Obavijesti

News

Komentari 74

Prvi besplatni obroci za učenike stižu od ponedjeljka, ali neki neće odmah imati prehranu

Prvi besplatni obroci za učenike stižu od ponedjeljka, ali neki neće odmah imati prehranu

Roditelji ne žele peciva i bureke za djecu, no tople obroke zasad će imati samo neke škole. U prvome tjednu uglavnom će se dijeliti mliječni obrok ili užina, a neki imaju problema i sa specijalnim obrocima

VIDEO

Krafna, sirni namaz, sendvič, pecivo sa sirom i jogurt - sve su to obroci koji će za dva dana biti ponuđeni učenicima kao besplatni obrok. Najviše škola za prvi tjedan do dva odlučilo je za besplatni obrok servirati tzv. mliječne obroke ili užinu (prema trenutačnim podacima, prijavila se većina djece). Tako će biti dok se ne utvrdi konačan broj učenika na prehrani te organiziraju topli obroci, koje većina škola planira osigurati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Prvi besplatni obroci za učenike stižu od ponedjeljka, ali neki neće odmah imati prehranu 01:14

- Rekla bih da oko 60 posto škola ima, a oko 40 posto nema uvjete. Najgoru situaciju s kuhinjama ima Grad Zagreb. Škole u Zagrebu nemaju prostora za nadogradnju kojom bi se mogle napraviti kuhinje ili blagovaonice, a i prevelike su - izjavila je za Hinu Antonija Mirosavljević, predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.

Iz najveće gradske pekarnice

No već stižu i prve pritužbe roditelja koji za djecu žele kvalitetan obrok, a ne kruh sa salamom i burek. Neke škole neće prvih dana stići osigurati ni posebne obroke za učenike sa specifičnim potrebama. Ravnatelji su se požalili na nedovoljnu uključenost osnivača i premalo vremena za organizaciju, posebno u školama s više od 600 učenika. Primjerice, u Primorsko-goranskoj županiji prijavilo se nešto više od 19.200 učenika, a pritom većina riječkih škola nema kuhinje niti dovoljno velike blagovaonice. Škole Splitsko-dalmatinske županije također uglavnom nemaju kuhinje i blagovaonice. Stoga je na razini županije dogovoreno da se primjenjuje tzv. model C, odnosno dopremanje suhih obroka u škole. U Gradu Splitu školama će dobavljač biti, doznajemo, jedna od najvećih gradskih pekarnica.

Neke velike škole neće se uspjeti organizirati do početka drugog polugodišta jer za iznos veći od 200.000 kuna moraju raspisati javnu nabavu za dobavljača hrane, a postupak bez roka žalbe traje 50 dana, navodi Hina. No, Mirosavljević kaže da se čula s resornim ministarstvom i vjeruje da će se moći davati mliječni obroci, barem sada na početku.

Osijek: U?enici dobivaju besplatne kuhane obroke u školi

Novi jelovnici s 20 obroka

- Oni koji imaju uvjete omogućit će topli obrok, dok od ostalih očekujemo da učenicima osiguraju suhu marendu: sendvič, voće i mliječni obrok. Ravnatelji su nam potvrdili da će obroci u svim školama u ponedjeljak biti spremni - izjavio je Mario Negotić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita.

Negotić najavljuje kako će svi učenici dobiti tople obroke nakon što Grad prikupi troškovnike i odradi javnu nabavu. U Gradu Osijeku, kažu nam tamošnji ravnatelji, Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije izradio je četiri nova jelovnika s 20 različitih obroka, u skladu s novim pravilima prehrane i normativima.

- Slažem se da svi učenici u RH-oj trebaju imati osiguran obrok u školi. Vlada RH-e prepoznala je  potrebu te je odlučila svim učenicima financirati jedan školski obrok. Nama ravnateljima to je izazov, ali sam uvjeren da ćemo se svi pripremiti u skladu sa svojim mogućnostima. Učenicima ćemo omogućiti dio kuhanih obroka u tjednu. Obroci koji neće biti kuhani, nego mliječni, bit će povećane nutritivne vrijednosti - rekao nam je Josip Jukić, ravnatelj OŠ Mladost u Osijeku.

Školska prehrana

Jelovnici s dovoljno proteina i ugljikohidrata

Njegov kolega, ravnatelj osječke OŠ “Grigor Vitez”, Hrvoje Brod, istaknuo je kako će osnovne škole koje imaju uvjete nove jelovnike pripremati samostalno, a ostale će biti u koordinaciji sa svojim uobičajenim dobavljačima i partnerima.

- Važnost kvalitetne prehrane danas je sve češća tema, a kada se ona poveže s djecom, dodatno dobiva na važnosti te postaje jasno kako je potrebno uložiti značajne napore u poboljšanje kvalitete dječjih obroka. Grad Osijek je ovo uočio te odlučno prionuo u osmišljavanje nutritivno sadržajnih obroka. S obzirom na povećanje mjere toplog obroka od strane Vlade Republike Hrvatske na 10,00 kuna odnosno 1,33 eura, Grad Osijek već je poduzeo potrebne korake i radnje kako bi učenici osnovnih škola Grada Osijeka dobivali time kvalitetnije i sadržajnije obroke. Stoga su jelovnici osmišljeni da učenicima daju energiju, dovoljno izvora proteina i ugljikohidrata, odnosno kreirani su na bazi optimalne hranjive vrijednosti za djecu - kaže Brod te dodaje kako su svi učenici osnovnih škola kojima je osnivač Grad Osijek uključeni u projekt besplatnog školskog obroka. Škole će u slučaju potrebe za posebnim obrocima kod pojedinih učenika pratiti preporuke liječnika te ciljano individualno prilagoditi jelovnik.

U Gradu Zagrebu većina škola ima kuhinje i blagovaonice, no nedostaje im kuharica, dok u nekima nema uvjeta za kuhane obroke. Besplatnom prehranom bit će obuhvaćeno oko 56.000 učenika.

S obrocima započinje dio škola

U Dubrovniku će s organiziranim obrocima za učenike započeti dio škola koje imaju kuhinje, javila je gradska uprava. Odluku su donijeli nakon što su u srijedu primili Uputu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Od ponedjeljka 9. siječnja s obrocima počinju škole Ivana Gundulića, Montovjerna i Marina Držića, a od 16. siječnja škole u Mokošici i Lapadu.

- Škole će same, sukladno kapacitetima, pripremati zdrave sendviče za učenike dok se ne provedu postupci nabave - navode iz Grada Dubrovnika.

Thinkstock

Osnovne škole Marina Getaldića i Orašac, koje ne posjeduju kuhinju, zasad neće imati organizirane obroke, s obzirom na prostorna ograničenja za pripremu i posluživanje hrane pa će se morati pričekati provedba postupka nabave.

- Uzimajući u obzir zakonske rokove ovaj se postupak može provesti najranije kroz 20-ak dana te bi do 1. veljače sve škole u gradu Dubrovniku trebale imati organiziranu besplatnu prehranu za učenike - poručili su iz Grada Dubrovnika.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poručuje kako će u sklopu prilagodbi škola na cjelodnevnu nastavu za školsku godinu 2027./2028. sve škole biti opremljene kuhinjama i blagovaonicama, te će imati uvjete za tople obroke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.