom temperatura zraka uglavnom neće zadovoljavati uobičajene kriterije za toplinski val koji može djelovati na zdravlje, ali bi neki ipak mogli osjećati neugodu, budući da im organizam u ovo doba godine očekuje znatno nižu najvišu dnevnu temperaturu zraka, rekao je Zoran Vakula za HRT.

Zbog te najviše dnevne temperature zraka, ali i zbog neuobičajeno toplih noći i jutara, srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela mjeseca u većini je krajeva viša od prosječne za 2 do 4 °C, kao u malo kojem rujnu, a sljedeći će dani to odstupanje još povećati pa će prva tri rujanska tjedna - od 1. do 21. rujna - biti među najtoplijima u povijesti mjerenja, koja su u nekim mjestima počela još sredinom 19. stoljeća. Srećom, vrlo vjerojatno neće biti rekordno toplo kao 2011. godine. 

Jedno od najduljih suhih razdoblja 2018.

Premda je količina oborine već na početku mjeseca ponegdje nadmašila neke rekorde, kao primjerice na osječkoj zračnoj luci, a mjestimice je već i veća od prosjeka za cijeli rujan - osim u okolici Osijeka i u primjerice Varaždinu i Koprivnici, u mnogim je mjestima oborine znatno manje nego je uobičajeno u rujnu, osobito u Dubrovniku, gdje je do sada izmjereno samo oko 3 litre kiše po četvornome metru. 

U većini Hrvatske nalazimo se u jednom od ove godine najduljih razdoblja suhog vremena - niza dana bez kapi kiše - ponegdje možda i najduljih. U mnogim mjestima posljednja je oborina posljednji put izmjerena u subotnje jutro 8. rujna, a sljedeća će - ostvare li se trenutačne prognoze - vjerojatno tek sljedeći vikend.

Ljeto još traje

Stoga, premda je po klimatološkom izračunu još jedno ekstremno toplo ljeto završilo, uživajmo i sljedećih dana u ljetnom ugođaju i iznadprosječnoj toplini, gdjegod čak i vrućini, koja će zbog jutarnje svježine vjerojatno mnogima biti lakše podnošljiva od one tijekom srpnja i kolovoza. I još ako ste uz more temperature uglavnom od 23 do 25 °C, uz buru, još češće burin pa maestral.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.