Obavijesti

News

Komentari 151

Irska od subote traži negativan test na covid za ulazak u zemlju

Irska od subote traži negativan test na covid za ulazak u zemlju

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da nema popuštanja mjera u RH, dodavši kako je epidemiološka situacija bolja, a pritisak na zdravstveni sustav je sve manji...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.53

Janša: sustav raspodjele cjepiva u EU dobar i ravnopravan, unatoč manjku cjepiva

Slovenski premijer Janez Janša kazao je u utorak da je sustav zajedničke nabave i distribucija cjepiva za države članice EU-a preko Europske komisije dobar i ravnopravan, makar on izaziva nezadovoljstvo u nekim državama, osobito većim, s obzirom na količine cjepiva koje su do sada dobile.

Članice su u prvim pošiljkama dobile jednak broj doza, pa je istu količinu dobila 80-milijunska Njemačka i 2-milijunska Slovenija, a i vremenske isporuke su usklađene za sve članice, što kod nekih izaziva nezadovoljstvo, kazao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju u utorak navečer.

Ocijenio je da bi, uz najave novih cjepiva i njihovo odobrenje u Europskoj uniji, Slovenija do svibnja ili lipnja mogla cijepiti 70 posto stanovništva, te da se ljudi trebaju do tada držati restrikcija i mjera kako se epidemiološka situacija ne bi pogoršala, barem dok se ne postigne veći stupanj procijepljenosti stanovništva, odnosno veći postotak imuniziranih.

Janša je rekao da su neke članice krenule i u bilateralne pregovore s proizvođačima cjepiva, što je upitno s obzirom na ograničenu proizvodnju i veliku potražnju, te da zna za neke države u Europi koje su naručile i cjepivo kineskih i ruskih tvrtki, ali da ne zna nijednu koja tim cjepivima stvarno cijepi stanovništvo.

Razlog je, kako je pojasnio, u mnogo većem povjerenju u cjepiva američkih i europskih tvrtki na koje se orijentirala Europska komisija, jer  ona u proceduri odobrenja kineskih i ruskih regulatornih organa nisu prošla sve faze provjere, za razliku od cjepiva o kojima je pregovorala i za koje se odlučila Europska komisija.

Ta cjepiva, kako je dodao, prolaze dvostruku provjeru za upotrebu u Europskoj uniji, najprije Europske agencije za lijekove EMA, a onda i nacionalnih regulatora.

Zato se neke zemlje koje su razmišljale o kupnji drugih cjepiva iz Rusije i Kine sada radije odlučuju da nekoliko tjedana pričekaju na nove isporuke nego da koriste cjepiva u koja ne postoji takvo povjerenje ljudi, dodao je.

23.11

Irska će od subote tražiti negativan test na covid za ulazak u zemlju

Irska će od subote zahtijevati negativan PCR test na koronavirus za sve putnike koji ulaze na njezin teritorij, priopćila je vlada u utorak navečer.

Test ne smije biti stariji od 72 sata u trenutku dolaska na granicu, dodaje irska vlada u priopćenju, uvodeći mjeru koja je već na snazi u nizu zemalja. Putnici iz Velike Britanije i Južnoafričke Republike, gdje su otkriveni novi sojevi virusa, moraju usto 14 dana biti u izolaciji, čak i ako se nakon dolaska ponovo testiraju.

Putnici iz zemalja koje se ocjenjuju najrizičnijima (crvene i sive po oznaci EU-a) moraju pak "ograničiti svoje kretanje" tijekom 14 dana ili predočiti drugi PCR test najmanje pet dana od dolaska.

Odluka o karanteni po kojoj stanovnici, osim nekih iznimaka, moraju ostati kod kuće, na snazi je u toj zemlji s 5 milijuna stanovnika koja je u utorak prijavila 2397 umrlih i 155.591 zaraženog.

Irska, gdje se virus naglo širi, trenutačno ima najvišu stopu pojavnosti, s 1288 potvrđenih novih slučajeva na milijun stanovnika u ponedjeljak, pokazuju podatci koje je prikupilo Oxfordsko sveučilište.

22.30

Nizozemska produljuje restrikcije do 9. veljače

Nizozemski premijer Mark Rutte objavio je u utorak da epidemiološke mjere za suzbijanje pandemije covida-19 ostaju na snazi do 9. veljače zbog velikog broja zaraženih.

"Mislim da vas večeras neće jako iznenaditi vijest da se karantena produljuje na još tri tjedna", rekao je Rutte na tiskovnoj konferenciji koju je prenosila televizija. Epidemiološke mjere su se trebale ukinuti 19. siječnja.

"Svi, ili gotovo svi, će razumjeti da nemamo drugog izbora", dodao je.

Vlada usto razmišlja o uvođenju policijskog sata i konzultira se s javnozdravstvenim vlastima u vezi s tim, dodao je Rutte.

Po dosad najstrožim mjerama koje su trenutačno na snazi, zatvorene su škole i trgovine koje ne prodaju hranu i zabranjeno je primati u svom domu više od dvije osobe.

Mark Rutte je rekao da informacije o širenju engleskog soja virusa u Velikoj Britaniji i u Irskoj "zabrinjavaju, blago rečeno".

22.20

Stiglo 3.600 doza Modernina cjepiva, prva tranša za Sisačko-moslavačku županiju

U Hrvatsku je u utorak stiglo prvih 3.600 doza Modernina cjepiva, a cijela prva tranša ide u Sisačko-moslavačku županiju, izvijestio je glasnogovornik Vlade RH Marko Milić putem twittera.

Milić je izvijestio i da cijepljenje u Sisačko-moslavačkoj županiji počinje u srijedu u 12 sati, a najprije će se u Petrinji cijepiti kronični bolesnici i starije osobe, vatrogasci i djelatnici drugih službi na terenu.

Potom će se cijepiti i zdravstveni djelatnici u Popovači.

21.00

Za ulazak u SAD uskoro će vjerojatno trebati negativan test

Putnici na letovima za Sjedinjene Države uskoro će vjerojatno morati predočiti negativan test na covid-19 prije ukrcaja u avion.

Čelnik američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) mogao bi već u utorak potpisati uredbu kojom će za ulazak u Sjedinjene Države biti potreban negativan test za gotovo sve međunarodne putnike, ne samo za Britance, kao dosad. 

Nova pravila stupaju na snagu dva tjedna nakon što direktor CDC-ja Mark Redfield potpiše uredbu, što bi značilo da će to biti 26. siječnja bude potpisana u utorak. 

CDC već tjednima od vlade američkog predsjednika Donalda Trumpa traži da se proširi zabrana ulaska bez negativnog testa koji nije stariji od 72 sata prije polaska. CDC od 28. prosinca to zahtijeva za sve putnike iz Britanije, uključujući Amerikance, uz iznimku mlađih od dvije godine i onih koji su u Britaniji bili samo u tranzitu. 

Kanada je od 7. siječnja uvela sličan zahtjev za gotovo sve dolaske.

Redfield je pozvao na takvu mjeru na sastanku u Bijeloj kući u ponedjeljak, strahujući od novog soja koronavirusa prisutnog u velikom dijelu svijeta. Čelnik CDC-ja strahuje da cjepiva možda neće biti djelotvorna na novi soj, tvrde izvori, a prenosi agencija Reuters. 

Velike američke aviokompanije su ranije ovaj mjesec podržale inicijativu CDC-ja da se na svjetskoj razini uvede program testiranja za putnike koji dolaze u SAD. 

Komentari 151