Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Prvašići ne idu u školu dok se ne vrati njihova bivša učiteljica

V.d. ravnatelja škole u Slakovcima Zvonimir Markota rekao je pak da je sve bilo po zakonu i da je to sve što želi reći za javnost. Inspekcija će obaviti nadzor

Damir Špehar/PIXSELL
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
12 komentara

Desetero prvašića, odlukom roditelja ne ide u školu u Slakovcima, dok im se ne vrati učiteljica koja ih je vodila od početka školske godine, piše Glas Slavonije.

- Do početka školske godine nismo znali tko će biti učitelj naše djece. Tadašnja ravnateljica škole predstavila nam je novu učiteljicu koja će voditi našu djecu, no nakon dva mjeseca na web-stranici škole uočavamo natječaj za radno mjesto učiteljice na neodređeno vrijeme. Budući da je to mala škola, shvaćamo da će se nama možda promijeniti učiteljica. Raspitujemo se kod učiteljice, no ona ne želi u to ulaziti. Pitali smo tadašnju ravnateljicu je li zadovoljna radom učiteljice, na što je ona potvrdno odgovorila, kao i da su roditelji zadovoljni, no da ne postoji način na koji ona može ostati. Ravnateljica je kazala da će raditi sve po zakonu i prihvatila je mišljenje roditelja. Predali smo zamolbu 11. studenoga na Školski odbor, ravnateljici, Upravnom odjelu za sport i obrazovanje te pravobraniteljici za djecu. Smatramo da je u ovom slučaju prekršen Zakon o odgoju i obrazovanju, čl. 61., koji kaže da dijete ima pravo biti obaviješteno o svim pitanjima koja se na njega odnose. I pravobraniteljica za djecu je još 2008. godine ministru preporučila da se, ako nije nužno, djeci ne mijenja učiteljica, nego da se održi kontinuitet istog učitelja, a svakako da se o tome trebaju informirati roditelji. Da nam je netko na početku rekao da će se promijeniti učiteljica, mi bismo pripremili djecu - rekla je Daria Sladić Rimac, predstavnica nezadovoljnih roditelja. 

- Dolazili smo u školu pitati tko je kandidat, koga će izabrati. Nismo imali informaciju da je ravnateljica dala ostavku na dužnost ravnatelja. Nakon toga, 18. studenoga, škola tada nije imala nastavu, otišli smo k bivšoj ravnateljici i pitali kada će biti Školski odbor, tko je vršitelj dužnosti ravnatelja. Odgovorila je da ne zna i da imenovanje sigurno neće biti danas. Međutim, v.d. ravnatelja imenovan je 18. studenoga, a uputili smo mu se 21. studenoga. On nam je predložio da prihvatimo bivšu ravnateljicu kao učiteljicu, kao što ju je predložio i Školskom odboru. Napominjemo da Školskom odboru nije pročitano mišljenje odnosno zamolba roditelja prije donošenja odluke oko kandidata. U toj zamolbi tražili smo da se radi na dobrobit djece, da se ostavi sadašnja učiteljica, jer je promjena šok za djecu prvih razreda. Dok nam se ne vrati naša učitelja, djeca ne idu u školu - naglasila je  Sladić Rimac.

"Sve je bilo po zakonu"

V.d. ravnatelja škole Zvonimir Markota rekao je pak da je sve bilo po zakonu i da je to sve što želi reći za javnost. Jasna Galić Minarik, voditeljica Službe prosvjetne inspekcije rekla je da će obaviti inspekcijski nadzor s obzirom na podnesak roditelja. Jadranka Mustapić-Karlić, pročelnica Upravnog odjela za sport i obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije rekla je kako roditelji ne mogu nikoga zapošljavati, ravnatelj je taj koji je odgovaran za primanje radnika u radni odnos zajedno sa Školskim odborom. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message