Obavijesti

News

Komentari 3

Prvi premijer Južne Koreje u Hrvatskoj, Plenković: 'Dižemo razinu odnosa naših zemalja'

Prvi premijer Južne Koreje u Hrvatskoj, Plenković: 'Dižemo razinu odnosa naših zemalja'
5

Premijer Andrej Plenković primio je kolegu iz Republike Koreje Han Duck-sooa, a u njihovu prisustvu uprave luka Rijeka i Busan potpisale Memorandum o suradnji

VIDEO

Veliko mi je zadovoljstvo da smo danas u Zagrebu mogli ugostiti u službenom posjetu po prvi put premijera Republike Koreje. Mi ćemo danas publicirati zajedničku izjavu o novoj razini odnosa između Hrvatske i Republike Koreje, koju ćemo podići na razinu sveobuhvatnog partnerstva, poručio je premijer Andrej Plenković nakon sastanka u Banskim dvorima predsjednikom Vlade Republike Koreje Han Duck-soom.

Na taj način Hrvatska želi, naglasio je, pokazati privrženost intenziviranju političkog dijaloga između naše dvije zemlje, produbiti gospodarsku suradnju, kao i u područjima znanosti, tehnologije, kulture i obrazovanja te turizma.

- Hrvatska je i ove godine zabilježila velik broj koreanskih turista, a i koreanski policajci, njih 14, boravili su ove godine na obali kako bi pridonijeli programu "Hrvatska kao sigurna turistička destinacija" - rekao je Plenković. 

A u prisutnosti dva premijera potpisan je i Memorandum između dvije uprave dviju luka - Rijeke i Busana. 

- Čime će sigurno doći do unaprjeđenja trgovinske razmjene, ali i pozicioniranja luke Rijeka unutar EU i ovog dijela Europe kao destinacije za transport dobara iz Južne Koreje i uopće Azije. Važno je spomenuti da je najveća korejska kompanija jučer potpisala dva memoranduma o suradnji - jedan s LNG Hrvatska, drugi s JANAF-om, a to je važan signal suradnje u području energetike - istaknuo je naš premijer.

Zagreb: Potpisivanje Sporazuma o suradnji između Luke Rijeka i Luke Busan,

Koreja je, naglasio je još Plenković, sudjelovala i na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za razminiranje Ukrajine održanoj jučer i danas u Zagrebu. 

- A inače je jedna od onih snažnih ekonomija koja jako puno ulaže u razminiranje, za Ukrajinu je već dala više od 140 milijuna eura. Dio tih sredstava korišteno je i za kupnju strojeva koje proizvode hrvatske kompanije, poput DOK-ING-a - rekao je.

Teme današnjih razgovora, otkrio je, bila su i sigurnosna pitanja, situacija u Ukrajini, na Bliskom istoku, jugoistoku Europe, ali i širi odnosi između EU i Republike Koreje. 

- Sretan sam što sam prvi korejski premijer koji je posjetio Hrvatsku od uspostave naših ekonomskih odnosa. Ovaj posjet je povijesni. Proteklih 30 godina Republika Koreja i RH su tijesno surađivale na gospodarskom planu, prije pandemije Covida razmjena između naših zemalja bila je značajna, a ove se godine povećao taj broj za sedam puta. I danas sam doista sretan što smo usvojili zajedničku izjavu o podizanju odnosu na sveobuhvatno partnerstvo - poručio je Han Duck-soo. 

Izrazio je zabrinutost zbog, kako je istaknuo, kontinuiranih provokacija Sjeverne Koreje zbog čega smatra važnim da Međunarodna zajednica odgovori na taj problem. 

- Potrebni su napori kako bi se postigla potpuna denuklearizacija Sjeverne Koreje. Premijer Plenković i ja, nadalje, izrazili smo i zabrinutost zbog dugog sukoba i humanitarne situacije u Ukrajini, posvećeni smo međunarodnim aktivnostima da se mir na to područje vrati. Cijenim napore hrvatske Vlade kad je riječ o međunarodnim inicijativama i pružanju podrške Ukrajini - kazao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao